Siyaset Erdoğan’dan Kudüs tepkisi: ABD çözümün değil sorunun parçası

Erdoğan’dan Kudüs tepkisi: ABD çözümün değil sorunun parçası

15.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasıyla sorunun parçası olduğunu belirten Erdoğan, bu tavrıyla ABD’nin Ortadoğu barış sürecindeki arabuluculuk rolünü kaybettiğini vurguladı

Erdoğan’dan Kudüs tepkisi: ABD çözümün değil  sorunun parçası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasına ilişkin adımını reddettiklerini ifade ederek, “ABD’nin bu kararını özellikle de uygulama noktasında çok çok talihsiz buluyoruz. Son adımı ile ABD çözümün değil sorunun parçası olmayı tercih ederek Ortadoğu barış sürecindeki ara buluculuk rolünü kaybetmiştir. Uluslararası toplum İsrail’in artan saldırganlığını ve Filistin halkına yönelik ihlallerini sona erdirmek için süratle harekete geçmelidir” dedi. Erdoğan, Londra’da Chatham House’da “Türkiye’nin Bölgesel ve Küresel Vizyonu” başlıklı konuşmada, Türkiye’nin bölgesel konulara bakışını anlattı. Erdoğan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

- DÜNYANIN ÇİVİSİ ÇIKMIŞ: William Shakespeare eğer bugün hayatta olsa ve Hamlet adlı eserini tekrar yazsaydı inanıyorum ki Prens Hamlet’e yine aynı şeyi söyletirdi: ‘Dünyanın çivisi çıkmış’. Evet, Suriye’de yıllardır gözlerinin önünde çocukları katledilen annelere, ebeveynlerinin ölümünü izleyen çocuklara bakıp da başka bir şey söyleyebilmek mümkün değildir. Filistin’de sadece son bir kaç haftada yaklaşık 50 kişinin keskin nişancılar tarafından özellikle hedef alınarak öldürüldüğünü, evlerine geri dönmekten başka talebi olmayan bin civarında insanın kasten vurulduğunu görüp de başka bir şey söyleyebilmek mümkün değildir. Ülkemizde misafir ettiğimiz mültecilerin trajedilerine bakıp da ‘dünyanın çivisi çıkmış’ demekten başka ne söz edilebilir.

Haberin Devamı

- REDDEDİYORUZ: İsrail-Filistin gerilimi Ortadoğu bölgesini son yıllardır istikrarsızlığa sürükleyen en önemli sorunların başında geliyor. 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılığa sahip bir Filistin devleti kurulmasının bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisi için yegane yol olduğunu hep söyledik, söylüyoruz. ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını özellikle de uygulama noktasında çok çok talihsiz buluyoruz. Uluslararası hukuku çiğneyen BM kararlarına aykırı bu kararı bir kez daha reddediyoruz. Son adımı ile ABD çözümün değil sorunun parçası olmayı tercih ederek Ortadoğu barış sürecindeki ara buluculuk rolünü yitirmiştir, kaybetmiştir. Uluslararası toplum üzerine düşeni yaparak İsrail’in artan saldırganlığını ve Filistin halkına yönelik ihlallerini sona erdirmek için süratle harekete geçmelidir. Bu arada İİT dönem başkanı olarak bu atılan adımın insanlığın barışına hizmet etmediğini tam aksine bölgenin ve insanlığın birbirine düşmesi için bölgeyi karıştırmak için adeta bir fitil ateşlemesi olduğunu da hatırlatmak isterim.

‘Diplomatik başarı mutlaka korunmalı’

İran’ın yapıcı katkılarından istifade etmekte yarar görüyoruz. İran ile siyasi diyalogumuzun uluslararası toplumun da menfaatinedir. Kapsamlı eylem planı korunması gereken diplomatik bir başarıdır. Tüm raporlarda İran’ın bu plana uyduğu belirtiliyor. İran ile tesis edilecek iyi ilişkiler aynı zamanda istikrarlı, demokratik ve müreffeh birleşik bir Irak için de önemlidir. Seçimlerin yeni yapıldığı bu ülkede uzlaşma ve kapsayıcılık ilkeleri çerçevesinde bir hükümet kurulmasını bekliyoruz. (Aynı konuda BBC’ye verdiği yanıtta) ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesini doğru bulmuyoruz. Bir defa devletler arasında devamlılık esastır, hele hele anlaşmalar, uluslararası bir devamlılığın teminatıdır. Obama ile İran arasında atılan o adım, bana göre olumlu bir adımdı. Bir barış adımıydı, ama şimdi bu barış ortadan kaldırılmak suretiyle yeniden bölgede bir sıkıntılı süreç başlayacak. Biz artık bunun endişesini taşıyoruz ve bu atılan adımı da doğru bulmuyoruz.

Haberin Devamı

- ESED’E BUGÜN DE KARŞIYIM: (Türkiye Suriye’de rejime destek veren Rusya ve İran ile işbirliğini neden tercih etti?) Ben Beşar Esed’e bugün de karşıyım, yanında değilim. Fakat gerek Rusya’yla, gerekse İran’la üçlü olarak attığımız bu adımlar, Suriye’deki halkın barışına yönelik bir adımdır ve buna yönelik bir adımı atıyoruz..

Haberin Devamı

- KÜRTÇÜLÜK İLE KAMUFLE: Suriye’de sınırlarımız boyunca bir terör koridoru oluşturmaya çalışan PYD, YPG teröristlerine karşı mücadelemizde karşımıza güya müttefikimiz, güya terör karşıtı ülkeler çıkıyor. Siz bakmayın bu terör örgütünün Kürt kimliğini istismar ettiğine, bu terör örgütünün içinde Batı’nın bir çok ülkesinden insanlar var ama adını Kürtçülük veya Kürtlerle kamufle etmek suretiyle dünyayı aldatmanın gayreti içindeler. Mesele terörizm meselesidir.

Chatham House

Diğer adıyla Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü olan Chatham House, 1920’de “dünya çapındaki güncel meseleleri” analiz etmek amacıyla kuruldu. Dünyanın en etkili ve saygın düşünce kuruluşları arasında yer alan Chatham House birçok siyasi lideri ağırlıyor. Kuruluş, her yıl çeşitli konferanslar düzenleyip raporlar yayımlıyor.

Erdoğan’dan Kudüs tepkisi: ABD çözümün değil  sorunun parçası

Prens Charles ile görüştü

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Galler Prensi Charles ile bir araya geldi. Clarence House’da basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, 40 dakika sürdü.

Erdoğan’dan Kudüs tepkisi: ABD çözümün değil  sorunun parçası

FUTBOLCULARI KABUL ETTİ

Erdoğan, İngiltere Premier Ligi’nde oynayan Türk futbolcular Cenk Tosun, Mesut Özil ve İlkay Gündoğan ile bir araya geldi. Kaldığı otelde gerçekleşen kabulde, Tosun, Özil ve Gündoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a imzalı formalarını hediye etti. AA

AB ile müzakere süreci siyasileşti

Erdoğan: “AB’nin parçası ve çoğunun da kurucusu olan bir ülkeyiz. Tam üyelik her şeye rağmen stratejik hedef olmayı sürdürüyor. Katılım sürecinde üzerimize düşeni en başından beri samimi gayretle yaptık. Teknik bir konu olan müzakere süreci ziyadesiyle siyasileştirilmiş ve zorlaştırılmıştır. Bölgeye sınırı dahi bulunmayan ülkeler Türkiye’yi balkanlarda hasım bir güç olarak göstermeye çalışıyor. Böyle şey olur mu ya!

- KIBRIS UYARISI: Kıbrıs meselesine de değinmek istiyorum. Türk tarafı Türkiye desteği ile yarım asırdır hep çözüm için çaba harcadı. Rum tarafı ise Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitlik temelinde ortaklığa yanaşmadı. Rum tarafı Doğu Akdeniz’deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini sürdürmekte ısrar ederse güvenlik ve istikrar sürekli tehlikede olacaktır.”

‘Kaybedersek zil takıp oynarlar’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Seçimleri kazanamama ihtimali”yle ilgili soruya “Daha iyi işte, eğer kazanmama durumumuz söz konusuysa, kazanacak olanlar zil takıp oynarlar, rahat olun. Batı da siz de rahat olun, hele hele BBC çok rahat olsun. Tabii ki kazanmak için çaba göstereceğiz” yanıtını verdi:

Erdoğan, BBC’deki, “Hard Talk” programında soruları yanıtladı.

- KIYMETİ HARBİYESİ YOK: (Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in, hükümete yönelttiği eleştiriler) Bana öyle bir referans gösterin ki gösterdiğiniz bu referansı biz adam yerine koyalım. Bu referansın siyasette kıymeti harbiyesi yok. Partimizden ayrıldıktan sonra parti kurdu sıfırlandı, başkalarına yanaştı sıfırlandı. Yatıyor kalkıyor, şu anda Türkiye’nin 11,5 yıl Başbakanlığını yapmış, 4 yıl Cumhurbaşkanlığını yapmış Erdoğan’a ileri geri konuşmak suretiyle rant elde etmeye çalışıyor.

- SAYGI DUYARIZ: (24 Haziran seçimleri) 17 ay öne çekmek suretiyle ana muhalefetin bize meydan okumasına karşı ‘Haydi buyurun’ dedik, onları meydana çağırdık; yaptığımız iş budur. Ve Türkiye bu hukuk devleti içerisinde de yine aynı şekilde erken seçime gitme noktasında, anayasa değişikliğini muhalefetle beraber yaptık ve hep birlikte bu demokratik kararı aldık ve şimdi de 24 Haziran’da seçime gidiyoruz; olay bu. Kim kazanırsa ona saygı duyarız.

- ZİL TAKIP OYNARLAR: (Seçimleri kazanamama ihtimali olursa?) Bu soruyu bize niye sordunuz? Daha iyi işte, eğer kazanmama durumumuz söz konusuysa, kazanacak olanlar zil takıp oynarlar, rahat olun. Siz de Batı da rahat olun, hele hele BBC çok rahat olsun. Tabii ki kazanmak için çaba göstereceğiz. Bütün gayretimizle kazanmak için bu çabamızı göstereceğiz.

- PARAMIZ VAR: (Emeklilere ikramiye) Dini bayramlarımız, işçiler ikramiye alır, memurlar almadığı için rahatsız. Bundan dolayı biz bu seçimde memurlar için de böyle bir adımı attık, böyle bir kararı aldık. Paramız var ki biz böyle bir ikramiyeyi memurlarımıza da veriyoruz.

'Yasada iki dönem seçilme hakkı var'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Chatham House’de katılımcıların sorularını yanıtladı. Milliyet’in edindiği bilgiye göre toplantıda Erdoğan’ın, AB ile ilişkiler ve Türkiye’deki yargı bağımsızlığına dair bir soruya, “İddia ediyorum Türkiye, AB üyesi bir çok ülkeden kat be kat demokrattır. AB’nin dezenformasyon kabiliyeti çok. Türkiye’yi anti demokratik gösterme gayretinde. Gelsinler misafirimiz olsunlar, görsünler. Yargı siyasallaştırıldığını iddia edenler yargıyı siyasallaştıran o hâkim, savcıları kendi ülkelerinde, batıda ağırlıyorlar. Kendi ülkelerinde ağırlayanlar hangi hakla bunu söylüyor. Yargı mensupları o ülkelerde, ‘Verin’ diyoruz vermiyorlar. Hepsi suçlu. Çünkü beraber ortak çalıştılar” yanıtını verdiği kaydedildi.

Gelin görün

Bir İngiliz gazetecinin tutuklu gazetecileri gündeme getirip, “Ülkenize bizleri çağırıyorsunuz ama ben Türkiye’de kendimi güvende hissetmiyorum, nasıl geleyim?” demesi üzerine Erdoğan’ın, gazeteciyi eleştirerek, “254 gazeteci tutuklu değil teröristleri gazeteci sayıyorsunuz. Terör örgütü birilerinin eline basın kartı veriyor. Bir çoğu bombalama hadiselerine varıncaya kadar terör eylemlerine karışmış durumda. Size Türkiye’yi anlattıkları gibi bir ülke yok. Yaşamadan, görmeden, gelmeden bir ülke hakkında değerlendirme yapmayın” dediği öğrenildi.

2018’de Türkiye’ye gelecek turist sayısının 40 milyon olacağını hatırlatan Erdoğan’ın, “Can güvenliklerini sizin kadar düşünüyordur herhalde. Sizler ne kadar ‘gitmeyin’ dediyseniz de inadına bu insanlar geliyor. Gelmeye de devam ediyor. Türkiye gerçeğini biliyorlar çünkü. Bakın yerleşik İngilizler var. 3.5 milyon İngiliz turist geliyor, hiç olmazsa onlara bir sorun. Yol çevirip insanları haraca bağlıyorlar mı, böyle gazetecilik olmaz” değerlendirmesini de yaptığı kaydedildi.

Kan kazanı

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği kararına ilişkin bir soruya da Erdoğan’ın, “Ortadoğu kan kazanına dönmüş durumda sebep olan Trump ve Netanyahu’dur. Olayların sorumlusu kendileridir” yanıtığı verdiği öğrenildi.

Tefeciye yarar

Faizlere dair soru üzerine İngiltere’deki faizleri soran ve “0,50” yanıtını alan Erdoğan’ın, “Merkez Bankası piyasa faizlerine geldiği zaman 18’lere 19’lara kadar çıkıyor, kusura bakmayın da bu tefecilerin işine yarar. Yatırımcının işine bu faiz yaramaz. Biz yatırım istiyoruz. İngiltere düşük faiz uyguluyorsa bu kadar olmasa bile yatırımları teşvik etmemiz lazım. Faiz düştükçe enflasyon da düşer” ifadesini kullandığı dile getirildi.

İlk hedef 24 Haziran

“Seçilmeniz halinde son döneminiz mi olacak” sorusuna da Erdoğan’ın, “İlk hedef 24 Haziran, onu bir halledelim. Yasal olarak iki dönem seçilme hakkınız var. Şunu söyleyeyim. Ölene kadar orada kalayım diye böyle bir şey içinde olmam, öyle bir derdimiz yok. Chatham House’dan da sözünü verelim” yanıtını verdiği kaydedildi.

Yazarlar