EVCİL HAYVANLAR KALBİNİZİN DE EN İYİ DOSTU

EVCİL HAYVANLAR KALBİNİZİN DE EN İYİ DOSTU

Yapılan son araştırmalar evcil hayvan sahibi olma ile kalp damar sağlığı arasında olumlu bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Peki evcil hayvan sahibi olmak sağlığımızı nasıl etkiliyor, hastalıklar üzerinde hangi olumlu değişikliklere sebep oluyor?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artışa geçen kalp damar rahatsızlıkları, ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer alıyor. Hareketsizlik, obezite, stres gibi günümüz yaşamının artık vazgeçilmez birer ögesi olan tüm bu enstrümanlar, kalp sağlığının en büyük düşmanları arasında yerini alıyor. Düzenli spor yapmak, sağlıklı beslenmek, özellikle şekerden uzak durmak gibi tavsiyeler her gün uzmanlar tarafından verilse de bilim dünyasında yapılan her yeni araştırma, kalp damar sağlığını korumanın farklı yollarını gözler önüne seriyor. Yapılan son araştırmalar, evcil hayvan beslemenin özellikle de köpek sahibi olmanın kalp damar sağlığını olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. En saygın kardiyoloji bilim derneklerinden biri olan American Heart Association (AHA), yayınladığı bilimsel bir makalesinde, evcil hayvan beslemenin ruh sağlığı kadar kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğunu ilan etti. Dernek, köpek besleyen ve beslemeyen iki grup üzerinde uzun yıllar boyunca bir araştırma yapmış ve bu araştırma sonucunda köpek besleyen kişilerin, beslemeyenlere göre kalp damar sağlığına yakalanma riskinin çok daha düşük olduğunu gözlemlemiştir. Yapılan bu araştırmaya göre köpek sahibi olanların fiziksel aktivitelerinin arttığı, lipid değerlerinin normalleştiği, strese karşı daha dayanıklı oldukları, aşırı kilolu kişilerin zayıflama süreçlerinin daha iyi geçtiği ortaya çıkarıldı. İlaç ve teknoloji desteği dışında, evcil hayvan sahibi olmak gibi doğal yöntemlerin kalp damar hastalıklarından korunmada ve bu hastalıkları tedavi etmede etkili olması, yeni tedavi yöntemlerine ışık tutacaktır.

Haberin Devamı

Minik patiler kalbinizi iyileştiriyor

Yapılan araştırmalar, özellikle köpek sahibi olmanın kişiyi, tansiyona ve yüksek kolesterole karşı koruduğunu gösteriyor. Yine köpek sahibi olmak, fiziksel aktivitelerin süresini azalttığı ve sıklığını arttırdığı için kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Başka bir ifadeyle obeziteye karşı kalkan görevi görüyor. Köpekleriyle birlikte yürüyüşe çıkan kişiler hem kendilerini ruhsal açıdan daha iyi hissediyorlar hem de egzersiz yapmayı bir alışkanlık haline getiriyorlar. Yapılan araştırmalarda, zayıflama programına alınan hastalardan köpek sahibi olanların daha kolay zayıfladıkları ve programa daha iyi adapte oldukları gözlenmiştir. Çünkü köpek, kişinin kendisine olan güvenini arttırıyor. Köpeği gezdirme gerekliliği kişinin kalp sağlığı açısından günlük yapması gereken egzersiz süresini de tamamlamasını sağlıyor. Evcil hayvan beslemenin yaşam süreleri üzerinde de olumlu etkileri olduğunun ortaya çıkarıldığı bilimsel çalışmanın alt grup analizinde, köpek sahibi olmanın kalp damar hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığı da belirtiliyor. Başka önemli bir çalışmanın çoklu karşılaştırma analizinde ise kalp krizi geçiren ve köpek sahibi olan hastaların, kalp krizi geçiren ve köpek sahibi olmayan hastalara göre daha fazla hayatta kaldıkları sonucuna varıldı. Amerikan Kalp Cemiyeti de evcil hayvan beslemeyi, kalp damar hastalıkları riskini azaltan en önemli faktörlerden biri olarak tüm dünyaya deklare etmiştir. Hayvan seven herkesin en kısa sürede bir hayvan beslemenin sorumluluğu altına girmeyi kabul ederek evcil hayvan edinmesi hem ruh hem de kalp sağlığı açısından güzel bir döneme başlangıç yapmasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı