Ekonomi Enerjide hem köprü hem merkez Türkiye

Enerjide hem köprü hem merkez Türkiye

20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’ye Rus doğal gazını taşıyacak TürkAkım’ın deniz geçişi tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin enerji jeopolitiği için tarihi olduğunu vurguladı. Doğal gazın yarısının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacağını hatırlatan Putin de, “Bu da Türkiye’yi önemli bir doğalgaz merkezi haline getirecek” dedi.

Enerjide hem köprü hem merkez Türkiye

Türkiye’yi Avrupa için bir enerji köprüsü haline getirip, bir enerji merkezi olarak stratejik konumunu güçlendirecek dev proje TürkAkım’ın en zor bölümü olan deniz boru hattı döşemesi tamamlandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin TürkAkım’ın deniz bölümünün tamamlanması nedeniyle İstanbul’da düzenlenen törene katıldı.

Rus doğal gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak iki paralel boru hattından oluşan TürkAkım, Rusya’nın Anapa şehrinden çıkıp, Türkiye’de Lüleburgaz’da Kıyıköy’e geliyor. Rusya’dan Türkiye’ye yılda 31.5 milyar metreküp doğal gaz aktaracak projede Kıyıköy’deki kara hattının hayata geçirilmesiyle gaz akışı 2019 sonunda başlayacak.

Enerjide hem köprü hem merkez Türkiye

Tarihi nitelikte...

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin yüksek seviyesinin ifadesi olarak gördüğünü belirttiği enerji işbirliğinde yeni bir adıma şahitlik edildiğini dile getirerek, “2014 yılında ilk adımını attığımız projenin son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. TürkAkım, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihi nitelikte” dedi. TürkAkım’ın 2019’daki testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacağını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Tamamlanan kesim Karadeniz tabanından birbirine paralel ilerleyen 930 kilometre iki boru hattı, 2 kilometre derinliğe döşendi. Boru hattının karaya çıktığı Kıyıköy terminalinin inşaatı hızla devam ediyor. Yılda 31.5 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak Türkakım sadece ülkemiz açısından değil komşularımız ve bölgemiz açısından da önemli.

Yarısını Avrupa’ya aktarmayı planlıyoruz. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezlerimiz yeni bir tedarik hattına kavuşacak. Böylece Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem Avrupa ülkelerinin doğalgaz taleplerini karşılayabilecek.”

Müjdelerin habercisi

Türkiye için Rusya’nın uzun vadeli işbirliği yapılabilecek güvenilir bir dost ve önemli bir doğalgaz tedarikçisi olduğunu kaydeden Erdoğan, “Türkiye Rusya’dan 1987 yılından bu yana toplam 387 milyar metreküplük doğalgaz alımı gerçekleştirdi. Türk Rus dostluğu her iki tarafın da menfaatine sonuçlara vesile olmaktadır” dedi. “Rusya ile ikili münasebetin çerçevesini diğer ülkelerin talep veya dayatmalarına göre belirlemedik” diyen Erdoğan’ın ifadeleri salondan büyük bir alkış aldı. Erdoğan şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Rusya ile işbirliğimiz çok geniş yelpazede ilerliyor. TürkAkım’ın yanında nisanda temel attığımız Akkuyu nükleer santralını beraber hayata geçiriyoruz. Geçen yıl yüzde 30’luk ticaret hacmi artışı yakaladık. Hedef 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak. Turizmde ilk 9 ayda 5.1 milyon Rus turisti ağırlayarak yeni bir rekora daha imza attık. 2019 yılını karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak kutlayacağız. Rus halkıyla dayanışma ülkelerimiz için daha büyük proje ve müjdelerin habercisi olacak.”

Enerjide hem köprü hem merkez Türkiye

Gemiye bağlandılar

Vladimir Putin, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin anlaşmasının 10 Ekim 2016’da imzalandığını, projenin isminin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildiğini hatırlattı.

Dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit tarafından döşenen deniz altı boru döşemesinde son boru, Erdoğan ve Putin’in talimatıyla denize indirildi. İki lider talimatı vermek üzere gemiye canlı yayınla bağlandı.

Haberin Devamı

Erdoğan’a teşekkür etti

Konuşmasının sonunda Erdoğan’a özel olarak teşekkür eden Putin, “Siyasi irade ve cesaret olmadan böyle büyük projeler olmaz. O yüzden Erdoğan’a özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu projenin temelinde güven var. İki ülke arasında güven olmazsa bu çapta bir projeyi hayata geçirmek çok zor olurdu” diye konuştu.

Gazdaki riskler ortadan kalktı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye ile Rusya’nın derin tarihi ve kültürel bağlarını enerji projeleriyle sağlam bir şekilde örmeye devam ettiğini söyledi. Küresel enerji piyasasında Türkiye’nin güçlü liderlik ve sağlam ekonomisi ile diğer ülkelerden ayrıştığını vurgulayan Dönmez, “Enerjide merkez ülke olmasınında kararlı duruş var. 2019’da doğrudan gaz akışı ile gazın iletilmesi ve taşınmasındaki riskleri ortadan kaldırmış olacağız.

Sistem güvenliğinde doğal gazın sağlanmasında önemli adım olacak. İleride bölgesel ihtiyaçların karşılanması için Türkiye söz sahibi ülkelerden birisi olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

‘100 MİLYAR DOLARLIK TİCARETİ YAKALARIZ’

Törende iki lider birbirlerine sık sık ‘dostum’ diye hitap etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan’ın 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için, “Bu yıl Çin ile 100 milyar doları yakaladık. Bunu Türkiye ile de yakalayabiliriz. Bu tören, bu proje Rusya Türkiye arasındaki işbirliğinin seviyesini çok güzel gösteriyor. 10 Ekim 2016’da anlaşma imzaladık sadece 2 yıl sonra, projenin en zor kısmı tamamlandı. Çok büyük emek var. Doğalgazın hem çıkarılması hem de sevkiyatı çok önemli. 31.5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye üzerinden transit olarak Doğu ve Güney Avrupa’ya taşınacak. Bu da Türkiye’yi önemli bir doğalgaz merkezi haline getirecek” dedi.

Güç katıyoruz

Kara kısmının da hızlıca ilerleyeceğini kaydeden Putin, şöyle konuştu:

“2019 yılına kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu, en ileri teknoloji, en zor standartlara uygun şartlarda çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye enerji alanında işbirliğini uzun yıllar boyunca başarılı şekilde gerçekleştiriyoruz. Özellikle 13 sene önce Erdoğan ile birlikte 2005 yılında Mavi Akım’ı açtık. 13 yıl boyunca en zor mevsim şartlarında bile güvenli şekilde çalışıyor. Rusya doğalgaz sevkiyatı bakımından güvenilir ve sağlam bir tedarikçidir. Türkiye’nin ekonomisine güç katıyoruz.”

Enerjide hem köprü hem merkez Türkiye

Erdoğan, Putin’e kitap hediye etti

Türkakım Projesi deniz bölümünün tamamlanma törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin, Mabeyn Köşkü’nde ikili görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, Putin’e, yazar Alev Alatlı’nın “Dünya Nöbeti-Gogol’un İzinde 2. Kitap” adlı eserinin Rusça’sını hediye etti. İki liderin basına kapalı görüşmesi, 1 saat 15 dakika sürdü.

Albayrak: Güçlü iş birliğinin nişanesi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TürkAkım Projesi’ne ilişkin Twitter’dan yaptığı paylaşımda; “Türkiye’yi enerji ticaretinde merkez ülke yapma idealimizin önemli yapı taşlarından olan, Türkiye ile Rusya arasındaki güçlü iş birliğinin nişanesi TürkAkım projesi ülkemize hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

İZLENİM İKİ LİDERE BOL ALKIŞ

- Dünya enerji piyasasının dev projesi TürkAkım’ın deniz hattı boru döşemesinin tamamlanması Türk ve Rus tarafları arasında büyük heyecan yarattı. Dünya basınının yakından izlediği törende, Rus ve Türk siyaset ile iş dünyasının önemli isimleri de bulundu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus lider Putin’in ortak açıklamaları büyük alkış aldı.

- Proje tanıtımına ilişkin her bilgi Türkçe, Rusça ve İngilizce olarak paylaşıldı.

- Rusya’daki çıkış noktası Anapa ve buraya gaz akışını sağlayan Russkaya Kompresör İstasyonu’nun da çalışmalar tam olarak bitirildi.

- Rus uzmanların hesaplarına göre, gazı akışı sağlanmaya başlanması durumunda sistem 2 saat içinde tam kapasite ile çalışabilecek duruma gelebiliyor.

- Kıyıköy’deki alım terminalinin tamamlanmasıyla burada deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, kara boru hatlarına aktarılacak. Alım terminalinden sonra Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak olan ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerleyecek diğer kara hattı ise BOTAŞ

- Gazprom ortak şirketi tarafından yapılacak.

- Karadeniz’in zorlu koşullarında Rusya’dan Türkiye’ye uzanan proje, deniz altında 50 yıldan uzun süre dayanabilecek şekilde hayata geçirildi.

- Bu dev projede, yaklaşık 4 cm kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına yerleştirildi.

Enerjide hem köprü hem merkez Türkiye

KIYIKÖY’DEKİ DEV GEMİYE BÜYÜK İLGİ

Şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük inşaat gemisi, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı’nın derin sulardaki kısmını döşeme işlemini yapan Pioneering Spirit dün, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesi açıklarındaydı.

Gemiyi görmek isteyen vatandaşlar belediye plajına gelerek gemiyi cep telefonlarının kamerası ile kaydetti.

En ileri teknolojileri kullanan Pioneering Spirit gemisinin toplam ağırlığı, ünlü Titanik’in tam 8 katı. Geminin güvertesi 6 futbol sahası büyüklüğünde. Geminin uzunluğu ise yaklaşık 8 jumbo jetin toplam uzunluğu kadar. TürkAkım’ın 30 Nisan 2018’de ilk hattı tamamlandı. Dün ise ikinci hattın tamamlanmasıyla deniz bölümünün inşası bitti.

2 KM DERİNDE

TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında birbirine paralel olarak ilerleyen 930 km.’lik iki boru hattından oluşuyor. 2 km.’yi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi.