Neden Fazla Kilolardan Kurtulmalı?

Hiç düşündünüz mü neden besleme uzmanları ve doktorlar size sağlıklı beslenmeniz ve fazla kilolardan kurtulmanız gerektiğini öğütlüyor? İstediğiniz elbisenin içine girebilmek için mi? Yoksa yaz aylarında plajda rahatça mayo ya da bikini giyebilmek için mi? Belki motivasyon kaynakları arasında bunlar da yer alabilir ama asıl neden bunlar değil.

Tamamen ve kesinlikle sağlığınız için fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerek. Bedeninizde bir tür ağırlık olarak taşıdığınız, iskelet sisteminize ve kalbinizden dizlerinize tüm bedeninize yük bindiren fazla kilolardan kurtulmak hem yaşam sürenizi uzatmaya yardımcı olacak hem de yaşam kalitenizi yükseltecek.

Haberin Devamı

Gelin neden fazla kilolardan kurtulmak gerektiğini, eğer fazla kilolara teslim olursak bizi nasıl tehlikelerin beklediğini madde madde sıralayalım:

Kalp sağlığı: Bedeninizdeki fazla kilolar özellikle de bel bölgesinde biriken yağlar trigliserid ve kötü kolesterol seviyesini yükseltir, iyi kolesterolü düşürür. Ayrıca fazla kilolar, kan basıncını yükseltip damar sistemine zarar verir. Bu da kalp sağlığınızı ciddi şekilde tehdit eder.

Kanser riski: Fazla kilolar en çok da obezite; meme, kolon, özefagus, böbrek, pankreas ve tiroid gibi bazı kanserlere yakalanma riskini yükseltir. Yani bir başka deyişle eğer fazla kilonuz varsa kanser açısından bir saatli bombanın üzerinde yaşıyorsunuz demektir.

Diyabet: Yapılan tıbbi araştırmalara göre tip 2 diyabete yakalanma oranı fazla kilolu ve orta yaşlı insanlarda oldukça yüksek. Üstelik cinsiyete bakmaksızın. Özellikle de bel ve göbek çevresinde yağlanma yoğunsa. Bu arada kötü bir haber daha vereyim: Çağımızın yaşam alışkanlıkları ve hareketsizlik nedeniyle çocuklar da aynı tehlike altında.

Depresyon eğilimi: Yapılan araştırmalara göre fazla kilolu kadınlar arasında majör depresyona yakalanma riski normal kiloda olanlara göre daha yüksek. Bunun yanı sıra Amerikan Psikoloji Birliği'nin araştırmalarına göre fazla kilolu kadınlarda kendi canına kıyma eğilimi de daha yüksek.

Fiziksel hareketlerin kısıtlanması: Fazla kiloların en çok zarar verdiği vücut bölümlerinden biri de iskelet sistemi. Aslına bakılırsa burada sürpriz bir durum yok. Bedeninizde taşıdığınız her fazla kilo, iskelet sistemine yüktür. Yürümek gibi basit bir eylem bile zorlukla yapılabilir hale gelir. Ayrıca fazla kilolu kişilerde diz deformasyonları daha yüksek oranda görülür.

Haberin Devamı

Diş eti hastalıkları: Belki daha önce hiç aklınıza gelmedi ama fazla kilolar, ağız sağlığını da olumsuz etkiler. Vücudunuzda biriken her fazla kilo diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokularda iltihap oluşmasına daha açık hale getirir.

Doğurganlık azalır: Tıbbi araştırmalara göre fazla kilolu kadınların hamilelik sırasında komplikasyonlarla karşılaşma riski normal kilolu olanlara göre daha yüksek. Ayrıca fazla kilo düşük ihtimalini de artırıyor. Çocuk sahibi olmanın güçleştiği durumlarda gerçekleştirilen tüp bebek uygulamasının fazla kilolu kadınlarda olumsuz sonuç verme ihtimali de düşüyor.

Fazla kilo sadece kadınlarda değil erkeklerde de doğurganlık konusunda sorun yaratıyor. Sperm kalitesinin ve hareketliliğinin azalması, testosteron seviyesinin düşüklüğü erkeklerin bu konuda karşılaştığı güçlükler.

Yaşam kalitesini olumsuz etkiler: Neden fazla kilolardan kurtulmak gerektiğinin bir özeti aslında bu madde. Ardı ardına sıralanan sağlık sorunları ve karşılaşılan riskler hayattan keyif almayı da olumsuz etkiler.

Haberin Devamı

Bana soracak olursanız "Neden fazla kilolardan kurtulmak gerek?" sorusunun cevabı çok basit. Olabildiğince uzun ve sağıklı bir ömür sürmek, yaşadığımız yılların keyfini hem fiziksel hem de ruhsal olarak çıkarabilmek için fazla kilolardan kurtulmak gerek.

Bence bugüne kadar fazla kilolarınızı çok da umursamadıysanız bu konuda bir kez daha düşünün...

  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.