Ekonomi Fakir’in kahve zinciri yolda

Fakir’in kahve zinciri yolda

25.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de patlama yapan kahve konseptine dünyaca ünlü ev elektroniği markası Fakir de katılıyor. ‘Kaave’ adıyla Türk kahvesi makinesi üreten marka bu kez de aynı adla kafe açma işine soyunuyor. Saruhan Holding bünyesinde bulunan Alman markası Fakir, 12 yıl önce Türk yatırımcı Ali Zeki Saruhan tarafından satın alınmıştı.

Fakir’in kahve zinciri yolda

Ali Zeki Saruhan, üç yıl önce kahve makinesi üretimine başladıklarını ve geçen süreçte 400 bin adet satış yaptıklarını söyledi. Tekli ‘Kaave’ makinelerini bu yıl çift hazneli hale getirdiklerini belirten Saruhan, Kaave Türk kahvesi makinesini Ortadoğu ve Avrupa’ya da sattıklarını, satışlarının yüzde 10’unu yurtdışına yaptıklarını aktardı.

Haberin Devamı

Saruhan, yeni bir yatırıma daha gireceklerini açıklayarak, “Kaave adıyla kafe zinciri kurma aşamasındayız. İlkini mayıs ayında İstanbul’da Arenapark AVM’de açıyoruz. İlk etapta İstanbul ve büyükşehirlerde 5-6 tane açacağız. Sonra franchise yoluyla hızlı büyüyeceğiz. 3 yılad 100 sayısına ulaşırız. Bayilerimiz de heyecanlı onlar da bu işte olacak. Sadece Türk kahvesi değil dünyanın bütün kahveleri olacak. Kahvede üretimden finaca kadar her tarafta yer alacağız. İlk etapta Türkiye’de büyüyüp daha sonra yakın coğrafyalara açılacağız” dedi.

250 ürün gamı var

Diğer iş grupları hakkında da bilgi veren Ali Zeki Saruhan, 2018 yılını cirosal anlamda yüzde 22’lik büyümeyle kapattıklarını ancak adetlerde biraz geride kaldıklarını belirtti. Türkiye’nin çok dinamik ve genç nüfusun yüksek bir pazar olduğunu dile getiren Saruhan, “Krizlerde çok hızlı toparlanma oluyor. Bizim 250 ürün gamımız var. En çok ciroyu elektrik süpürgesinden elde ediyoruz. Mutfak grubu ise ikinci sırada. Bu yıl iki ay içinde çok yeni teknolojiye sahip bir süpürgemiz gelecek. Filtreleme sistemi çok farklı olacak. Havayı da temizleyecek bir yapıda olacak. Ayrıca Ar-Ge departmanımız kablosuz süpürge üzerinde de çalışıyor. Artık kablolar tarih olacak. Blender, mikser ve süpürge gibi ürünlerde kablosuz teknolojiler geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

60 ülkeye ihracat

Saruhan Holding, 1985’de Alman Fakir Hausgerate ve Nilco markalarının Türkiye ve yakın coğrafya dağıtıcısı oldu.

2007’de ise Almanya’da Saruhan Deutschland Holding’i kurarak, Fakir ve Nilco’nun know how’uyla üretim yapan, dünya pazarlarına dağıtımını birlikte sürdüren bir beraberliğin temeli atıldı. Ali Zeki Saruhan, “Bugün 60’tan fazla ülkeye ihracat yapan, 7 bin satış noktası bulunan Türkiye’de 965, Almnaya’da 410 kişiye istihdam sağlayan bir marka konumuna geldik” dedi.

Fakir’in kahve zinciri yolda

Ar-Ge’ye çok önem veriyor

Türkiye’de küçük ev aletleri pazarının büyüklüğünün 1 milyar TL olduğunu aktaran Saruhan, “200 marka var. 5-6 tanesi pazarın yüzde 80’ini yapıyor. Biz uluslararası bir markayız. Fakir, 1933 yılında Almanya Stuttgart’ta kuruldu. Geçen yıllarda pek çok inovasyona imza attı. Biz Ar-Ge’yi çok önemsiyoruz. 12 yıldır dünya markasını yönetiyoruz. Grubun yönetim kurulu başkanı olarak da Almanya’dakilerle frekansımız çok uyuşuyor. Pazarlamayı Alman mühendisliğiyle birleştirdik. Bu çalışmalar markayı yeni rekabet edebilir seviyelere taşıdı. Biz hep en son teknolojiyi takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Fakir’in kahve zinciri yolda