Gündem FETÖ 22 ayda 500 milyon lira kaçırmış

FETÖ 22 ayda 500 milyon lira kaçırmış

14.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün en büyük finans kaynaklarından olan Kaynak Holding’in, 22 aylık sürede yurt dışına 500 milyon lira kaçırdığı belirlendi.

FETÖ 22 ayda 500 milyon lira kaçırmış

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı hesabına yaptığı astronomik para transferleriyle dikkat çeken ve ikinci kez operasyon yapılan Kaynak Holding’in 22 aylık bir süre zarfında yurt dışına 500 milyon lira kaçırdığı tespit edildi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube ekipleri geçtiğimiz 1 Kasım günü terör örgütü FETÖ’yle bağlantılı ve iltisaklı vakıf ve derneklere 16 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlemiş, baskınlarda haklarında gözaltı kararı verilen 112 ismin adreslerine operasyon düzenlemişti.

Bağışla propaganda

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in birinci, Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Yeşil’in ikinci sırada bulunduğu 112 kişilik gözaltı listesinin büyük çoğunluğunun yurt dışına kaçtığı tespit edilirken, operasyon kapsamında gazeteciler Nuh Gönültaş ve Mehmet Gündem’in aralarında bulunduğu 40 şüpheli tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında vakfın hesap hareketlerini inceleyen savcılık koordinesindeki İstanbul Mali polis ekipleri, FETÖ’nün en büyük finans kaynağı olarak bilinen Kaynak Holding üzerinden Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın hesaplarına astronomik miktarlarda para transferleri yapıldığını, vakfın da yurt dışına çıkardığı bu paralarla ABD, İsrail ve İngiltere’de bulunan medya şirketlerine örgüt lehine, Türkiye aleyhine propaganda amaçlı haberler yaptırdığını tespit etmişti.

Haberin Devamı

Bağış adı altında yüksek miktarlarda para aktarılarak yapılan o haberlerden birinin Wall Street Journal tarafından 15 Temmuz’un yıldönümünde, Fetullah Gülen ile yapılan röportaj olduğunu tespit eden Mali polis ekipleri, aynı soruşturmanın devamında paranın kaynağı olarak tespit edilen Kaynak Holding’in hesaplarını ikinci defa inceledi.

Yapılan incelemelerde FETÖ’nün Kaynak Holding üzerinden yurt dışına yaptığı para transferlerinin bağışlarla sınırlı olmadığı tespit edildi. İncelemelerde FETÖ’nün yurt dışında şirketler açtığı ve Kaynak Holding üzerinden bu şirketlere para transferi yapıldığını tespit eden mali polis uzmanları, sadece Eylül 2011 ile Haziran 2013 tarihleri arasında 33 milyon 963 bin 867 Euro, 47 milyon 607 bin 587 Dolar, 5 milyon 750 bin Sterlin ve 25 milyon 611 bin 667 liranın yurt dışındaki bu şirketlere aktarıldığını belirledi.

Haberin Devamı

Sigorta şirketlerini bile dolandırmışlar

Kaynak Holding tarafından 22 ay gibi bir süre içerisinde yurt dışına kaçırılan paranın 500 milyon lira tutarında olduğunu tespit eden mali polis, bu paranın bir kısmının da örgütün bankası olarak bilinen ve örgüte yönelik başlatılan operasyonlar sonrasında kayyum atanan Bank Asya’dan kredi çekilerek temin edildiğini tespit etti. Usulsüz kredilerin incelenmesiyle ortaya çıkan bu tespitin yanı sıra ilginç bir vurgun da ortaya çıkarıldı. Yapılan detaylı incelemeye göre, FETÖ’ye yakın mali durumu bozuk bazı işadamları örgütün iki numarası olarak bilinen Mustafa Özcan ve örgütün ileri gelenlerinden yardım istedi.
Yardım talebi üzerine bu işadamları kredi için Bank Asya’ya yönlendirildi. Yüklü miktarda kredi çektirilen bu işadamları aldıkları kredilerin yüzde 10’unu başta Mustafa Özcan ve Şerif Ali Tekalan olmak üzere örgütün ileri gelenlerine öderken, kredi çeken işadamlarının çoğu kredileri Bank Asya’ya geri ödeyemedi. Banka hanesine batık kredi olarak yazılan paralar ise sigorta şirketlerinden tahsil edildi.

Haberin Devamı