Dünya ‘Emri büyük ihtimalle Putin verdi’

‘Emri büyük ihtimalle Putin verdi’

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, eski Rus ajanın zehirlenmesiyle ilgili olarak doğrudan Rusya Devlet Başkanı Putin’i suçladı.

‘Emri büyük ihtimalle Putin verdi’

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İngiltere’de eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızına yönelik zehirleme olayıyla doğduran bağlantısı olduğunu iddia etti. İngiltere ve Rusya arasında zehirleme krizinin etkileri gitgide büyürken devletler arasında karşılıklı suçlamalar da devam ediyor. Suikastin arkasında Rusya’nın olduğunu her fırsatta dile getiren ve uluslararası arenada da destek bulan İngiltere bu kez direkt olarak Putin’i hedef alan açıklamalarda bulundu. Britanya Savaş Sığınağı Müzesi’ne ziyarette bulunan Boris Johnson suikast emrinin çok büyük olasılıkla Putin’in bizzat kendi kararı olduğunu dile getirdi. Johnson Kremlin’le olan ilişkilerin çıkmaza girmesinin sebebinin de İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana İngiltere ve Avrupa sokaklarında ilk kez sinir gazının Rusya tarafından kullanılması olduğunu belirtti. “Bizim kavgamız Putin’in Kremlin’i ve onun kararı ile” diyen Johnson, “Rusların kendilerine karşı hiçbir tutumumuz yok. Bu olanlardan dolayı Rusofobi oluşmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Peskov’dan yanıt

Zehirleme olayının yaşandığı günden itibaren suçlamaları reddeden Rusya, Boris Johnson’ın Putin’e yönelik ithamlarını ‘affedilemez bir diplomatik kural ihlali’ olarak nitelendirdi. Rusya adına açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Rusya’nın bu olayla hiçbir alakası olmadığını zaten birçok platformda dile getirdik” diyerek suçlamaları kabul etmedi.

Rusya, Skripal ve kızının zehirlenmesinin arkasında kendilerinin olduğunu iddia eden İngiltere’den somut kanıt istemişti. Rusya Soruşturma Komitesi’nden de bu tutumu destekler bir hamle geldi ve Sergey Skripal, kızı Yulia ve Londra’da ölü bulunan iş adamı Nikolay Gluşkov için cinayet şüphesiyle ceza davası açıldı. Soruşturma Komitesi Sözcüsü Svetlana Petrenko, davanın soruşturma sürecinde İngiltere’yle ortak çalışma yürütmeye hazır olduklarını bildirdi. Öte yandan 2016 Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle 19 rus vatandaşı ve 5 kurumunu yaptırım listesine alan ABD’ye de Rusya cephesinden misilleme yapılacağı açıklandı. Rusya Dış İşleri Bakan yardımcısı Sergey Ryabkov ABD’nin yaptırımlarına karşılık Amerikan vatandaşlarının da içinde bulunduğu kara listeyi genişleteceklerini açıkladı.