Ekonomi En uzun tünelle ticarete doping

En uzun tünelle ticarete doping

14.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rize ve Erzurum’u bağlayan 14.3 kilometrelik Ovit Tüneli’nin açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz limanlarına ulaşım kolaylaşacağı için bölgenin ticaret trafiğinde gözle görülür bir artış olacak” dedi.

En uzun tünelle ticarete doping

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize’nin İkizdere ile Erzurum’un İspir ilçeleri arasındaki Ovit Dağı Geçidi’nde yapılan, Ovit Tüneli’nin açılışını yaptı.

Haberin Devamı

14.3 kilometrelik Ovit Tüneli Türkiye’nin en uzun, dünyanın ise 2’nci uzun çift tüplü kara yolu tüneli. Erdoğan, “Ovit geçidi herhangi bir tünel değil, aynı zamanda bu geçit Avrupa ve Orta Asya’ya açılan Kafkasya koridoru üzerinde bulunması sebebiyle stratejik öneme sahip” dedi.

Türkiye’nin kuzey güney ulaşım hattının da başlangıç yerinde bulunun Ovit geçidini bu tünel yapılmadan önce ancak 11 kilometre tırmanıp sonra da 10 kilometre inerek geçmenin mümkün olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Karadeniz’e kolay erişim

“Kendisi zaten zorlu olan bu güzergah kışın aşılmaz hale gelmişti. 1880’den beri bu proje hep konuşulmuştur ama yapılamamıştır. Prensip olarak katılmadığım temel atma törenlerine burada katıldım. Çünkü bir inancım vardı çünkü bunu yapmamız gerekiyordu. 2012 yılında başladığımız Ovit Tüneli’ni sizlerin emrine sunuyoruz. Tünelin hizmete girmesiyle bu yıl inşallah nasıl ki hiçbir sıkıntı yaşamadıysak, yol da 4 kilometre ne oluyor? Kısalıyor. Karadeniz limanlarına ulaşım kolaylaşacağı için bölgenin ticaret trafiğinde gözle görülür bir artış olacak.”

Haberin Devamı

En uzun tünelle ticarete doping

BÜYÜME 1’İNCİSİ

Ovit Tüneli’nin açılışında yapacakları daha çok şey olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Hatırlayın 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı, biz 16 yılda yaklaşık 20 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Ülkemizde 26 havalimanı ve yılda 34 milyon yolcu kapasitesi vardı. Biz buna 29 yeni havalimanı ilave ettik ama ne kadar yolcu ilave ettik biliyor musunuz? 160 milyona yolcuyu çıkardık.”

Türkiye’nin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarına değinen Erdoğan, “G20 ülkeleri arasında 2. olduk. OECD ülkeleri arasında 1 numara olduk” dedi.

Erdoğan, konuşmasının ardından kendi kullandığı makam aracı ile tünelden geçti. Erdoğan’a, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan eşlik etti.

En uzun tünelle ticarete doping

138 YILLIK HAYAL GERÇEK OLDU

- İnşaatı 6 yılda tamamlanan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olan Ovit Tüneli ile Rize - Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısalırken, bölgede 12 ay boyuna kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

- 14.3 kilometrelik çift tüplü Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, Çin’de bulunan 18.2 kilometre uzunluğundaki Zhongnanshar çift tüplü kara yolu tünelinden sonra ise dünyanın 2’nci uzun çift tüplü tüneli oldu. Dünyanın en uzun tek tüplü kara yolu tüneli ise 24.5 kilometre uzunluğuyla Norveç’teki Laerdal tüneli.

- Tünel projesi kapsamında, 11 Kasım 2016’da Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile ‘Ovit Tüneli’nde Işık Göründü’ töreni yapıldı. Ovit Dağı Geçidi’nin, 22 Kasım’da kar yağışı ile ulaşıma kapanmasıyla birlikte Ovit Tüneli’nde tek tüpte ulaşım kontrollü olarak verildi. Nisanda yeniden ulaşıma kapatılan tünelde elektromekanik işlemler tamamlandı.

- Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer alan tünel projesi ile 138 yıllık hayal gerçekleşti. -RİZE DHA