Ebeveyn Ergenlik dönemindeki çocuğa nasıl davranılmalı?

Ergenlik dönemindeki çocuğa nasıl davranılmalı?

12.12.2017 - 10:54 | Son Güncellenme:

Ebeveyn olmak dünyadaki en zor iş. Çocuğunuzun doğumuyla başlayan bu yolda ebeveynlik bir dönüşüme tanık olmakla ilgilidir. Peki, çocuğunuzu hayata nasıl hazırlamalısınız?

Ergenlik dönemindeki çocuğa nasıl davranılmalı

Çocuğun büyümesiyle aldığı kararlar, yaptığı eylemler ve seçimleri de değişecektir. Hayatı boyunca doğru kararlar vermesi ve mutlu olması her ebeveynin istediği şeydir. Çocuğunuzu hayata hazırlamak için yapmanız gereken bazı ipuçlarını açıklıyoruz.

Haberin Devamı

1. Ebeveynler belli bir zaman sonra fikir ayrılıkları yaşayabilir ve boşanma kararı alabilir. Çocuğunuzun bu durumdan etkilenmesine izin vermeyin. Sizi ve sorunlarınızı yargılamayacak ve durumun düzelmesi için çalışacak bir kişiden veya uzmandan destek alın.

2. Çocuğunuzun hayatında birçok arkadaşın olacak, onun yalnızca bir anne ve bir babaya ihtiyacı var. Bugün çocuğunuzun arkadaşı olursanız yarın belli bir konuda aranıza sınır koymaya kalktığınızda sizi dinlemeyecektir. O yüzden çocuğunuzun arkadaşı olmayın!

3. Konuşmalarda dikkatini çekin. Onun tarafından dinlenilmek için, gözüne bakın ve “ben seninle konuşmak istiyorum” ya da “ben sana asla söylemediğim bir şeyi söylemek istiyorum” gibi dikkatini çekecek cümleler kullanın. Elbette, söyleyecekleriniz doğru olmalı, ona karşı her zaman dürüst olun.

Haberin Devamı

4. Kendinizi onun yerine koyun ve sorun, "ben bu ailenin çocuğu olsaydım nasıl hissederdim?"

5. Amaçlarınız çocuğu etkilemek değil, onu kontrol etmek olmalı. Kontrol ve etki arasında fark var. Kontrol dışarıdan empoze edilir. Etki dâhili olarak çalışır, unutmayın.

6. Çocuğunuzla asla savaşmayın. Kazandığınızı sansanız bile kaybedersiniz. Çocuğunuz sizi bir kavgaya ya da öfkeli bir duruma düşürmesine izin verirseniz, sizi kontrol etmesine de izin vermiş olursunuz.

7. Çocuklarımızın mutlu ve güvenli olması istediğimiz en önemli iki durumdur. Ancak gerçekleri kabullenerek çocuğun seçimlerini, eylemlerini ve aldığı kararları kabul etmeliyiz. Bu hareketimiz onu daha mutlu ve güvenli hissettirecektir.

8. Çocuğunuzun büyümesi bir olay değil süreçtir. Büyüdüğü sınırlar içerisinde ona özgürlüğünü gösterin.

9. Hayatı boyunca yanında siz olmayacaksınız, yapacağı hatalar doğru yolu bulmasını sağlayacak ve onu geleceğe daha iyi hazırlayacaktır, unutmayın.

10. Yardımcı olun. Çocuklarınıza destek verdiğinizi göstermenin en iyi yolu, onlara tavsiye vermemek ve bunun yerine soru sormaktır.

11. Çocuğunuzla cinsellik hakkında konuşmayacaksanız, görevi yerine getirebilecek başka bir aile üyesini bulun. Çocuğunuzun doğru bilgi aldığından emin olun.

Haberin Devamı

12. Çocuklarınıza lider olun. Karşılıklı saygı göstermeyi öğretin. Kuralları ve sonuçlarını gösterin. Hata yaptığı zamanlarda cezalandırmak yerine doğrusunu öğretin.