Siyaset Erdoğan ile Trump Suriye’yi görüşecek

Erdoğan ile Trump Suriye’yi görüşecek

24.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Trump’ın talebi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirileceğini açıkladı

Erdoğan ile Trump Suriye’yi görüşecek

Fransa’da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, (Tillerson) YPG’nin burada bir oluşum içine girmeleri için bir destek vermediklerini vurguladı. Yarın(bugün) zaten iki başkan da telefonda görüşecek, onu söyledi. Sayın Trump, Cumhurbaşkanımız ile görüşmek istiyor. Saati de belli oldu” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Fransa’nın başkenti Paris’te “Kimyasal Silah Kullanımının Cezasız Kalmaması İçin Uluslararası Ortaklık” konulu dışişleri bakanları toplantısına katıldı. Çavuşoğlu, toplantı kapsamında Paris’te ABD’li mevkidaşı Tillerson’ın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüştü. Çavuşoğlu, Tillerson ile görüşmesinin ardından Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tillerson ile yapılan görüşmede daha çok Suriye’nin ele alındığını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

‘Rahatsızlık iletildi’

“Afrin operasyonuyla ilgili konuları daha önce zaten telefonda görüşmüştük. Buradaki hassasiyetimizi bir kere daha aktardık. Kendisine de son günlerde yine YPG’nin gönderdiği roketleri ve bir Suriyeli bir de vatandaşımız şehit oldu, bunları hatırlattık.
Suriye konusunda birlikte ne yapacaksak beraber yapalım ama Türkiye’yi tehdit edecek adımlardan herkes uzak durmalı. Bunun farkında olduklarını söylediler. bana göre son derece faydalı bir görüşme oldu. (Tillerson) YPG’nin burada bir oluşum içine girmeleri için bir destek vermediklerini, siyasi oluşum da dahil bir destek vermediklerini bugün vurguladı. Yarın(bugün) zaten iki başkan da telefonda görüşecek, onu söyledi. Sayın Trump, Cumhurbaşkanımız ile görüşmek istiyor. Saati de belli oldu.”

Haberin Devamı

‘Hesap vermeyiz’

Çavuşoğlu, Fransız Dışişleri Bakanı Le Drian ile görüşmesiyle ilgili, “Diplomasiyi sürdürüyoruz. Buradaki operasyon kadar diplomasi de önemli. Haklı davamızı anlatıyoruz, kimseye hesap vermek zorunda değiliz. Burada bize yönelik bir tehdit var. Burada milletimiz ne der ve endişesi nedir, biz ona bakarız. ” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirterek, “(Johnson) Türkiye’nin bu operasyonuyla ilgili biliyorsunuz destek açıklaması da yaptı” dedi.

Putin ve Macron’la da konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile dün akşam telefonda görüştü. Putin ile görüşmede ikili ilişkilere de değinilirken, Afrin’de yürütülen operasyon dahil Suriye’deki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. İki lider, Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin başarısı ve siyasi çözümün önünün açılması için ortak gayretleri sürdürme konusundaki kararlılıklarını teyit etti. Erdoğan ile Macron ise, Suriye’deki son gelişmeler ile Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. ANKARA Milliyet