Ekonomi Endüstrinin ‘Star’ı olacak

Endüstrinin ‘Star’ı olacak

21.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Star Rafinerisi, Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Bu kararla, 2 milyar dolar tutarındaki yatırımlar bürokratik engele takılmayacak.

Endüstrinin  ‘Star’ı olacak

İzmir Aliağa’da, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve bakanların katılımıyla açılan Star Rafinerisi, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edildi. Böylece, şirketin gelecek dönemde 2 milyar doları bulması beklenen yeni yatırımları, hızlıca ve bürokratik engellere takılmadan gerçekleşebilecek. ‘Endüstri Bölgesi’ olduğu için mevcut ve yeni yatırımların tüm süreçleri ve izinleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca takip edilecek.

Haberin Devamı

Yatırımcı dostu endüstri bölgeleri, ilgili kurumların görüşleri alındıktan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teklifiyle, Cumhurbaşkanlığı’nca ilan ediliyor. Yatırımcılara özellikle bürokrasinin azaltılması anlamımda, bir çok avantaj sağlıyor.

Ek teşvikler var

Endüstri Bölgesi olmanın sağlayacağı faydalar şöyle:

“Bölgenin yatırımlara hazır hale gelmesi için gereken altyapıya ilişkin masraflar, bakanlık tarafından karşılanabilir. Bakanlık tarafından özel mülkiyete konu alanlar, kamulaştırılabilir. Kamulaştırmaya ilişkin masraflar da bakanlık tarafından karşılanabilir. Harita, jeolojik-jeoteknik etüt raporu, imar ve parselasyon planları, altyapı ve üstyapı projeleri bakanlık tarafından onaylanırken, işlemler için bedel alınmaz. Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, işyeri açma çalıştırma ruhsatı bakanlık tarafından verilir ve harç alınmaz.

Haberin Devamı

2 ayda ÇED raporu

ÇED kararı en geç 2 ay içinde verilir. Hazine arazilerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni verilir. Cumhurbaşkanınca ek teşvikler belirlenebilir. Bölgede yer alan bütün binalar emlak vergisinden, arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütnameler damga vergisinden muaftır.”

Dış ticaret açığını 1.5 milyar $ azaltacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, petro kimya yatırımlarını yüksek katma değerli üretim, istihdam olanakları ve ödemeler dengesi açısından son derece önemsediklerini belirterek, Türkiye’de tek noktaya yapılan en büyük reel sektör yatırımı olan Star Rafinerisi’nin bu anlamda büyük katkıları olacağını söyledi. Bakan Varank, yaptığı yazılı açıklamasında, “Star Rafinerisinin üreteceği dizel, jet yakıtı, nafta, LPG ve petro kok ürünleri, dış ticaret açığımızı yıllık 1.5 milyar dolar azaltacak.

Önümüzdeki dönemde, ülkemiz ekonomisinin küresel değer zincirlerine eklemlenme serüveni, Socar Grubu gibi uluslararası oyuncularla kurulan işbirliklerinin derinleştirilmesi sayesinde daha ileri seviyelere taşınacaktır. Ülkemize hayırlı olsun”
diye konuştu.