Estetik ameliyatlarda tartışılan konu: Yağ enjeksiyonu

Haberin Devamı

Yağ enjeksiyonu çok tartışılan bir konu. Kullanım alanı da çok geniş. Bu konuda bilgilerimi ve tecrübelerimi derleyip kısaca yazmak istiyorum. Öncelikle yağ enjeksiyonu, herkeste uygulanabilecek bir yöntem değil; çünkü yağ enjeksiyonu yapmak için öncelikle hastada alıp, gerekli yere verebileceğimiz yağ dokusu olmalı. Çok zayıf hastalarda yağ enjeksiyonu yapmak mümkün olmayabilir.

Yağ enjeksiyonu genellikle ufak hacim kayıplarını yerine koymak, bazen de geniş alanları büyütmek için uygulanıyor. Örneğin, yanak bölgelerindeki çökmeleri düzeltmek, dar çene yapısını genişletmek, meme büyütmek, popo büyütmek, dudakları dolgunlaştırmak, alındaki çökmeleri düzeltmek, penis kalınlaştırmak gibi.. Açıkcası bu uygulamaların hepsi iyi sonuç vermiyor.

Neden?

Klasik plastik cerrahi kitaplarında yağ enjeksiyonunun kuralları yazar. Bunları kısaca, tecrübelerimle harmanlayarak yazayım..

1- Enjekte edilen yağ dokusunun yaşaması için 1 santim çapında sütünlar şeklinde, sağlıklı doku içine enjekte edilmelidir. Yani enjekte edilen yağ içeriye güzelce dağıtılmalıdır. Bunu toprağa tohum ekme gibi düşünün. Tüm tohumlar aynı noktaya verilmez, geniş bir alana saçalayarak atılır.

2- Büyük miktarlarda enjekte edilen yağ dokusunun tümü muhtemelen yaşamayacaktır, bir kısmı eriyecektir ve geride kistler bırakabilir. Bu gibi kistler en çok, büyük miktarda yağ ile meme ve popo büyütme yapılan vakalarda görülür. Ben sırf bu yüzden yağ enjeksiyonu ile meme büyütmeyi tavsiye etmiyorum. Yağ enjeksiyonundan bir süre sonra yağın bir kısmı eriyecek ve geride kistler bırakabilecektir. Bu yüzden oluşan kistler, meme dokusunun kendisine ait kistlerden ayırtedilemez.

3- Yağ enjeksiyonu bazı yerlerde hiç işe yaramaz. Bazı yerlerde de son derece güzel sonuç verir. Örneğin çene köşelerinde, alın bölgesinde, yanaklarda, penis kalınlaştırmada çok iyi sonuç verir.

Diğer yandan dudaklarda, bacaklarda çok iyi sonuç vermez. Bu konuda fikrim şöyle: enjekte edilen yağ dokusunun tutması, verilen hacimin büyüklüğü ve enjekte edilen bölgenin hareketli olup olmaması ile alakalıdır. Çok büyük miktarlardaki enjeksiyonlarda (mesela popo büyütme için kalçalara enjekte edilen 500-600 cc. yağ dokusu) yağın büyük bir kısmı eriyecektir. Ne kadar az miktar, ne kadar sağlıklı doku içine yayılarak enjekte edilirse o kadar güzel tutar, yaşar..

Yanaklara, alına, çene köşesine yapılan yağ enjeksiyonları, genellikle çok iyi tutar. Burada tutmaktan kastım yağın yaşaması değildir. Bir çok yerde, enjekte edilen yağ dokusu hareketsiz bir alana verildiğinden burada yaşamasa bile canlılığını önemli miktarda kaybederek fibröz dokuya dönüşür. Aslında yaşayıp yaşamaması önemli değildir. Fibröz dokuya bile dönüşse istediğimiz hacim etkisini sağlar. Aslına bakarsanız enjekte edilen yağın, fibröz dokuya dönüşmesi, canlı yağ dokusu olarak kalmasından daha iyi bir şeydir. Fibröz doku uzun yıllar kalır, kilo alıp vermekten etkilenmez, yağ dokuya göre daha sert bir kıvamı vardır. Bugüne kadar çene köşesi, yanak bölgesi ve alına yaptığım yağ enjeksiyonlarında neredeyse hiç erime görmedim; çünkü bu bölgeler nispeten hareketsiz bölgelerdir. Ayrıca baskı altında, ağırlık taşıyan bölgeler de değildir. Diz altı kısımlara bacaklara yapılan yağ enjeksiyonları genellikle yaşamaz. Buradaki yağ dokusu fibröz dokuya dönüşemeden ağırlık ve baskı altında, hareket ile dağılıp gider.

4- Özel bir bölge olarak penis kalınlaştırma ile ilgili tecrübelerimi de yazmak isterim. Bu vakalarda genelde göbek bölgesinden aldığım yağ dokusunu penis kalınlaştırmak için kullanıyorum. Mutlaka ameliyattan sonra 3 hafta kadar ilişkiye girilmemesini söylüyorum. Ameliyat yerinde hareket olmazsa enjekte edilen yağ dokusu fibröz dokuya dönüşüyor. Büyük oranda canlılığını kaybediyor. Bu, istediğimiz bir şey, çünkü fibröz doku daha sert bir kıvamda oluyor, uzun yıllar kalıyor ve kilo alıp vermekten etkilenmiyor.

5- Yüz bölgesine yaptığımız estetikleri takip etmek için facebook son derece faydalı bir mecra oldu. Yanak bölgesine, alnına, çene köşelerine yağ enjeksiyonu yaptığımız hastaları, uzun yıllar facebook sayesinde takip edebiliyoruz. Hastalarımız yeni bir fotoğrafını paylaştığında bu günkü durumunu görebiliyoruz. Bu bahsettiğim yerlere yapılan yağ enjeksiyonlarının uzun yıllar çok iyi sonuç verdiğini bu sayede biliyoruz.

Yağ enjeksiyonu, uygun yere, uygun teknikle yapıldığında son derece iyi sonuç veren bir yöntemdir. Baskı altında olmayan, hareketsiz bölgelere yapılan, enjekte edilen yağ dokusunun güzelce dağıtılarak, katmanlar şeklinde yapıldığı yağ enjeksiyonları çok iyi sonuç verir.

Op. Dr. Oytun İDİL
Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı


Sorularınız için

oytunmd@gmail.com
GSM: 0 533 5690649 - 0 505 2965569

http://www.kozmetikcerrahi.com