Gündem En sevilen İstanbul kaçamağı: Büyükada

En sevilen İstanbul kaçamağı: Büyükada

25.04.2018 - 09:20 | Son Güncellenme:

Büyükada, Prens Adaları ya da Kızıl Adalar olarak da bilinen ve büyüklü küçüklü 9 ada ve 2 kayalıktan oluşan İstanbul Adaları’nın en büyüğüdür. İstanbul’da özellikle hafta sonları şehrin kalabalığından ve gürültüsünden kaçmak, biraz dinlenmek ve huzurlu hissetmek isteyen insanların kendini adalara atması yıllardan beri süregelen bir durumdur. Büyükada da bu adalar arasında sahip olduğu plajları, tarihi evleri ve sokakları, faytonlarıyla birçok gezilecek ve görülecek yere sahiptir.

En sevilen İstanbul kaçamağı: Büyükada

Büyükada’nın plajları

Büyükada, özellikle yaz dönemlerinde yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bu ziyaretçilerin yaz döneminde yoğunlaşması tabii ki deniz turizminin getirilerinden kaynaklanmaktadır. Büyükada’nın denize girilebilecek birçok güzel mi güzel plajı bulunmaktadır. Bu plajların arasında ücretli ve özel plajlar bulunduğu gibi halk plajları da bulunmaktadır. Halik Koyu Plajı, Prenses Koyu Plajı, Yörükali Plajı gibi plajlar Büyükada’nın halk plajları arasında yer almaktadır.

Büyükada’ya ulaşım

Büyükada’ya ulaşım 1846’da yapılan ilk vapur seferinden bu yana deniz yoluyla sağlanmaktadır. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) gibi belediyeye ait taşıtlar aracılığıyla Büyükada’ya gidileceği gibi özel firmalar da Büyükada’ya seferler düzenlemektedir. Bu seferler Bostancı, Kabataş ve Kartal limanlarından düzenlenmekte ve sefer süreleri farklılık göstermektedir. Sefer sıklığı da yaz ve kış ya da hafta içi ve hafta sonu gibi etkenlere bağlı olarak değişim göstermektedir.

Büyükada’nın tarihi mekanları

Büyükada, tarih boyunca farklı devlet ve medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden tarihi yapılara sahip olmuş ancak bunlardan günümüze sınırlı sayıda yapı ulaşabilmiştir. Bu yapılar arasında özellikle dini mabetler önemli yer tutmaktadır. Adada farklı kültürlere ait kiliseler, sinagoglar ve camilere rastlamak mümkündür. 2. Abdülhamit tarafından yapılmış Hamidiye Camii de bu yapılardan bir tanesidir. Aya Yorgi Kilisesi’nin yer aldığı Aya Yorgi Tepesi özellikle 23 Nisan tarihinde ziyaretçi akınına uğrar. Kilisede bu tarihte tutulan dileklerin gerçekleşeceğine inanılır.

Büyükada’nın yemekleri

Aslında Büyükada’da ne yenir diye sorulduğunda akla ilk gelen şey doğal olarak deniz mahsulleri olmaktadır. Bu deniz ürünlerinin de başını balık çekmektedir. Büyükada’da çipura, levrek, lagos, lüfer gibi birçok balık çeşidini taze ve oldukça lezzetli bir şekilde tüketmeniz mümkündür. Bunun yanı sıra midye tavalar, tarihi Roma dondurması ve tarçınlı lokma adanın diğer önemli lezzetleri arasında yer almaktadır.

Yazarlar