Ekonomi ‘Ev’de süper faiz şansı: Konut kredisi faizi 0.98 oldu

‘Ev’de süper faiz şansı: Konut kredisi faizi 0.98 oldu

11.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bankalar arka arka konut kredisi faizlerini aşağı çekti. İlk adımı atan Ziraat Bankası konut kredisi faizini 0.98’e indirirken, Halkbank, Vakıfbank ve Şekerbank da faizi aynı orana düşürdü.

‘Ev’de süper faiz şansı: Konut kredisi faizi 0.98 oldu

Kamu bankalarının konut kredisi faizlerini aşağı çekmek için başlatacağı kampanyada ilk adım Ziraat Bankası’ndan geldi. Ziraat Bankası, 500 bin liraya kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0.98’e çektiğini duyurdu. Ardından da Halkbank faizleri aşağı çekerek, yine 10 yıla kadar olan vadelerde faiz oranını yüzde 0.98 yaptığını duyurdu.

Haberin Devamı

Faiz oranını düşüren Şekerbank, 60 aya kadar vadelerde 0.98 faiz uygulayacağını açıkladı. VakıfBank da, 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0.98’e düşürdü. Bankanın yeni faiz oranı 14 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak.

Başbakan Binali Yıldırım, Ziraat Bankası öncülüğünde konutta banka kredisi faiz oranlarını aşağı çekecek bir kampanya başlatacaklarını açıklamıştı. Ziraat Bankası bu kampanya öncesinde en düşük 1.15, en yüksek ise 1.23 oranında faiz uyguluyordu. Halkbank’ın uyguladığı faiz oranı ise 1.19’du. Vakıfbank’ın faiz oranı ise 1.21’di. Şekerbank da 1.66 oranında faiz uyguluyordu.

Geçen yıl yükselmeye başlayan konut kredisi faiz oranları, bu yıl da tüketiciyi zorlamaya devam ediyor. En düşük oranın 1.15 olduğu konut kredisi faiz oranları 1.66’ya kadar çıkıyor. Bu nedenle banka kredili satışlar 2017’den bu yana azalıyor.

Haberin Devamı

‘Ev’de süper faiz şansı: Konut kredisi faizi 0.98 oldu

106 bin lira cepte!

Konut alımı için ortalama 300 bin liralık kredi çeken vatandaş, 120 ay vade ile ortalama yüzde 1.23 faizden kredi çektiğinde 575 bin lira geri ödüyor. Ancak mevcut 0.98 oranında kredi çektiğinde aynı tutar için 511 bin 513 lira geri ödemesi oluyor. Bu sayede 64 bin lirası vatandaşın cebinde kalacak.

Aynı hesapla, 500 bin liralık kredinin 1.23 oranında faizle toplam geri ödemesi 959 bin lira oluyor. Ancak 0.98 faiz ile kredi çekildiğinde toplam geri ödeme 852 bin lira olarak yapılacak. Bu sayede de 106 bin lira vatandaşın cebinde kalacak.

KDV de düştü

Konut alıcısı için atılan adımlar geçtiğimiz hafta sonu KDV ve tapu harcı indirimleriyle başladı.

Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18’lik KDV oranı ise 31 Ekim’e kadar yüzde 8’e, tapu harcı oranı da binde 20’den binde 15’e düşürüldü. Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek. 600 bin liralık bir konutta ise KDV indirimi 60 bin lira olacak.

Kamu bankalarının konutta payları Büyük

Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamada ise konut sektörünün, doğrudan ve dolaylı olarak birçok alt sektör ve ekonomiye sağladığı önemli katma değere dikkat çekildi. Ziraat Bankası’nın gerek konutların üretim aşamasında yapı firmalarına, gerekse konutların satışında da alımların finansmanında finansal çözümler sunmaya devam ettiği bildirilen açıklamada, “Ziraat Bankası konut piyasasında özellikle son 3 yılda gösterdiği güçlü büyüme performansı sayesinde pazar payını sürekli büyüterek 2018 yılı ilk çeyreği sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 25 seviyesine ulaştırmıştır. Yaklaşık 200 milyar lira büyüklüğe sahip konut kredisi piyasasında; 2016 ve 2017 yıllarında sağlanan büyümenin yaklaşık yüzde 50’si Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilmiş olup, 2018 yılının ilk çeyreğinde de aynı trendin devam ettiği görülmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Halkbank da konut kredisinde faiz indirimine gittiğini belirttiği yazılı açıklamasında konut piyasasındaki talebin ekonomik büyümenin asli unsurlarından olduğuna dikkat çekildi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Her aile bir ev sahibi olsun istiyoruz, müşterilerimize kolaylaştırıcı çözümler sunmayı aynı zamanda sosyal sorumluluk anlayışımızın bir gereği olarak görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kar topu gibi büyüsün

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, Türkiye’de vatandaşların konuta ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken, önündeki en büyük engelin ise yüksek konut kredisi faizleri olduğunu kaydetti. Elmas, “Bankaların attığı adımlarla hem sektörün, hem de konuta ihtiyacı olan vatandaşın önündeki en büyük engel aşılmış olacak. Tabi bu adımı büyütmemiz gerekiyor. Bunun için özel bankaların da bu girişime daha çok destek vermesi gerekli. Kar topu misali bunu döndürerek yolları açmamız gerekli. Biz zaten sektör olarak her zaman tüm fedakarlıklara hazırız. Konut kredi faizlerinin inmeye başlamasıyla telefonlarımız daha çok çalmaya başladı. Vatandaşımız avantajlı fırsatları değerlendirmek istiyor” diye konuştu.

‘Dönüşü’ muhteşem!

Hükümetin aldığı kararı ‘çok doğru ve akılcı bulduklarını’ belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kampanyadaki faiz sübvansiyonunun, sektörü canlandırırken, hem de fazlasıyla devlete geri dönüşü olacağını kaydetti. Durbakayım, “En küçük hesapla, 250 milyon liralık bir sübvanse yapılarak konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0.98’e indirilmesi sonucunda, yaklaşık 7-8 milyar liralık konut satışının olacağını öngörüyoruz. Bu iyimser rakamın gerçekleştiğinde, sadece yüzde 3’lük tapu harcına mahsuben devletin kasasına 200 milyon lira girecektir. Elde edeceği KDV ile birlikte devletin toplam gelirin ise en az 500 milyon lira olacaktır. Fakat en önemli katkı, sektöre sağlayacağı sinerji ile genele yaygın bir katma değer olacak” dedi.