Eskimeyen Trend: Yüz Germe

Yaşın ilerlemesi, güneşin ciltte meydana getirdiği hasarlar, kırışıklıklar ve yer çekimi zaman içerisinde yüz cildinin eski sıkılığını kaybetmesine ve sarkmasına neden olur.

Sarkmış bir cilt, yüzü daha yaşlı ve daha mutsuz gösterir. Bu problemi ortadan kaldırmak için en sık tercih edilen yöntem yüz germe ameliyatıdır.

Operasyon her ne kadar kadınlar arasında ilgi görse de erkeklere de son yıllarda giderek artan oranlarda Yüz germe ameliyatı uygulanmaktadır.

Yüz Yapısını Gençleştirmek İsteyenlerin Trendi

Haberin Devamı

Yüz germe ameliyatı aynı zamanda yüzün yapısını gençleştirmek, yüz görünümünü dinamik ve zinde kılmak için başvurulan en etkili yöntemlerden biridir.

Bu operasyonda amaç, özellikle yanak ve çene bölgesindeki yığılmalar ve boyun bölgesinde meydana gelen sarkmaları ortadan kaldırmaktır.

Yapılacak olan ameliyat tekniği, hastanın cilt yapısına, deri altı yağ dokusunun durumuna, derinin elastikiyetine ve sarkma düzeyine göre belirlenir.

Eğer hastanın cildinde aşırı düzeyde sarkma yok ancak yorgun ve zinde olmayan bir görünüm varsa endoskopik yüz germe tekniği ile yüzün daha dinamik ve genç görünümü sağlanabilir.

Endoskopik teknikte saçlı deri içinden yapılan küçük kesilerle endoskopi aletiyle girilerek özellikle yanak ve orta yüz dediğimiz alt göz kapağı ve elmacık kemiği bölgesi toparlanır. Sarkan derin dokular olması gereken yerine getirilir.

Endoskopik teknikte ciltte herhangi bir çıkarma işlemi yapılmaz. Endoskopun girdiği kesi izleri saçlı bölgede olduğundan görünmez.

Eğer yanak, çene ve boyun bölgesince ciddi şekilde deri sarkmasıyla birlikte yüzde belirgin bir yaşlanma ve yorgunluk ifadesi varsa, bu türde sarkması olan yüzlerde klasik yüz germe dediğimiz teknikte yüzün toparlanması ameliyatı yapılır.

Klasik yüz germe tekniğinde kesiler kulak önü ve kulak arkasındaki çizgilere oturtularak yapılır. Cilt altındaki gevşeyen mimik kasları ve yüzde askı görevi gören gevşemiş yapılar sarkma öncesi bulundukları anatomik yerlere taşınır. Daha sonra fazla cilt dokusu çıkarılır. Bu yöntem sadece cildin gerilmesinden ibaret değildir.

Haberin Devamı

Aynı zamanda altındaki dokularla birlikte yüzde üç boyutlu bir şekillendirme yapılır. İzler kulak önü ve arkası doğal çizgilere oturtulduğundan, uzun vadede kesi izleri hemen hemen tamamen görünmez hale gelir.

Yüzde yaşlanma ve ciltte sarkma düzeyi bu ikisinin ortasında yer alan kişilerde ise “mini yüz germe” ameliyatı uygulanır. Bu teknikte kesi kulağın ön doğal çizgisinde olacak şekilde yapılır.

Kulak arkasına uzatılmaz. Cildin altındaki sarkan yapılar normal anatomik yerlerine taşınır. Cilt çıkarılması minimal düzeydedir ve hastaların iyileşme süreci daha hızlıdır.

Yüz germe ameliyatlarında aynı zamanda göz çevresinde kendini gösteren kırışıklıklar ve göz kapağının sarkmaları da ortadan kaldırılabilir.

Ameliyat ve Sonrası Bizi Neler Bekliyor?

Yüz germe ameliyatı genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ancak bazen operasyon lokal anestezi ile de yapılabilir. Ameliyatın süresi ise hastanın durumuna ve yapılacak olan müdahalelere göre farklılık gösterir ve ortalama olarak iki ile dört saat arasında değişir.

Haberin Devamı

Hastalar operasyondan sonra bir ya da iki gün hastanede kalır. Taburcu olup evlerine gidince kendi hijyen ve bakımlarını sağlayabilirler. Yapılan ameliyatın boyutuna göre bir ya da iki hafta sonra işlerine başlayabilirler.

İki-üç hafta sonra hafif efor gerektiren sporlar, altı-sekiz hafta sonra daha eforlu sporlar yapabilirler. Yüzde arzu edilen görünümün elde edilmesi iki–üç aylık bir şekillenme süreci ile gerçekleşir.

Prof. Dr. Şükrü Yazar

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.drsukruyazar.com

Instagram: @drsukruyazar

Facebook: @drsukruyazar

YouTube - Prof. Dr. Şükrü Yazar