Gündem Eski SAT’çı, FETÖ iddialarını reddetti

Eski SAT’çı, FETÖ iddialarını reddetti

24.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin davada, ifade vermedikleri için dosyaları ayrılan 9 eski Su Altı Taarruz Birliği (SAT) mensubunun yargılanmasına devam edildi. Eski SAT’çı Mutlu Ferik, hakkındaki FETÖ üyesi olduğu ve “Murat” kod adını kullandığına ilişkin tanık beyanlarını reddetti.

Eski SAT’çı, FETÖ iddialarını reddetti

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya şehit yakınları ve gazilerle taraf avukatları katıldı. Duruşmada savunma yapan sanık Mutlu Ferik, İstanbul SAT Komutanlığı’nda astsubay olarak görev yaptığını, olay günü tim komutanı eski Yüzbaşı Özay Cödel’in emriyle Yeşilköy Askeri Havaalanı’ndan CASA tipi uçakla Akıncı Üssü’ne gittiklerini anlattı.

Haberin Devamı

‘Murat’ kod adı

Görevin içeriği hakkında bilgisi olmadığını ileri süren Ferik, indiklerinde çevre güvenliği alınacağının söylediğini, ilk önce lojman nizamiyesinde, daha sonra üs nizamiyesinde nöbet tuttuğunu ifade etti. Telefonu yanında olmadığından o gece neler olup bittiğini bilmediğini iddia eden Ferik, “Vatandaşlara ateş edilmesiyle ilgili hiçbir şey bilmiyorum. Lojman nizamiyesinde beklerken tanımadığım bir rütbeli gelip oradaki komutanımızdan birkaç kişi istedi. Ben de daha sonra içerideki nizamiyeye geçtim” diye konuştu. Ferik, hakkındaki FETÖ üyesi olduğu “Murat” kod adını kullandığına ilişkin tanık beyanlarını reddetti.

‘Derdest etmedim’

Sanık eski Astsubay Fatih Kaya da olay tarihinde Kuzey SAT Komutanlığı’nda görevli olduğunu, 15 Temmuz’da eski Yüzbaşı Özay Cödel’in acil görev olduğunu söylemesi üzerine birlik içinde hazırlık yaptığını anlattı. Rutin görevlerde olduğu gibi silah ve teçhizatını alarak araçla Yeşilköy Askeri Havaalanı’na gittiğini ifade eden Kaya, askerlik hayatı boyunca daha önce hiç gitmediği Akıncı Üssü’ne indiklerini söyledi. Akıncı Üssü’nde eski Yüzbaşı Ferhat Erten’in ekibinde olduğunu belirten Kaya, savunmasına şöyle devam etti: “Nizamiyede beklerken içeriden bir rütbeli, Erten’den üç personel istedi. Erten’in emriyle nizamiyeyi terk ettim. Bir araca binerek büyük bir binaya gittik. Bana binanın dış güvenliğini almam söylendi. Gözaltına alındığımda kuvvet komutanlarının orada olduğunu öğrendim. Kimseyi derdest etmedim” Kaya, tahliye talebinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Kripto’ askerlere dava açıldı

Zonguldak’ta, FETÖ mensubu “kripto” askerlere yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan 5 asker hakkında dava açıldı.
2. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Savcısı tarafından FETÖ/PDY mensubu “kripto” askerlere yönelik hazırlanan 31 sayfalık iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı. İddianamede, örgüt için en önemli kurumlar olan TSK, emniyet, MİT ve yargı organlarına yerleştirilecek öğrencilerin, “talebe imamları” denilen grup tarafından belirlendiği anlatıldı.

Haberin Devamı

Gülen’in yeğenine tahliye çıkmadı

FETÖ üyelerince 10 Temmuz 2010’daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yeğeni Muhammet Sait Gülen’in de bulunduğu 91 kişinin yargılandığı davada 14 tutuklunun tahliye talebi reddedildi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ile şikayetçi ÖSYM ile Maliye Bakanlığı avukatları katıldı. Tutuklu sanıklar savunmalarında, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerine karar verilmesini istedi.

Savunmaların ardından sanık avukatları, tutuklu müvekkillerinin tahliyesine, tutuksuz müvekkillerinin de beraatine karar verilmesini istedi. Beyanların ardından görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ayhan Çelik, tutuklu sanıklardan beşinin tahliyesini talep etti. Mahkeme, ara kararında tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve tutuksuz sanıkların adli kontrol uygulaması ile banka hesap ve taşınmazları üzerindeki tedbir kararlarının kaldırılması taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

‘Amirlerime güvenip öyle hareket ettim’

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili davanın sanıklarından eski Astsubay Mustafa Kocaaslan, sanıklardan Albay Fırat Alakuş’un, Üsteğmen Vahit Güllü ile bina önündeki elleri bantlanmış kişileri destek kıtaları binasına götürmelerini emrettiğini söyledi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki görülen duruşmaya sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

‘Tatbikata gittim’

Sanık eski Teğmen Mustafa Demir, Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli olduğunu belirterek, 15 Temmuz’da Üsteğmen Murat Aletirik’in Albay Murat Korkmaz’ın emri üzerine arayıp akşam koruma ve güvenlik tatbikatı yapılacağını, detayların ise daha sonra belli olacağını söylediğini öne sürdü. Tatbikat için akşam Muhafız Alayı’na gittiğini, girişte de herhangi bir sıkıntı olmadığını öne süren Demir, buradan da Korkmaz’ın emri doğrultusunda güvenliği takviye etmek için Genelkurmay Başkanlığı’na geçtiklerini kaydetti. Demir, Korkmaz’ın TÜİK tarafına gitmesini, geri planda durmalarını ve hiçbir şekilde ateş etmemelerini emrettiğini iddia ederek, “Genelkurmay’da bulunduğum sürece de ateş etme emri verilmedi. Sadece bulunduğum yerin emniyetini sağlamak amacıyla bekledim. Korkmaz, sabah olunca da karışık durumların oluştuğunu söyledi ve silahlarımızı gösterilen odaya bırakmamızı emretti” diye konuştu. Demir, beraatini istedi.

Haberin Devamı

Dört FETÖ şüphelisi sınırda yakalandı

Edirne’de hudut askerleri, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) şüphelisi 2’si eski öğretmen 4 şüpheliyi, Yunanistan sınırındaki askeri yasak bölgede yakaladı. “Hudut kartalları” olarak bilinen 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı Hudut Birliği askerleri, 1. Derece Askeri Yasak Bölge’de 4 kişiyi tespit ederek gözaltına aldı. Yunanistan’a kaçma girişimindeki şüphelilerin, FETÖ üyeliğinden aranan İ.A, Ç.B, T.B ve M.A. oldukları belirlendi. Gözaltına alınan 4 şüpheli jandarmaya teslim edildi.