Siyaset ‘En büyük destekçim kadınlar’

‘En büyük destekçim kadınlar’

18.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü zaferinde, farklı siyasi partilerin kadın seçmenlerinin verdiği desteğin de payı olduğunu söylüyor. Döğücü, “Kadın aday olduğum için bu kadar yüksek oy aldım” dedi

‘En büyük destekçim kadınlar’

31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul’un ilçelerinde seçime giren 24 kadın adaydan sadece AK Parti adayı Şeyma Döğücü, Sancaktepe’de belediye başkanlığını kazandı. Oyların yüzde 49.88’ini alarak 39 ilçenin tek kadın belediye başkanı oldu ve geçtiğimiz çarşamba günü görevi İsmail Erdem’den devraldı. Siyasette kadın kotasının yeterli olmadığını söyleyen Döğücü Milliyet’in sorularını yanıtladı. Evli ve 3 çocuk annesi olan Şeyma Döğücü (54) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. AK Parti’nin kuruluşuyla birlikte AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Kurucu üyesi olarak siyasi hayata katılan Döğücü, 2009 yılında da Sancaktepe Belediye Meclis Üyesi oldu. 2013-2014 yıllarında Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Döğücü şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Benim hayatımı yönlendiren hukuk öğrenimim oldu. Hukukçu olmam benim en önemli özeliğim diye düşünüyorum. Hayatımı toplumda adaletin sağlanmasına adadım diyebilirim. Bunun için mücadele ettim.”

‘Fırsat verilsin’

Siyasette kadın kotasının yetersiz olduğuna dikkat çeken Döğücü şöyle devam etti: kadınların siyasete katılımına dair araştırmalara da katılmış; “AK Partinin kuruluşuyla birlikte kadın kollarında göreve başladım. Orayı kadının siyasete katılımı anlamında bir okul olarak gördük. Kadınların siyasette daha fazla yer alması için çalıştık.

Sırf bunun için Hollanda’ya gidip orada kadınların yarıdan fazlasının siyasetin içinde yer almasını araştırdık. Karar mekanizmalarında yer almalarıyla ilgili tezler yazdırdık ve bunun için de çalışmalar yaptık.

Haberin Devamı

Bu anlamda, ilk çalışmalarımızdan biri de belediye meclis üyeliklerinde daha fazla kadının yer alabilmesini sağlamaktı. Kadınların bu alanlarda yer alması için ciddi mücadele verdik. Kadınların başarılı olacaklarını biliyoruz yeter ki, o mekanizmanın içerisine girebilsinler ve önündeki setler kaldırılsın.”

Tepki de geldi

Bir kadın bu işi nasıl yapacak, bir kadın nasıl yönetecek söylemlerini çok duydum diyen Döğücü, “Ama sahaya çıkıp seçmenle muhatap oldukça seçmen de bizim bu işi yapabileceğimize inandı. Bu noktada farklı siyasi partilerin kadınlarından da büyük destek aldım. Her kesimden insana ulaşmaya çalıştım. Özelikle de Saadet Partililere. Çünkü bir kadın olarak adaylığımla ilgili onlardan büyük tepki geliyordu.

‘En büyük destekçim kadınlar’

‘Sadece kadın olmanızdan dolayı sizi destekliyorum’ diyen kadınlar bile oldu. Kadın aday olduğum için bu kadar yüksek oy aldım. Erkek bir aday olsaydı, Sancaktepe Belediyesi’ni yine AK Parti kazanırdı ama bu kadar oy farkıyla alacağını düşünmüyorum.”

‘Şeffaf oda sözüm var’

Döğücü, Sancaktepe projeleriyle ilgili de şunları anlattı: “Yeni bir ilçe olmasına rağmen, ciddi anlamda hizmetle tanışmış bir ilçe. O anlamda bir sıkıntı yok. Bir önceki başkan çok güzel çalışmalar yaptı. Biz burada kadınlarımızın, gençlerimizin istihdamıyla ilgili projeler üretmek istiyoruz. Buna yönelik projeler yapacağız. Daha çok kadını nasıl istihdam edebiliriz bu yönde çalışmalarımız olacak. Diğer taraftan, sıfır atık ilk projelerimiz arasında yer alacak. Bunun yanı sıra, halka, şeffaf oda sözüm var. İlk yapacağım şeylerden biri de bu olacak.”