Gündem Emniyet ve MİT de UYAP’a erişebilecek

Emniyet ve MİT de UYAP’a erişebilecek

13.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu yeni torba yasa teklifi ile kamuda yeni işe başlatılacak ya da halen çalışan personel için güvenlik soruşturması ile arşiv araştırması yapan emniyet ve MİT personeline “bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının arşivlerinden ve bilgi işlem merkezlerinden bilgi-belge alma” yetkisi veriliyor.

Emniyet ve MİT de UYAP’a erişebilecek

Düzenleme aynen yasalaşırsa yetkili personel, aynı zamanda Türkiye’deki tüm dava ve soruşturmaların dijital olarak kaydedildiği UYAP’a da girip, hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılan kişiye ilişkin tüm verileri inceleyebilecek.

Haberin Devamı

Trafikte makas ya da spin atan, ters şeritten giden, egzos patlatan trafik magandalarına ağır yaptırımlar da içeren AK Parti’nin, “Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” teklifi, pazartesi TBMM İçişleri Komisyonu ’nda ele alınacak. Teklifin komisyon aşamasının hemen ardından Genel Kurul’da yasalaştırılması planlanıyor.

AK Parti grup yönetimi, düzenlemenin Meclis’ten uzlaşmayla ve süratle geçebilmesi için muhalefetle temasa geçti. Edinilen bilgiye göre, yapılan görüşmelerde muhalefet bir kaç madde dışında düzenlemeye olumlu yaklaştı.

CHP’den teklife ilişkin en önemli itiraz ise güvenlik soruşturması yapan personelin yetkisini artıran maddeye ilişkin oldu. Söz konusu madde ile “Güvenlik Soruşturması Bazı Nedenlerle Görevlerine Son Verilen Kamu Personeli ile Kamu Görevine Alınmayanların Haklarının Geri Verilmesi ve Sıkıyönetim Kanunu’nda Değişiklik Yapan Kanun”a bir fıkra ekleniyor. Buna göre teklif aynen yasalaşırsa, kamuya personel alımı ve mevcut kamu personeli hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimlerce yetkilendirilen personel, çalışması kapsamında bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının arşivlerinden ve elektronik bilgi işlem merkezlerinden bilgi ve belge almaya, savcılıklar ve mahkemelerce yapılan soruşturma ve kovuşturma sonuçlarını almaya da yetkili olacak.

Haberin Devamı

Parti kurmayları, bu düzenleme ile hem güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemlerinin hızlandırılmasının amaçlandığını ayrıca, yetkili personelin tamamlanmış soruşturma ve kovuşturmaların yanı sıra yürüyen soruşturmalardan da haberdar olabilmelerinin sağlandığını bildirdi.