Siyaset Erdoğan 6. kez genel başkan

Erdoğan 6. kez genel başkan

19.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Erdoğan 6. kez genel başkan

AK Parti’nin 6. Olağan Büyük Kongresi dün Ankara Spor Salonu’nda gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından gerçekleştirilen ilk kongrede, yeni sisteme uygun şekilde “jet program” uygulandı. Saat 11.00’de açılışı yapılan kongrede konuşmalar ve tüzük değişikliğinin ardından yaklaşık 3 saat içinde seçimlere geçildi. “Zaman tasarrufu” için ilk kez genel başkanlık ve parti yetkili kurulları üyelikleri seçimlerinin eş zamanlı gerçekleştirdiği kongreye, Erdoğan’ın sürpriz Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) listesi damga vurdu.

Haberin Devamı

AK Parti’deki değişim rüzgârını devam ettiren kongreden dikkat çekici notlar özetle şöyle:

‘Millet bir hedef bir’

- “Millet bir hedef bir” konseptiyle gerçekleştirilen kongrede buna uygun olarak salonda “Değişim yenilenerek devam ediyor”, “Kararlı bu dava, Türkiye’den dünyaya kısık seslerin sesi olmaya”, “Biz milletimize efendi olmaya değil, hizmetkâr olmaya geldik”, “Kökü Anadolu’da ufku dünyada”, “İşimiz hizmet, gücümüz millet” pankartları dikkat çekti.

- Kongre başlamadan 3 saat önce salonun içi ve dışı duldu. Yaşanan izdiham nedeniyle dışarıda zaman zaman güvenlik güçleriyle vatandaşlar arasında gerilim yaşandı. Tribünlerde İzmir, Balıkesir, Denizli, Kocaeli, Muş hakimiyeti dikkati çekti.

- Kongre Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş’ın konuşmasıyla başladı. Ataş, bin 457 delegesi bulunan kongrede, 11.05 itibarıyla bin 365 delegenin hazurun cetvelini imzaladığını söyledi.

Haberin Devamı

- Kongrede genel başkan yardımcıları, grup başkanı, genel merkez kadın ve gençlik kolları başkanlarının verdiği önerge doğrultusunda, eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Divan Başkanlığı’na seçildi. Rize ve Şırnak il başkanları ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı da divanda görev yaptı.

- Siyah zemin üzerinde fosforlu AK Parti logosunun yer aldığı tişörtler giyen partililer, görsel bir şölen oluşturdu.

Gül ve Davutoğlu yoktu

- Salonu selamlamasının ardından Erdoğan çifti, kendilerine ayrılan bölüme geçmeden önce en ön sırada bulunan MKYK üyeleri eski Meclis başkanları Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Köksal Toptan ve İsmail Kahraman ile tek tek tokalaştı.

- Kongreye eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu katılmadı.

- Kongreyi üç cumhurbaşkanı, iki meclis başkanı, iki cumhurbaşkanı yardımcısı, iki başbakan yardımcısı, dört bakan, 20 siyasi parti genel başkanı, 36 uluslararası kuruluş temsilcisi, 87 büyükelçilik temsilcisi, 30 Türkiye’de yerleşik yabancı STK temsilcisi olmak üzere toplam 219 yabancı konuk izledi. 217 engelli ve şehit yakını ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri de kongreyi takip etti.

Haberin Devamı

- Konuşması öncesi Erdoğan’ın siyasi hayatını anlatan bir film ekranlara yansıtıldı. Erdoğan’ın Davos’taki, “one minute” çıkışı filmin partililerden en çok alkışı alan bölümü oldu. Filmde 24 Haziran seçimleri anlatılırken CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin seçim gecesi kullandığı “adam kazandı” açıklamasına gönderme yapılarak, “kısacası adam kazanmıştı” ifadesi kullanıldı.

- Erdoğan’ın konuşmasının ardından Türkiye’de eğitim gören 25 ülkeden 50 uluslararası öğrenci platforma davet edildi.

Erdoğan’dan dualı final

- Erdoğan konuşmasını yapmak için ayakta alkışlar eşliğinde sahneye çıktı ve divan üyeleriyle tek tek tokalaştı. Erdoğan’ın konuşması sürerken tribünde, “Yoktur mazimde zulme teslim olmak, Alparslan olur, Fatih olur her doğan. Dün Ertuğrul, bugün Recep Tayyip Erdoğan” pankartı açıldı. Kendi adı dışında pankarttaki ifadeleri okuyan Erdoğan, partililere teşekkür etti.

- Konuşmasının yaklaşık yarım saatlik bölümü tamamlandığı sırada Erdoğan, sözlerine kısa bir süre ara vererek, sahneden ayrıldı. Erdoğan, yaklaşık 1 saat süren konuşmasını, Van’dan kongre için Ankara’ya gelirken partililerin yaşadığı trafik kazasını anımsatarak “Aman ne olur şu bayram yolculuklarında gece yolculuklarına, emniyet kemerine dikkat” uyarısıyla tamamladı.

Haberin Devamı

Teşekkür ederek ayrıldı

- Bu sırada Divan Başkanı Şahin, Erdoğan’ın seçim sonrası yapmayı planladığı teşekkür konuşmasını yurt dışından gelen konuklarıyla ilgilenmek zorunda olduğu için öne almak istediğini duyurdu. Tekrar kürsüye gelen Erdoğan, “6. olağan kongremize gösterdiğiniz bu ilgi, alaka sebebiyle sizlere en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Yolunuz, yolumuz açık olsun diyorum” diyerek salondan ayrıldı.

Yıldırım’dan kongre mesajı

- TBMM Başkanı seçilmesi nedeniyle partide görev alması mümkün olmayan Binali Yıldırım, kongreye gönderdiği mesajında “14 Ağustos 2001’de Erdemliler Hareketi olarak başlayan bu kutlu yürüyüşün kurucuları arasında olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Kuruluşundan bugüne geçen 17 yılda AK Parti, ülkemizin kalkınması, milletimizin refahı için çok önemli çalışmalar yapmış, büyük başarılara imza atmıştır. Şüphesiz bu başarıların elde edilmesindeki en büyük pay sahibi liderimiz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Kendisine milletim adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.