Ekonomi ‘Ev’de yüksek faize düşüş formülü

‘Ev’de yüksek faize düşüş formülü

03.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul sektörünün, hükümetin konut alımını destekleyici adımlarına karşılık vererek başlattığı, faizi yüzde 0.98’e, peşinatı yüzde 5’e düşüren ve konut fiyatlarında yüzde 20 indirim uygulanan kampanya 30 Haziran’da sona erdi.

‘Ev’de yüksek faize düşüş formülü

Kampanyayla, önemli bir eşik olan yüzde 1’in altına çekilen konut kredi faizleri kampanya ardından yeniden eski seviyelerine geldi. Aylık faiz oranları yükselerek yüzde 1.50 seviyesine çıktı. Özel bankalarda bu oran yüzde 2.09’u görüyor. Kamu bankalarında bu oran özel bankalara göre daha düşük bir seyirle yüzde 1.25 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Yeniden yükselişe geçen konut kredisi faiz oranlarına karşı markalı konut üreticiler yeni bir formül geliştirdi. Buna göre konut geliştiriciler, çeşitli bankalarla yaptıkları özel anlaşmalar ile konut kredisi faiz oranlarını daha makul bir seviye olan yüzde 1.10-1.15 seviyesinde tutmaya çalışıyor.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, bu süreçte aradaki faiz oranını firmaların sübvanse edeceğine dikkat çekti. Elmas, “Kampanya süreci konut alıcısı için çok önemli bir fırsattı. Biz bu fırsatı devam ettirebilmek adına faiz oranlarını bankalarla anlaşarak, aradaki oranı sübvanse ederek düşük bir noktada tutmaya çalışıyoruz. Bunu uygulayan firmalar var. Yanı sıra firmaların yine kendi bünyesinde 60 aya kadar çıkan 0 faizli vadeleri var” dedi.

Haberin Devamı

20 milyar TL’lik satış

15 Mayıs’ta 1 aylık süre için uygulanacak kampanya yoğun istek üzerine Haziran ayı sonuna kadar uzatılmıştı. Sektörün temsilci örgütleri KONUTDER, GYODER ve İNDER’in öncülüğünde başlatılan ve 100’ün üzerinde firmanın dahil olduğu 1.5 aylık kampanya sonucunda toplam 20 milyar liralık 40 bin konut satıldı.

Sektörde önemli bir hareket oluşturan kampanyanın yanı sıra konut sahibi olmak isteyenler, kamu bankaları öncülüğünde başlatılan ve konut kredisi faizini 0.98’e indiren uygulamadan da faydalandı. Ayrıca bu süreçte yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülen KDV ve yüzde 2’den yüzde 1.5’a düşürülen tapu harcı da konut alıcısını destekleyen unsurlar oldu.

Altan Elmas, kampanya döneminde 40 bin konut satıldığını hatırlatırken, aslında talebin 2 katı olduğunu söyledi. Elmas, “Ancak kamu bankaları ve birkaç özel banka bu talebi karşılayamadı. Biz isterdik ki tüm özel bankalar katılsın. Daha fazla insan fırsatlardan faydalanabilir ve ev sahibi olabilirdi” açıklamasında bulundu.

‘Ev’de yüksek faize düşüş formülü

Eylüle kadar fırsat var

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise, “Faiz duyarlılığı çok yüksek bir alımdan bahsediyoruz. Ancak firmalar fırsat sunmaya çalışıyor. Tabi ki Eylül konut sektörü için de yeni bir dönem demek. Artan inşaat maliyetlerini fiyatlarımıza yansıtamadık. Bu yükü taşımak zorlaşıyor. Yeni dönemde bu yansımalar da olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

0.98’de tutuyor

Bankalarla özel anlaşma yapan Teknik Yapı, projelerinde uyguladığı ‘yüzde 0.98 faiz, yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat” fırsatını, kendi imkanlarıyla Kurban Bayramı’na kadar devam ettirdiğini açıkladı. Kampanya, Teknik Yapı’nın İstanbul ve Denizli’de tamamlanmış ve devam eden tüm projeleri için geçerli olacak.