Evlerinizdeki Bitkilerinizin Vitamin Eksikliğini Anlamanın Püf Noktaları

Hepimiz yani büyük çoğunluğumuz! Evimizde büyük küçük demeden bitki yetiştirmeyi severiz.Bitkiler evimizde bize arkadaşlık eder ,evimizin havasını değiştirir,ortamı güzelleştirir.

Evin içinde gözümüz gibi bakarız !!!! ama bir gün bitkimiz hastalanır. Yaprakları bozulur, rengi değişir, dökülmeye başlar… ’’Daha dün ne güzel duruyordu burada şimdi neden böyle oldu, üstelik aynı şekilde bakıyorum, her zamanki gibi…’’ Bu sözleri zaman zaman söylemişizdir. Kendimizce bitkimizi kurtarmaya çalışırız. Bazen kurtarırız bazen de kurtaramayız. Sonunda Üzülürüz…! Bir hatırası vardır veya bir anlamı bitkinizin….

Haberin Devamı

Artık bitkinizin yapraklarına bakarak neler olduğunu anlayabilirsiniz.

O zaman kağıt kalemi ve bir büyüteci alın yanınıza!!!!Hadi başlayalım.

Bitkinizin yaprak rengi açık yeşilimsi sarıya dönmüşse,çicekleri küçülmüşse,Genç dalları zayıf ve kısalmışsa bitkinizde AZOT EKSİKLİĞİ vardır.
Bitkinizin yaşlı yaprağında yani önceki yapraklarında koyu yeşil olup kenarları kırmızımsı mor rengini almışsa yeni çıkan yapraklar mat ve zayıfsa çicekler az,yapraklar dökülmeye başladıysa ise FOSFAT EKSİKLİĞİ vardır.
Yapraklarda pas gibi lekeler var ise,uçları kahverengileşmeye başlamışsa çicekler renksiz ve küçük ise POTASYUM EKSİKLİĞİ vardır.
Bitkinizin genç yaprakları zayıflamışsa kenarları kurumaya ve yırtılmaya başlamışsa KALSİYUM EKSİKLİĞİ;Eğer genç yaprakları zayıf ve sarımsı renkte ise yaprak damarları daha açık renge dönmüşse KÜKÜRT NOKSANLIĞI vardır.
Bitkinizin yaşlı yaprakları yeşilimsi beyaza dönmüşse yaprak sapı zayıflamışsa ve yaprak ucu yukarıya dönük kenarları da kıvrık ise MAGNEZYUM NOKSANLIĞI vardır. Eğer yaşlı yapraklarda beyaza kadar açık bir renk almaya başladıysa ve yaprak damarları arasında benek halinde ölü kısımlar var ise ÇİNKO NOKSANLIĞI vardır.
Bitkinizin yeni çıkmış genç yapraklarında sarımsı beyaz bir renkte ise yaprak damarları sarıya dönmeye başlamışsa ve yaprak kenarları zayıflamışsa DEMİR NOKSANLIĞI vardır.Eğer genç yapraklarda damar aralarında beneklenme gördüyseniz MANGAN NOKSANLIĞI vardır. Genç yapraklarda açık renkten kahverengine dönük bir görüntü var ise zayıflamış ise BOR NOKSANLIĞI vardır.

Haberin Devamı

İşte bitkinizin yaprak şekli ve görünümüyle size anlatmak istediği bunlar!!!Bitkilerinizdeki bu eksikleri ;zirai ilaç satan yerlerde veya fidanlıklarda temin edebileceğiniz vitamin ve gübrelerle giderebilirsiniz…..

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI