Siyaset Erdoğan bugün Rusya’da

Erdoğan bugün Rusya’da

23.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunmak üzere Moskova’ya gidecek. Günübirlik ziyarette görüşmelerin ana gündem maddesi ABD’nin Suriye’den çekilme kararı sonrası bölgenin geleceği olacak. Türkiye’nin DAEŞ’e karşı yapacağı operasyonlarda Suriye’nin hava sahasını kullanabilmesi için ihtiyaç duyduğu Rusya desteğinin de bu görüşmede ele alınacağı belirtildi.

Erdoğan bugün Rusya’da

Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon da görüşmede ele alınacak. Rusya’nın PYD ile ortak devriye yapmasından duyulan rahatsızlığın da Erdoğan tarafından Putin’e iletilmesi bekleniyor. Suriye’de gündeme yeniden getirilen güvenli bölge kurulmasına ilişkin süreç de önemli gündemlerinden biri olacak.

Haberin Devamı

Vizeler görüşülecek

Türkiye güvenli bölgenin kendi kontrolünde olması gerektiği mesajını vermişti. Görüşmede iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması konusu da ele alınacak. Enerji, tarım, savunma, turizm ve gıda sektörlerinde atılacak adımlar da değerlendirilecek. Erdoğan’ın Türk vatandaşlarına yönelik vize sınırlamasının kaldırılması ve iki ülke arasında, “e-vize” sistemine geçilmesini de masaya getirmesi bekleniyor. Ayrıca Kerç Boğazı’nda yaşanan kazanın da görüşmede değerlendirilmesi bekleniyor.

Sekizinci buluşma

Erdoğan ile Putin’in bugün yapacağı görüşme geçen yıldan bu yana 8. baş başa görüşme olacak. 2018’de Erdoğan, Putin ile yedi kez baş başa, 18 kez telefonla olmak üzere 25 kez görüşmüş altı kez de zirvede bir araya gelmişti. Bugünkü kritik görüşmenin ardından şubat içinde Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesinin de gerçekleşmesi bekleniyor. Bu zirvenin de ana gündemi Suriye’deki gelişmeler olacak.

Haberin Devamı

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptı.