Siyaset ‘Erdoğan vaatlerini yapmayacak’

‘Erdoğan vaatlerini yapmayacak’

25.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Erdoğan vaatlerini yapmayacak’

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, CNN Türk televizyonunda katıldığı programda gündemi değerlendirdi, soruları yanıtladı. İnce özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

İNSANLARI KANDIRMA: (Dövizdeki artış konusundaki ‘FETÖ ve üst akıl’ iddiaları) Bu üst akıl kim? Yabancının Türkiye’den alacağı var. Alacağı olan, bir yeri batırmak ister mi? Alacağını nasıl alacak sonra? İnsanlara yalan söyleme, insanları kandırma.

KANAL İSTANBUL’U DURDURACAĞIZ: Cumhurbaşkanı oldum bir haftada ne yapacağım? Merkez Bankası’nın para politikaları bağımsız olacak. Ekonomi ile ilgili yöneticilerin görev süreleriyle bir tasarrufta bulunmayacağım. Acil olmayan kamu yatırımlarını erteleyeceğiz. Öncelikli olarak kamu mali disiplinini sağlayacağız. (Kanal İstanbul’u durduracak mısınız?) Memleket batıyor Kanal İstanbul’un ne getirisi olacak? Dolar 5 lira olmuş, ben orada hafriyat mı kazacağım? Tabii ki durduracağız.

Haberin Devamı

MİLLET BAHÇESİ’NE İTİRAZIM YOK: (Ak Parti’nin beyannamesi) 16 yıl memleketi yöneten birinin ben ekonomiyi düzelteceğim demesi ayıptır. Millet Bahçesi. Atatürk Havalimanı’nın olduğu yeri bir park yapacaksa itirazım yok. Ama öyle bir düşüncesinin olduğuna inanmıyorum. Mutlaka oraya bir gökdelen konduracaktır.

KHK İLE YAPABİLİR: Erdoğan açıklıyor, polislere öğretmenlere 3600, Cemevlerine hukuki statü. 16 yıldır aklına yeni mi geldi? Ona bir önerim var. Meclis kapalı, KHK ile bunları yapabilir. 16 yıldır yapmadın, niye seçimi bekliyorsun? Cemevlerinin statüsünü şimdiye kadar biz defalarca Meclis’e getirdik, hepsinde reddedildi. Alevileri şimdi mi hatırladı? Hadi buyursun Yapamaz, yapmayacak.

YENİ EĞİTİM SİSTEMİ: 4+4+4 devam etmeyecek. Bizim bir projemiz var. 1+8+4 diye. Ayrıntılarını açarız.

FETÖ’CÜ OKULLARA YARDIM: FETÖ ile Ak Parti aynı bedende iki ruh gibiydiler. 17-25 Aralık’tan sonra FETÖ’cü okullara devlet 114 milyon TL para harcadı. 2015-2016 eğitim öğretim yılında. Ne diyor; ‘savcılık listesinde olmayıp daha sonra tespit edilerek kapatılan okullar da eklendiğinde söz konusu okullarda öğrenim gören 32 bin 515 öğrenciye toplam 113 milyon 973 bin TL ödeme yapılmıştır.’ Benim soru önergeme verilen yanıt bu.

USULÜNE UYGUN İSTEMEDİLER: Sayın Erdoğan 2001’de partiyi kurdun. Partiyi kurarken icazet almaya gittin mi? Gittiğini biliyorum. Muharrem İnce boş konuşmaz. ABD FETÖ’yü vermez, Erdoğan da istemez. Niye istesin ki? İade ettiler diyelim, anlatacak. ‘Şunları vali yapın, şunları general yapın dedim yaptı’ diyecek. İddia ediyorum usulüne uygun bir şekilde istemediler. 23 Temmuz 2017, 20 Kasım 2017 iade talebi var, istediler. Ama darbe girişimi olmuş bir yıl sonra istemişsin, bir yıl niye bekledin? Önümüzdeki günlerde iki arkadaşımızı Adalet Bakanlığı’na göndereceğim dosyayı incelettireceğim. Bunu bilinçli yaptılar. Eksiklileri yakında kamuoyu ile paylaşacağım, dosyayı bana gösterirlerse tabii. (Sizi arayan ABD’li yetkili görevde mi?) Görevde. Bana söyledikleri baştan savma istenmiş. 120 koli dediler, çoğunluğu gazete küpürü, tercümeleri bile doğru düzgün yapılmamış. Bizim mahkemelerimiz bunu kabul etmez. Mevzuata uygun değil bu talebi’ dediler. Ben Türk yetkilisine inanmak isterim. Gülen bunların eski ortağı. Ben milletin vicdanına bırakıyorum. Benim dediğim doğru onu ben biliyorum.

Haberin Devamı

REFERANDUM GEÇMEZDİ: Dokunulmazlıklar konusunda partimle ayrı düştüm hayır verdim. Doğrusu oydu. Bugün olsa yine aynısını yaparım. Eğer dokunulmazlıklar kaldırılmamış olsaydı Demirtaş hapiste olmazdı, referandum da geçmezdi. Yanlıştı. Ben tek adam olmayacağım ama güçlü lider olacağım. Kısa sürede onarımı tamamlayıp parlamenter sisteme geçeceğiz.

Haberin Devamı

HERKESİ KUCAKLAYACAĞIZ: (Seçilirseniz, HDP’den İYİ Parti’den diğer partilerden başkan yardımcıları mı olacak?) Hiç itirazım yok. Tabii ki. Toplumun her kesimini kucaklayacağız. Kimseyi ötekileştirmeden.

BİZ HAYIR KURUMU MUYUZ?: (Bazı CHP’lilerin HDP ve İYİ Partiye oy verebileceği iddiaları) Biz hayır kurumu muyuz? Ben aday olduğumdan bu yana böyle diyen birini görmedim. Bir tane oy gitmeyecektir.