Ekonomi Faizsiz bankacılığın cazibe merkezi olacağız

Faizsiz bankacılığın cazibe merkezi olacağız

17.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, “İstanbul’un Finans Merkezi olması için atılan çok ciddi adımlar var. İstanbul’un finans merkezi olmasıyla faizsiz bankacılık için de bir cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz” dedi

Faizsiz bankacılığın  cazibe merkezi olacağız

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, “İstanbul’un Finans Merkezi olması siyasi otorite tarafından uzun zamandır üzerinde çalışılan ve aksiyon alınan bir proje. Bu noktada atılan çok ciddi adımlar var. Katılım bankacılığı da bu projenin önemli taşlarından birisi. İstanbul’un finans merkezi olmasıyla faizsiz bankacılık için de bir cazibe merkezi olacak” dedi. Göktaş, sorularımızı şöyle cevapladı:

Finans merkezi hedefinde Katılım Finans’ın rolü nedir?

Haberin Devamı

Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi’nde, faizsiz bankacılık olan katılım bankacılığının bankacılık sektöründeki payının 2025 yılında yüzde 15’e ulaşması hedefleniyor. Bu da 300 milyar dolara ulaşan aktif büyüklük ve 181 milyar dolar seviyesinde katılım fonu büyüklüğü anlamına geliyor. Bunun için ülkemizdeki potansiyelin harekete geçirilmesi kadar yurtdışı fonların Türkiye’ye getirilmesi de önem taşıyor. Burada kritik unsurlardan biri de İstanbul’un Finans Merkezi haline gelmesi. Bu aşamada katılım bankaları olarak hızla büyümemiz ve İslami Finans alanında dünyadan aldığımız payı da hızla geliştirmemiz gerekiyor. Özellikle Körfez Bölgesi’ne yönelik çalışmalarla ülkemize getireceğimiz fonlar, bu bölgeden getireceğimiz yeni yatırımcılar ülkemizin İslami Finans’ın merkezi olmasında önemli katkılar sağlayacaktır.

Haberin Devamı

İslami finans, dünya genelinde oldukça ilgi gören ve 2 trilyon doları aşkın büyüklüğüyle göz kamaştıran bir finans modeli. Maalesef ki bu modelin ev sahipliğini şu an için başka ülkeler yapmakta. Bu noktada İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında İstanbul’un İslami Finans’ın da merkezi olması elbette en büyük hedeflerden biri. Ülkemizin bulunduğu coğrafyanın yeni dünyanın merkezinde yer alması, enerjinin Batı’ya aktarımında ülkemizin ana transfer güzergâhında olması, İslamiyet’in en önemli rol modelinin ülkemiz olması İslami Finans’ın merkezi olma açısından bizi ön plana çıkarıyor.

Kira sertifikası alanında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Vakıf Katılım, kuruluşunun üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen Sermaye Piyasası Kurulu’ndan 21 Nisan tarihinde alınan 2 Milyar TL tutarlı ihraç tavanı kapsamında, nitelikli yatırımcılara tahsisli satış şeklinde gerçekleştirilen işlemler sonucunda 2017 yılında şu ana kadar 1.15 milyar TL’lik kira sertifikası işlem hacmine ulaştı. Reel sektör firmalarının kira sertifikaları ihraçları ile ihtiyaç duydukları alternatif fonlara erişimini sağlayarak, firmaların ekonomik büyümeye ve istihdama katkılarını artırmak amacıyla iştirakimiz olan Katılım Varlık Kiralama şirketi üzerinden 200 milyon TL’lik en yüksek reel sektör kira sertifikası ihracını da geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de, Vakıf Katılım’ın katılım bankacılığının pazar payının artırılması ve faizsiz bankacılık prensiplerine uygun sermaye piyasasının gelişmesi misyonuyla ülke ekonomisine değer katmaya devam edecek çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

Bankacılıkta yeni dönem

Geleneksel bankacılık sistemleri yerini internet ve mobil bankacılık uygulamalarına bırakmaya başladı. Banka müşterileri mobil uygulamalar sayesinde finansal verilerine anlık ulaşabiliyor. İlerleyen dönemlerde NFC ve Beacon gibi teknolojilerle müşteri davranışlarına göre ödeme sistemleri daha da ayrışacak. Fiziksel para yerine ileride Bitcoin ve Eteryum gelecek.

2017 yılının göstergeleri

Kamu gücünü, yüzyıllara dayanan vakıf kültürüyle harmanlayan Vakıf Katılım olarak sektördeki temel misyonumuzu sektördeki mevcut pastadan pay alarak büyümek değil, sektörü ve dolayısıyla ülkemizin ekonomisini daha da büyütmek olarak görüyoruz. Kurulduğumuz günden bugüne sürekli başarılı bir performans sergileyerek aktif büyüklükte 2016 yılına göre yüzde 124’luk büyüme gerçekleştirerek, 2017 yılı 3.çeyreği sonunda 10,51 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştık.

Haberin Devamı

2017 üçüncü çeyreğinde 8,39 milyar TL fon toplarken, reel sektöre 9,79 milyar TL finansman desteği sağladık. Geride kalan dönemde karlılık alanında gösterdiğimiz başarılı performansı bu çeyrekte de sürdürerek 2017 3.çeyreğinde 91 milyon TL net kâr elde ettik. Strateji ve hedeflerimiz kapsamında şubeleşme çalışmalarına 2017 yılında da ağırlık vererek 28 şehirde 52 şube sayısına ulaştık. Şube açtığımız bölgelerde halkımızın yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz; bize gösterilen bu teveccüh çalışma azmimizi ve inancımızı daha da güçlendiriyor. Büyüme stratejimiz ve müşterilerimize yakın olma ilkemiz doğrultusunda şubeleşme çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edecek. Müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve katılım bankacılığının tanınmasına destek olacak başta yeni ödeme sistemleri olmak üzere pek çok alanda ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda hayata geçecek bu ürünlerle ‘Katılım Bankacılığında Referans Kurum Olma’ vizyonumuzu çok daha ön plana çıkarabileceğiz.

Haberin Devamı