Dünya Filipinler Güney Çin Denizi'ndeki adada inşaata başlıyor

Filipinler Güney Çin Denizi'ndeki adada inşaata başlıyor

21.04.2017 - 13:12 | Son Güncellenme:

Uluslararası gazetecileri askeri uçakla Thitu adasına götüren savunma bakanı ve genelkurmay başkanı, Çin'i kızdıracak hamlenin yakında hayata geçeceğini söyledi. Çin'in Subi Resifi üzerindeki inşaatları da ilk kez en net şekilde görüntülendi. Fotoğraflarda binalar ve kuleler dikkat çekiyor.

Filipinler Güney Çin Denizindeki adada inşaata başlıyor

Filipinler savunma bakanı ile genelkurmay başkanı, birçok ülkenin üzerinde egemenlik iddia ettiği tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki adaları ziyaret etti.

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajanslarının da yer aldığı yaklaşık 40 gazetecinin de yer aldığı askeri uçak, Savunma Bakanı Delfin Lorenzana ve Genelkurmay Başkanı Eduardo Ano'yu Pagasa Adası'na götürdü. Thitu adıyla tanınan adaya giden uçak, Çin'in el koyduğu Spratlys Adaları'ndaki Subi Resifi'nin üstünden geçti.

Söz konusu Subi Resifi, Çin'in askeri üsler ve havaalanı inşa ettiği yapay adalara ev sahipliği yapıyor. Çin'in adalara füzeler yerleştirdiği daha önce uydudan görüntülenmişti.

Askeri uçaktan çekilen fotoğraflarda, adalardaki Çin yapıları ve kuleler ilk kez bu kadar net göründü.

Filipinler ise, ziyaretin yapıldığı Thitu adasında yakında askeri tesisler yapmaya başlayacak. Savunma Bakanı Lorenzana'ya göre, inşaatların başlaması Çin'i kızdıracak.

Haberin Devamı

Filipinler lideri Rodrigo Duterte, 12 Haziran'daki Bağımsızlık Günü'nde Thitu'ya bayrak dikmek istediğini ancak Çin'in kendisini vazgeçirdiğini geçen hafta söylemişti.

Son yıllarda giderek tırmanan Güney Çin Denizi sorununa, ABD de müdahil olmuş durumda.