Edirne Etb Başkanı Öztürk, Türkiye Ekonomi Şurası'na Katıldı

Etb Başkanı Öztürk, Türkiye Ekonomi Şurası'na Katıldı

24.01.2019 - 12:22 | Son Güncellenme:

.

Etb Başkanı Öztürk, Türkiye Ekonomi Şurasına Katıldı

EDİRNE (AA) - Edirne Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Özay Öztürk, Ankara 'da düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası'na katıldı.

Haberin Devamı

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bas¸kanı Rifat Hisarcıklıogˆlu'nun ev sahipligˆinde du¨zenlenen toplantıda konuşma yaptığını aktardı.

Son do¨nemde tarım ve hayvancılık sekto¨rlerinde girdi maliyetlerinde o¨nemli artıs¸lar oldugˆunu belirten Öztürk, "C¸iftc¸ilerimiz u¨retim is¸tahını kısmen kaybediyor. Biz istiyoruz ki ülkemiz mevcut atıl potansiyelini kullanarak daha iyi konuma gelsin. Bunun ic¸in destekleme ve tes¸vik sisteminin yeniden du¨zenlenmesini ve tarımsal u¨retimde desteklerin u¨ru¨n bazlı, u¨retime bas¸lamadan o¨nce ve u¨retim esnasında verilmesini talep ediyoruz. Tarımsal sanayi ve hayvan c¸iftliklerinin kullandıgˆı elektrigˆin ticari tarifeden c¸ıkarılmasını ve sanayi tarifesine alınmasını bekliyoruz. Daha du¨s¸u¨k tarife u¨zerinden o¨deme yapılacagˆı ic¸in u¨retim verimliligˆi de artacaktır." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gu¨ven, istikrar ve milliligˆin bir geregˆi olarak tarım ve hayvancılık sekto¨ru¨nde de ithalatı azaltmayı, u¨retimi c¸ogˆaltmayı hedefleyen su¨rdu¨ru¨lebilir, ulusal, orta ve uzun vadeli tarım ve hayvancılık politikaları olus¸turulmasını beklentisi ic¸inde olduklarını belirten O¨ztu¨rk, şunları kaydetti:

"Kamu kurumları o¨zel sekto¨r ile haksız rekabet ic¸ine girmektedir. Bu konuda da adaletin sagˆlanmasını sizlerden o¨zellikle rica ediyoruz. Bakanlıklarımız, halkımızın ucuz et tu¨ketebilmesi ic¸in yogˆun bir gayret ic¸erisinde bu su¨reci de ilgi ve dikkatle takip ediyoruz. Ticaret Borsaları Konseyi olarak Tu¨rkiye’deki kırmızı etin sınıflandırılması, bu vesileyle vatandas¸ımıza ucuz et tu¨ketme imkanının sagˆlanması hem vatandas¸ımızın hem de u¨reticimizin yu¨zu¨nu¨ gu¨ldu¨recektir diye du¨s¸u¨nu¨yoruz. Canlı hayvan ve su¨t sekto¨ru¨ndeki dikkat edilmesi gereken sorunlardan bir tanesi inek kesiminin o¨nu¨ne gec¸ilmesidir. Su¨t u¨reticisinin yas¸adıgˆı maddi sıkıntılar nedeniyle maalesef dis¸i hayvanlar kesilmektedir. Mevsimsel fazla su¨t arzının Et ve Su¨t Kurumu tarafından alınması u¨reticinin dis¸i hayvanının kesilmesine razı olmasını engelleyecektir."

Haberin Devamı

Öztürk, iş du¨nyasının temsilcileri sorun ve c¸o¨zu¨m o¨nerilerini birinci agˆızdan Cumhurbas¸kanı Recep Tayyip Erdogˆan ve bakanlar ile paylas¸ma imkanı bulduğunu aktardı.