Ekonomi Enerji kaynağı pekmez yok satıyor

Enerji kaynağı pekmez yok satıyor

07.12.2017 - 10:17 | Son Güncellenme:

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde doğal pekmez üreterek geçimini sağlayanlar kış aylarında enerji deposu ve kan yapıcı özellikleriyle bilinen üzüm pekmezine yoğun talep olduğunu söyledi.

Enerji kaynağı pekmez yok satıyor

Üzüm diyarı Alaşehir'de, sağlık açısından birçok faydası bulunan pekmez, özellikle kış aylarında üreticilerin gelir kaynağı oldu. Alfons, Antep Karası ve Sultaniye üzümünden yapılan doğal pekmez, pazarlarda 30 TL'ye kadar alıcı bulabiliyor. Alaşehir'in Çakırcaali Mahallesi'nde yaşayan Hilmi Gülseren (50) ve eşi Ayşe Gülseren (45) 26 yıldır kendi bağlarında yetiştirdikleri üzümden elde ettikleri doğal pekmezle geçimlerini sağlıyor. Pekmezin demir ve kalsiyum deposu olduğunu söyleyen Hilmi Gülseren, "Pekmez yapılacak üzümlerin sağlıklı, güvenli ve kalıntısız olması gerekir. Biz kendi üzümlerimizden güvenli ve sağlıklı olarak elde ediyoruz. Piyasada 25-30 TL'ye pekmez satılıyor. Sabit müşterilerimiz var. Alıcılar mutlu, bize bu yeter. Emeğimizin karşılığını alabiliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Üzüm pekmezinin şifa kaynağı olarak bilindiğine dikkat çeken Gülseren, özellikle Osmanlı mutfağının vazgeçilmez geleneksel tatlısı olan helvanın da ana malzemelerinden birinin pekmez olduğunu söyledi. Üzüm pekmezinin olgunlaşan üzümlerin sıkılarak yapılmasından elde edildiğini belirten Gülseren, şöyle konuştu:

"Eskiden büyüklerimiz, her sabah, kahvaltıda pekmez yiyerek, vücutlarının dinç, enerjik ve dirençli olmasını sağlarmış. Bize 'kış aylarında pekmez yerseniz, üşümezsiniz' derlerdi. İnsan vücudu için enerji verici, kan yapıcı, iştah açıcı, damar sertliğini önleyici, yaşlanmayı azaltıcı etkileri var. Çocukların gelişimini olumlu yönde etkilediği gibi kalsiyum ve demir deposudur. Üzüm pekmezi, özellikle kalp krizi oluşumunu engeller ve çağımızın hastalığı olan kanser riskini en aza indirir. Üzüm pekmezi hakkında yapılan pek çok araştırmalara göre insan ömrünü artırdığı belirlenmiştir. Üzüm pekmezi bebekler ve çocukların sağlıklı ve doğal beslenmesi açısından oldukça faydalı bir besindir. Özellikle beyin gelişiminin oldukça önemli zamanı bebeklik dönemidir. Bu dönemde beynin enerji ihtiyacı oldukça fazladır. "