Ekonomi FED sonrası piyasalar rahat bir nefes alacak

FED sonrası piyasalar rahat bir nefes alacak

11.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki hafta 3.59’u test eden dolar kuru 3.47’lere gerilerken BIST 100 75.727 seviyesini gördü. Piyasalar ise nefesini tutarak 13-14 Aralık FED toplantısına odaklandı. FED, piyasaların yönünü değiştirip beklentide farklılaşma yaratabilir

FED sonrası piyasalar rahat bir nefes alacak

Piyasalarda heyecan dorukta. Üst üste rekorkıran dolar kuru, 3,4772’li seviyelere çekildi. Önceki hafta 3,5966’ların test edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı, EKK’nın toplanması ve küresel piyasalarda biraz olsun sakinleşme eğilimi, kurun nefessiz çıkışında soğumaya imkan tanıdı. Şimdi de gözler 13-14 Aralık günlerine çevrildi. Bu tarihlerde gerçekleşecek FED toplantısından çıkacak sonuç, piyasalarda ilk önce sert fiyat hareketlerini getirse de daha sonra dengeli fiyat hareketleri görebileceğiz.

Haberin Devamı

25 baz puanlık artış

Beklentilere bakılırsa piyasalar toplantı sonucundan 25 baz puanlık faiz artışını neredeyse kesin görüyor ve bunu da fiyatladı. İşte bu nedenle gerçekleşebilecek 25 baz puanlık bir faiz artışı şok etkisi yaratmayacak. Ancak 2017’ye dair gelecek sinyaller önemli. Hatırlanacağı gibi FED, geçtiğimiz yıl aralık ayında 2016 yılı için dört faiz artışı mesajı vermiş ve buna bağlı olarak küresel bir dalgalanma gelmişti.

Geçtiğimiz yıl verilen mesajların yaratmış olduğu etki de göz önünde bulundurularak FED’in bu yıl daha temkinli hareket etmesi beklenebilir. Faiz stresini azaltabilecek her gelişme piyasalardaki gerilimi de azaltacaktır. Böylesi bir durumda gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında daha olumlu bir seyrin gerçekleşmesi mümkün olabilecektir. Öte yandan 15 Aralık AB liderler zirvesi izlenecek bir başka gelişme. Liderler zirvesinden çıkacak sonuç da piyasalarda volatilitenin artmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Dolar kurunda momentum zayıf

Dolar/TL kuru 3,5966 zirvesinden sonra haftayı 3,4772’li seviyelerden tamamladı. Önümüzdeki hafta FED’in alacağı karar ve 2017 yılı için piyasalara vereceği sinyal, AB liderler zirvesi kurun seyrini belirleyecek.

Orta ve uzun vadede dolarda yükseliş trendi devam edecek. Ancak önümüzdeki yıl, 2016’nın son çeyreğinde yaşanan yükselişin düzeltmesinin yaşandığını görebiliriz. Teknik olarak 3,40 dolar kurunda hedef zirve seviye idi. Bu seviyenin üzerindeki hareketler ise aşırı ve trendin dışına taşan uzatma hareketleriydi. Kur 3,5569’a tırmandıktan sonra yeninden 3,40’ın altına çekildi. FED kararı öncesi ise 3,4772 seviyesinde. Fiyatlarda yaşanan son dalgalanmalar, yatırımcıların temkinli olması gerektiğini olağandışı fiyat hareketlerinin sürdürülebilir olmadığını bir kez daha gösterdi.

Bu nedenle zirveye çıkışlarda satışlar aşağıya kaymalarda da alımlar dahadengeli bir yaklaşım olacaktır. Öte yandan dolar kuru yükselirken momentumun zayıfladığı gözleniyor. Fiyatlar yükselirken ve yeni zirveler yaparken, göstergenin yeni zirve yapamaması trend değişikliğinin erken sinyallerinden biri olarak değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

Borsada 77.500 endeksi güçlü direnç seviyesi

Borsada BIST 100 Endeksi haftayı 75,727 seviyesinden tamamladı. Endeks, hafta içerisinde en düşük 73,014seviyesini görürken en yüksek 76,458’i gördü. Endeks’tegüçlü direnç seviyesi kısa ve orta vadeli ortalamaların kesişimi olan 75.000 - 77.500 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye aşılırsa 80.000’e doğru bir atak gelişebilir. 75.000 desteğinin aşağı doğru kırılması halinde ise ilk destek 73.000 seviyesinde bulunuyor.

İskonto cazip kılıyor

Türkiye 2017 yılına girerken hisse senetlerindeki iskonto öne çıkıyor. Hisselerdeki iskonto oranının gelişmekte olan ülkelere göre yüzde 37’lere çıkmış olması bu piyasalara yatırım yapan fonların, bir yandan da hisse senedi piyasasını takip etmesine neden oluyor. Önümüzdeki dönemde risk iştahını artıracak her haber akışı Türkiye gibi ülkelerin öne çıkmasına neden olabilir.

FED sonrası piyasalar rahat bir nefes alacak

Eurobondlar dipte

Türkiye’nin risk priminin 2 Aralık’ta 306 seviyesine çıkmasının ardından yeninden 286’lı seviyelere gerilemesi dip seviyelerde olan Eurobond’larda hareketlenme yaşamaya başlamasını sağladı. Henüz bir atağın başladığını söylemek güç. Moody’s’in not indirmesinden sonra başlayan sert düşüş dalgası durulmuş gözüküyor.

Haberin Devamı

FED sonrası piyasalar rahat bir nefes alacak

Bankaların görünümünü negatife indirdi

Türkiye’de hisse senedi piyasasına yönelik olumsuz raporlar devam ediyor. Fitch, Türk bankacılık sektörü için 2017 görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’edüşürdü. Siyasi istikrara ve faaliyet ortamına yönelik risklerin bankaların kredi temel göstergeleri

üzerinde baskı yaratmasını bekleyen kurum, daha fazla kur ve faiz oynaklığı için potansiyelin arttığını söylüyor. Kısa vadeli döviz toptan fonlamasının yüksek seviyesinin bankaları ciddi refinansman risklerine açık bıraktığını ve Türkiye’nin ülke riskine yönelik yatırımcı güvenini dalgalandırdığını, dile getirmekte. Temmuz ayında yaşanan darbe girişiminin de kanıtladığı siyasi belirsizliğin Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik performansını ve bankaların varlık kalitesini baltalamasının muhtemel olduğunu söyleyen Fitch, döviz kredilerinin toplam kredilerin üçte birini oluşturduğunu ve bu durumun Türk lirasının 2013’den bu yana görülen en keskin düşüşü yaşamasıyla risk yarattığını belirtmekte.

Haberin Devamı

Sorunlu kredi oranı artabilir

Bankacılık sektörünün sorunlu kredi oranının ılımlı bir artış göstermesini bekleyen Fitch, bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 3,3 olan sorunlu kredi oranının önümüzdeki yılın sonunda yüzde 4 olmasını bekliyor. Bununla birlikte performans ilerleme listesinde olan kredilerin yeniden yapılandırılmalarında artışın, varlık kalitesinde zayıflamayı yansıtacak şekilde artmaya devam etmesinin muhtemel olduğun dile getirdi.

Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlanmaya yoğun şekilde bağımlı olduklarını ancak bu riskin uzun süreden bu yana var olduğunu ve temmuz ayındaki darbe girişiminden bu yana finansmanın esnekliğini devam ettirdiğini anlatan Fitch, ancak fonlama maliyetlerinin

yatırımcı güvenine ve Türkiye’nin ülke risklerine yönelik algılamalara bağlı olarak 2017’de daha da artabileceğini vurguladı.Fitch, Türk bankacılık sektörü için görünümün ‘negatif’ olarak belirlenmesinde not verilen Türk bankalarının yüzde 80’inin görünümün negatif olmasının rol oynadığını belirtti.