Ekonomi Engelleri aşmak için asla pes etmeyeceğiz

Engelleri aşmak için asla pes etmeyeceğiz

18.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanlığı İstişare Kurulu ilk toplantısını yaptı. Toplantı sonrası yayımlanan deklarasyonda, “Birlik ve beraberlik halinde aşamayacağımız engel, bertaraf edemeyeceğimiz tehdit, başa çıkamayacağımız rakip yoktur” ifadesi kullanıldı.

Engelleri aşmak için asla pes etmeyeceğiz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan başkanlığında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün’ün katılımıyla Ticaret Bakanlığı İstişare Kurulu’nun ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Toplantının ardından yayımlanan deklerasyonda şunlar kaydedildi:

“Bizler ülkemize ve ekonomimize özellikle de son dönemde yönelen tehditlerin en etkin şekilde bertaraf edilmesi için güçlerimizi birleştiriyor ve başta 2023 hedeflerimiz olmak üzere ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için işbirliği imkanlarımızı geliştiriyoruz. Şundan asla şüphe etmedik, birlik ve beraberlik halinde aşamayacağımız engel, bertaraf edemeyeceğimiz tehdit, başa çıkamayacağımız rakip yoktur. Bu nedenle işçisinden patronuna, esnafından mimarına ekonomimizin tüm unsurlarını kapsayan, iş dünyamızın ve bürokrasimizin deneyimini, gücünü ve vizyonunu tek bir potada eriten yepyeni bir istişare kurulunu bugün oluşturuyoruz. Ülkemizin müreffeh yarınları için güçlerimizi birleştirerek bu deklarasyonun altına imzalarımızı atarken, ülkemizin aydınlık geleceğine giden yolda karşımıza çıkan tüm engelleri aşmak için söz veriyoruz, durmayacağız, yorulmayacağız ve asla pes etmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

Yedek akçeler devrede

Öte yandan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Eximbank arasında kaynak kullanımına ilişkin protokol imzalandı.

Bakan Pekcan, “TİM ile Türk Eximbank arasında düzenlenen protokolle TİM kaynaklarının gerekli olması durumunda, Eximbank aracılığıyla ihracatçılarımıza ihracatın finansmanı için kullandırılmasının önü açılmış olacak. Herhangi bir sermaye sorunu yoktur, sadece sermaye artış talebimiz vardır ki ihracatçımıza daha fazla destek olabilelim” diye konuştu.

Hükümetin ekonomik ve siyasi olarak gerekli tedbirleri aldığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Biz de TİM olarak yükselen döviz kurları nedeniyle ihracatçılarımızın zor duruma düşmesini istemedik. İhracatçı birliklerimizle koordineli bir şekilde, yedek akçelerimizin ve Türkiye Tanıtım Grubu fonlarının bir kısmını, Eximbank’a kullandırma kararı aldık” dedi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, “Önümüzdeki dönemde kur ve faiz risklerini sınırlayan ihracatçılarımıza öncelik vermek istiyoruz. Bununla ilgili de bir çalışma yapıp Sayın Bakanımıza arz edeceğiz” dedi.