Ekonomi Enflasyon düşecek ‘sıkı duruş’ sürecek

Enflasyon düşecek ‘sıkı duruş’ sürecek

06.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Gelecek yıla ilişkin yol haritasını açıklayan Merkez Bankası, finansal istikrarı sağlamak için kararlı duruşunun süreceğinin sinyalini verdi. Risklere kayıtsız kalmayacağını duyuran bankanın ilk hedefi tek haneli enflasyon.

Enflasyon düşecek ‘sıkı duruş’ sürecek

Merkez Bankası’nın (TCMB) 2019 Yılı Para ve Kur Politikası Raporu’nda, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması veya aşırı oynaklıkların finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacağı bildirildi.

Haberin Devamı

2019 Yılı Para ve Kur Politikası Raporu, bankanın internet sitesinde yayımlandı. Enflasyon hedefinin hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde korunduğu belirtilen raporda, “Belirlenen bu patika ile enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesi, daha sonra kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanması hedeflenmektedir” denildi.

2019 raporuna göre kur hedefi yok

Raporda, dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasının devam edeceği vurgulanarak, TCMB’nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmadığı ifade edildi. Raporda, ancak, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması veya aşırı oynaklıkların finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacağı vurgulandı. Raporda, döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda TCMB’nin para politikası duruşunu değiştirerek gerekli tepkiyi vereceği belirtildi. TCMB’nin, döviz piyasasının etkin çalışabilmesi için kur gelişmelerini ve her türlü risk faktörünü yakından takip edeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Enerjiye 7.2 milyar lira

Bu yıl döviz piyasalarında ihale yöntemiyle veya doğrudan döviz satışı gerçekleştirilmediği belirtilen raporda, enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin 7.2 milyar dolar tutarındaki döviz talebinin TCMB tarafından karşılandığı bildirildi.

Ticaret savaşı endişesi

Raporda şöyle denildi:

“Küresel para politikaları gelişmeleri, ticaret savaşlarına ilişkin endişeler ve gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik risk iştahındaki oynaklıklar 2019 yılı için yukarı yönlü risk unsurları arasında ön plana çıkmaktadır. TCMB, 2019’da fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanmaya devam edecektir. Bankaların TL ve döviz likidite yönetimlerine katkıda bulunmak amacıyla TCMB, 2018’de olduğu gibi piyasa şartları gereğince dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici bir rol oynamayı sürdürecektir. Ayrıca, TCMB piyasa koşulları elverdiği müddetçe rezervleri artırma politikasına devam edecektir.”

Haberin Devamı

Raporda, 2019’da TL likidite yöntemi çerçevesinde bir hafta vadeli repo ihalelerinin temel fonlama aracı olarak kullanılmaya devam edileceği bildirildi. Bankacılık sistemi fonlama ihtiyacının yüksek olduğu günlerde, teklif ve teminat yönetiminin kolaylaştırılması ve likiditenin haftanın günlerine dengeli dağılımının sağlanması amacıyla vadeleri 6-10 gün arasında olmak kaydıyla farklı vadelerde birden fazla repo ihalesi açılabileceği belirtilen raporda, TCMB’nin, likidite yönetiminde araç çeşitliliğini ve operasyonel esnekliğini koruyabilmesi için teknik nedenlerle açık piyasa işlemleri portföyünde yeterli miktarda DİBS veya Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Şirketi (HMVKŞ) tarafından ihraç edilen Türk Lirası cinsi kira sertifikası bulundurması gerektiği belirtildi.

FİKKO’dan sıkı duruş vurgusu

Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin (FİKKO) ikinci toplantısı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başkanlığında gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili Bakan Yardımcısı Bülent Aksu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ve SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun da katıldığı toplantıda özellikle, para ve maliye politikalarındaki sıkı duruşa devam edileceği vurgulandı. Toplantıda şu konular ele alındı:

Haberin Devamı

- Küresel piyasalardaki gelişmeler,
- Ekonomik dengelenme sürecinin özellikle işgücü piyasasına etkisi ve istihdama yönelik tedbirler,
- Reel sektör firmalarının finansmana erişimi ve kur risklerinin yönetilmesi,
- Yurt içi türev piyasaların geliştirilmesi ve derinleştirilmesi,
- Finansal mimarinin yenilenmesi,
- Bankaların sermaye ve likidite yeterlilikleri başta olmak üzere mali bünye değerlendirme çalışmaları,
- Finansal verilerin kalitesinin artması,
- İhracatı destekleyici teşvik mekanizmaları.

Merkez Bankası piyasayı rahatlattı

Önceki gün yüzde 1.5 yükselerek 5.33’ten kapanan, dün sabah da açılışta 5.40’ı aşan dolar/TL kuru, Merkez Bankası’nın açıklamalarıyla gevşedi. Euro da günü kayıpla kapattı.

Haberin Devamı

Öte yandan Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcılar, kasımda 380 milyon dolarlık net alımla yaklaşık 2 yılın en güçlü performansını gösterdi. Yabancı yatırımcıların alımları ile BIST 100 endeksi kasımda TL bazında yüzde 5.78, dolar bazında yüzde 13.30 değer kazandı. THY, 83.5 milyon dolar ile kasımda yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği hisse senedi olarak öne çıkarken, en fazla satış yapılan hisse 47.6 milyon dolar ile Kardemir (D) oldu.