Gündem Evde bakım maaşı kimlere verilir?

Evde bakım maaşı kimlere verilir?

11.12.2018 - 09:54 | Son Güncellenme:

Devlet tarafından evinde; yaşlı, hasta veya engelli yakını olan ailelere ödenen evde bakım parası vatandaşların hesabına yatmaya başladı. Peki, evde bakım maaşı şartları nelerdir?

Evde bakım maaşı kimlere verilir

Evde bakım maaşı, devlet tarafından bakıma muhtaç kişilerin yoksulluğa düşmesinin önlenmesi ve bakım hizmetlerinde doğan masrafların karşılanması için devlet tarafından ödenen paradır. Evde bakım maaşının alınabilmesi için kişilerin bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

Engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesidir. Raporda "ağır engelli" ibaresinin yer alıyor olması şarttır. Evde bakım maaşı için, engelli kişinin aldığı sağlık kurulu raporunda bakıma muhtaç olduğunun yazıyor olması gerekir.


Ayrıca evde bakım parası alınabilmesi için, evde bakımı yapılan kişiyle bir kan bağı bulunması gerekir. Üvey akrabalar da evde bakım maaşından yararlanabilir. Evde bakım maaşı alan kişiyle engelli kişinin aynı adreste yaşıyor olmaları de gereklidir.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

Gerekli şartları sağlayan ve engelli yakınına bakan kişiye 2018 Ağustos-Aralık dönemi yılı için aylık bin 179 TL ödeme yapılmaktadır. Evde bakım maaşı alınabilmesi için yaşanan hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması şartı da aranır.

Haberin Devamı

ÖDEMELER NASIL KONTROL EDİLİR?

Evde bakım maaşının hangi illere yatırıldığını öğrenmek isteyen vatandaşların, sms ya da e-devlet üzerinden sorgulama yapması mümkündür. E-devlet üzerinden "Engelli evde bakım ödeme bilgileri sorgulama" sayfasından aylıklar kontrol edilebilir. Sorgulama için T.C. kimlik numarası yeterlidir.


Evde bakım maaşlarını SMS ile kontrol etmek isteyen vatandaşlar ise cep telefonları ile BAKIYE yazıp 4747 numarasına SMS atabilirler. Bu sorgulamayı sadece Ziraat Bankası müşterileri yapabilmektedir.