Endoskopik Orta Yüz Germe Nedir ve Nasıl Yapılır?

Endoskopik orta yüz germe (mid face lift), yüzün orta kısmında bulunan göz kapağı, yanak, ağız çevresinde oluşan çizgiler ve elmacık kemiklerine uygulanan operasyona verilen isimdir. Yüzde bulunan bu yapılar, yer çekimi ve yaşlanma ile beraber sarkma, torbalanma, çizgilerin belirginleşmesi gibi kötü görüntülere neden olabilmektedir. Orta yüz germe ameliyatında yüzde yer alan bu olumsuzluklar giderilir ve kişiyi daha genç bir görünüme ulaştırmak için şekillendirilir.

Endoskopik orta yüz germe operasyonu, endoskop kullanılarak yapılan ve kadınlar arasında oldukça popüler olan bir cerrahi operasyondur. Klasik yüz gerdirme operasyonlarına nazaran daha basit süren bu ameliyatta toparlanma süreci daha ağrısız ve çabuk geçmektedir. Endoskopik orta yüz germe ameliyatı ileri derece yaşlılık belirtileri durumunda pek tercih edilmemektedir.

Haberin Devamı

Endoskopik Orta Yüz Germe Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Endoskopik orta yüz germe (mid face lift) operasyonu genellikle, orta yüz bölgesinde sorun yaşayan kişilere uygulanmaktadır. Yanakların sarkması, göz kapağı ve burun arasındaki bölgenin çukurlaşması, ağız kenarında yer alan kırışıklıkların giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu ameliyat genellikle orta yaşlar tarafından tercih edilmektedir.

Endoskopik Orta Yüz Germe Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Orta yüz germe ameliyatı, gözün altında bulunan kapaktan ya da ağzın içinden bir kesi atılarak gerçekleştirilmektedir. Kusurlu olan bölgedeki sarkan kısımlar yukarı asılır ve yüz tekrar şekilli biçimine geri döndürülür.

Endoskopik orta yüz germe ameliyatında ise uygulama biçimi daha farklıdır. Bu operasyonda saçlı olan deri kısmından bir kesik atılır ve kamera yardımı ile içeri giriş yapılır. Endoskopi teknolojisi uygulanan ameliyatlarda, 3 ya da 4 milimetrelik kameralar kullanılmaktadır. Bu kameralar sayesinde tüm işlemler deri altında gerçekleştirilir. Kapalı bir işlem olan endoskopik orta yüz gerdirme ameliyatında kameradan alınan görüntü ekrana aktarılarak ameliyat daha ince bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu operasyon benim ellerimde ortalama olarak 4 – 6 saat aralığında sürmektedir. Endoskopik orta yüz gerdirme ameliyatında kişinin göz kapakları üzerindeki sarkmalar giderilmekte ve böylece mutsuz ve yorgun ifade ortadan kaldırılmaktadır.

Haberin Devamı

Bu ameliyat sayesinde yüzde bulunan çok küçük dokular dahi koruma altına alınmaktadır. Endoskopik orta yüz gerdirme ameliyatı sonrasında yüz daha doğal ve genç bir görünüme kavuşmaktadır. Alın, yanak, ağız ve göz çevresi ile şakaklar gerdirilip, genç bir görünüm elde edilmektedir. Özellikle 30-50 yaş arası kadınlara uygulanan bu operasyon biçimi, daha ağrısız ve basit olması sebebiyle sık sık tercih edilmektedir.

Orta yüz gerdirme ameliyatı sonrasında kişinin alnı ve elmacık kemikleri daha çıkık ve doğal bir görünüm elde etmektedir. Bu operasyon sayesinde ciltteki yorgun ifade giderilmekte, kişi daha sağlıklı bir görünüme kavuşmaktadır.

Ameliyat Sonrasında Neler Yapılmaktadır?

Endoskopik orta yüz gerdirme ameliyatı sonrasında orta yüz bölgesinde ödem oluşmasını engellemek için flaster uygulanmaktadır. Uygulanan bu flasterler ameliyattan yaklaşık 1 hafta sonra çıkarılmaktadır. Ameliyat sonrasında az bir miktarda oluşacak ödem ve gözlerde çekiklik ise 2-3 hafta sonra tamamen yok olmaktadır. Bu süre zarfından hasta kendini yorucu ve strese sokacak işlerden mutlaka uzak durmalıdır. Endoskopik orta yüz ameliyatından sonra cildin yüze oturması ise yaklaşık 3 ayı bulmaktadır. 3 ay sonra kişi kendini tekrardan genç ve doğal hissedecektir.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı