Ekonomi En zengin 42 kişi tüm dünyaya bedel!

En zengin 42 kişi tüm dünyaya bedel!

23.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, yıllık küresel servetin yüzde 82’sinin, nüfusun sadece yüzde 1’lik kısmını oluşturan zenginlerin cebine gittiğini bildirdi. İngiltere Londra merkezli kuruluştan yapılan açıklamada gelir dağılımı eşitsizliğinin artmaya devam ettiği, son bir yılda oluşan küresel servetin yüzde 82’sinin dünya nüfusunun sadece yüzde 1’lik kısmını oluşturan zenginlere gittiği vurgulandı.

En zengin 42 kişi tüm dünyaya bedel

- Açıklamada 2016 yılının temmuz ayı ve 2017 yılının haziran ayı arasındaki dönemde kaydedilen toplam küresel servet artışının 9.2 trilyon dolar olduğu, bunun 7.6 trilyon dolarlık kısmının toplam 75 milyon zengine gittiği belirtildi. Öte yandan aynı dönemde dünya nüfusunun en alt gelir seviyesinde olan 3.7 milyar insanın ise yıllık küresel servet artışından hiçbir şekilde yararlanmadığı kaydedildi.

Haberin Devamı

2017’de 61 kişi vardı

- Oxfam’ın verilerine göre, 2017 yılında yapılan hesaplamalar dünyanın en zengin sekiz bireyinin varlıklarının toplamının, dünya nüfusunun yarısına karşılık gelen ‘en yoksul kesimi’nin varlıklarının toplamına eşit düzeydeydi.
Yardım kuruluşu, bu yıl aynı analizi farklı bir hesaplama yöntemiyle yaptı ve dünyanın en yoksul yüzde 50’lik kesiminin varlıkları kadar varlığa sahip olan en zengin sayısını 42 olarak buldu. Oxfam’ın aynı yöntemle revize ettiği 2017 verilerine göre de ‘sekiz kişi’ olarak belirlenen ‘en zengin’ sayısının 61 olduğu görüldü. Bu hesaplama yöntemine göre dünyanın en yoksul yüzde 50’lik bölümünün varlıkları toplamına sahip olan kişi sayısı 2017 yılında 61 iken, bu yıl bu ‘en zengin 42 kişi’ olarak belirlendi.
- Her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) düzenlendiği hafta, gelir dağılımı eşitsizliğine ilişkin araştırmalarını yayımlayan yardım kuruluşu, sorunun artarak büyümesine neden olarak vergi kaçırma, şirketlerin devlet politikaları üzerindeki etkisinin artması, çalışanların haklarını giderek kaybetmesi gösterildi. Açıklamada zenginlerin vergileri ödemekten kaçınmasının dünyanın en fakir bölgelerine ve gelişmekte olan ekonomilere toplamda yılda yaklaşık 170 milyar dolara mal olduğu, bu kaynağın normal koşullar altında kamu hizmeti yatırımlarına gitmesi gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

‘Kabul edilemez’

Küresel servet küçük bir azınlığa ait olmaya devam ediyor. Dünyanın en zenginleri ile dünyanın geri kalanı arasındaki uçurumun derinleştiğine ve ‘artan eşitsizlik’ trendinin devam ettiğine dikkat çeken Oxfam CEO’su Mark Goldring, raporun ‘ulaşılabilen en iyi verilere’ dayandırılması nedeniyle sürekli revize edildiğini söyledi. Goldring, “Bu duruma nasıl bakarsanız bakın bu rapor kabul edilemez bir eşitsizlik olduğunu gösteriyor. Servet artışının tepedekilerin elinde toplanması ekonominin canlı olduğunun göstergesi değil, yoksulluk sınırında çalışan, yediklerimizi, giydiklerimizi üreten milyonlarca insan için başarısız olan bir sistemin göstergesi” diye konuştu.

Haberin Devamı

En zengin 42 kişi tüm dünyaya bedel

Kadınlar daha kötü şartlarda

Oxfam, kadın çalışanların küresel eşitsizlikten daha fazla etkilendiğini de vurguladı. Genelde erkeklerden daha az kazanıyorlar ve daha kötü iş güvenliğine sahipler. WEF, kadınların işyerlerinde erkekler kadar ücret alması için 217 yıl geçmesi gerektiğini hesapladı. 2017 yılı Forbes’un zengin listesine göre, dünyanın en en zengin beş kişisi erkek. Bunlar arasında Microsoft’tan Bill Gates, Warren Buffett, Amazon’un patronu Jeff Bezos, Inditex’ten Amancio Ortega gibi isimler var. Oxfam, bütün çalışanların yaşamlarını idame ettirecek kadar ücret almaları, cinsiyet ayrımının ortadan kalkması ve sert vergi kurallarının değiştirilmesi gerektiği konusunda çağrıda bulundu. Uzmanlar, “Zenginliğin dağıtıldığı yol endişe verici” dedi.