Ekonomi 'Ev yoğurdundan kork bizimkinden korkma'

'Ev yoğurdundan kork bizimkinden korkma'

26.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye Süt, Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel en değerli gıdalardan yoğurtta tüketimin arttığını söyledi.

Ev yoğurdundan kork bizimkinden korkma

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından düzenlenen 2. Ulusal Sütçülük Kongresi başladı.
“Yoğurt sanayisi her gün karalanıyor” diyen Tezel, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Çok iyi bilinmeli ki dünyada en iyi yoğurt Türk sanayisinin ürettiği yoğurt. Evinizde ürettiğiniz yoğurttan korkun, bizim ürettiğimiz yoğurttan ve süt ürünlerinden korkmayın.”

Bilgi kirliliği var

Tezel, Türkiye’de yılda 22.1 milyon ton süt üretildiğini, bunun yüzde 91’inin inekten, yüzde 7’sinin koyundan kalan kısmının da keçiden elde edildiğini bildirdi. Tezel, çiğ sütün sadece yüzde 48’inin sanayi tesislerinde işlendiğini de dile getirdi.

Tezel, süt ve süt ürünleri sektörünün başta gelen sorununun ise bilgi kirliliği olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bugün 82 milyon olan, 2023’te 87 milyon, 2040 yılında 100 milyon olması beklenen nüfusunu besleme sorumluluğunun, gıda maddesi üreten, , bu süreçleri kontrol eden ve düzenleyen herkesin omuzunda olduğunu hatırlatan Tezel, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Bu nüfusu, sağlık risklerini gidererek, yüksek miktarda üreterek, kaliteli ama hesaplı gıda ile besleyebilmenin tek yolu denetim altındaki, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde üretilen, ambalajlı, güvenli, sağlıklı, güvenilir sınai üretimi. Ama maalesef kıyamet ‘ambalaj’ denilince, ‘sanayi’ dendiğinde kopmaktadır. Üzülerek görüyoruz ki, iki asır önce Pasteur tarafından keşfedilen, zararlı bakterileri yok edip sütü daha sağlıklı, dayanıklı ve uzun ömürlü kılan ‘pastörizasyon’ yöntemini reddeden bir anlayış, tüketicimizin kafasını karıştırıp, sektörlerimizi karalıyor. Bu yapılan, yasaları hiçe saymak, bilimi reddetmek, sağlığa sırt çevirmek, halkımızı kandırmaktır.”