Gündem Evrim tartışması ilahiyatçıları böldü

Evrim tartışması ilahiyatçıları böldü

30.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Lise son sınıf biyoloji dersi müfredatından “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesinin çıkartılmasından başlayan tartışmalar ilahiyatçıları ikiye böldü.

Evrim tartışması ilahiyatçıları böldü

Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi ve “Bir Müslüman Evrimci olabilir” kitabının yazarı Prof. Dr. Caner Taslaman’ın Milliyet’e yer alan “Evrim Teorisi Kuran’la çelişmez’ görüşleri ilahiyatçıları böldü. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, Evrim Teorisi’nin İslam açısından kabul edilemez olduğunu belirtirken, ilahiyaçı Prof. Dr. Saim Yeprem ile Mustafa İslamoğlu ise aynı fikirde değil. Prof. Dr. Yeprem, tefsir kaynaklarındaki yaratılış hikâyelerinin Tevrat kaynaklı olduğunu belirtirken, İslamoğlu da, “Evrim vardır ve Allah’ın yasasıdır” görüşünde.

Haberin Devamı

‘Teorinin ispatı mümkün değildir’

Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır (İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi):

“Avrupalılar evrimi çoktan hayatlarından çıkarmış durumda. Bu teorinin ispatlanması mümkün değil. İslam ve Kuran ışığında, insanın maymun veya başka bir canlı türünden dönüşmesi, evrilmesi söz konusu değil. Allah’ın sıfatlarından biri de ‘Bari’dir. Yani Allah, yarattığı her şeyi diğerinden farklı yaratır. İnsan ve hayvanların tamamı kendi türünde tektir. Bu durum aynı zamanda herhangi bir varlığın evriminin olamayacağını gösterir. Kuran’a göre insanoğlu ve hayvanlar topraktan yaratılmıştır. Annemizin yediği gıdalar yumurtaya, babamızın yedikleri sperme dönüşür. Bazı kişiler Hz.Adem ile Havva’nın çocukları, yani kardeşlerin kendi aralarında üremesini sorgulamaktadır. Allah’ın haram kılmadığı haram olmaz. Kuran’ı tam olarak bilen kişilerin evrimi savunması doğru değildir. Allah’ı inkar etmedikçe evrimi savunmaları bilgi eksikliği olarak yorumlanabilir.”

Haberin Devamı

‘Evrim vardır, Allah’ın yasasıdır’

Mustafa İslamoğlu (İlahiyatçı):

“Evrim özü itibarıyla Sünettullah dediğimiz kavramdır. Her şey Allah’ın yasaları çerçevesinde olup bitmiştir. Ancak Allah’ın ‘ol’ dediği ayet İslam aleminde yanlış yorumlanmaktadır. Hiçbir şey ‘oldu da bitti maşallah’ şeklinde yaratılmamıştır. Allah, her şeyi bir süreç içinde yaratmıştır. Müslüman, Sünettullah’ı inkar edemez. Allah’ın tabiat, fizik ve biyoloji yasalarını inkar etmek Kuran’ı inkar etmektir. Evrim yani tekamül, Allah’ın yaratma kanunudur. Evrim vardır. Bir Mümin’in itiraz etmesi gereken evrim değil, tesadüflerdir. Evrim Allah’ın yasasıdır. Allah bu yasa ile insanları yaratmıştır.”

‘Hücrenin tanımı Kuran’da geçiyor’

Prof. Dr. Saim Yeprem (Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı):

“Evrim konusu maalesef son derece bilgisizce tartışılıyor. Evrim teorisinin İslam’a aykırı tarafı insanın maymundan mı, timsahtan mı, balıklardan mı geldiği değil, Allah’ın varlığının kabul edilip edilmediğidir. Neticede evrim veya diğer canlı türlerinin yaratılışında aslolan Allah’ın varlığıdır. Evrim teorisyenleri ilk yaşamın tek hücreliden başladığını ifade eder. Hücre tanımı Kuran ayetlerinde geçmektedir. Adem ve eşi aynı hücreden yaratılmıştır. İslam’a göre iki değişmeyen kural vardır. İnsanın yaratılışı kademe kademe olmuştur ancak tüm kuralların başında Allah vardır. En yüce varlık, her şeyin yaratıcısı Allah’tır.”