Dünya Filistin ayakta

Filistin ayakta

16.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gazze’de protestoculara gerçek mermiyle ateş açılması sonucu yaşanan katliamın ardından Batı Şeria ve Gazze’de gösteriler dün de devam etti. Nakba (Felaket) gününde İsrail askerlerinin ateş açması sonucu çok sayıda Filistinli yaralandı

Filistin ayakta

ABD Büyükelçiliği’nin öceki gün Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması sebebiyle Gazze’de başlayan ve İsrail askerlerinin Filistinlilere ateş açması sonucu bir katliama dönüşen olaylar dün de devam etti. Dün bir Filistinlinin daha öldürülmesi sonucunda hayatını kaybeden Filistinli sayısının 62’ye yükseldiği açıklandı. Dün Filistinliler’in ‘Nakba’ (Felaket) adını verdiği günün 70’inci yıldönümüydü. Nakba gününde Filistinlilerin topraklarından sürülerek mülteci konumuna düşmesi protesto edilirken dün protestolar Batı Şeria’da yoğunlaştı. Özellikle Beytüllahim ve Ramallah’ta Filistinli göstericiler İsrail askerleriyle çatıştı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde gece düzenlenen operasyonlarda “terör eylemlerine karıştıkları” iddiasıyla 19 Filistinlinin gözaltına alındığı belirtildi.

‘Savaş suçu olabilir’

Birleşmiş Miletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, İsrail’in Filistinli göstericilere karşı güç kullanmasının “kasten öldürme suçu” ve “savaş suçu” teşkil edebileceğini söyledi. Özel Raportör Lynk, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hükümetine çağrıda bulunarak Gazze sınırında İsrail güvenlik güçlerine “inandırıcı bir tehdit” oluşturmayan Filistinli göstericilere yönelik “ölümcül saldırıların” acilen durdurulmasını istedi. “Uluslararası insan hakları hukukunun, kolluk kuvvetleri tarafından güç kullanımı konusunda katı yasaklar koyduğunu yinelemeliyim” ifadesini kullanan Lynk, bir yaşam veya ciddi yaralanma tehdidi olmadığı sürece göstericilere karşı “ölümcül güç” kullanılmasının yasak olduğunu vurguladı. Özel Raportör Lynk, “İşgal bağlamında, göstericilerin bu kurallara aykırı olarak öldürülmesi, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin ağır bir şekilde ihlal edilmesi, kasten öldürme ve savaş suçu anlamına gelebilir” değerlendirmesinde bulundu. Lynk ayrıca uluslararası topluma Gazze’deki şiddet olaylarına ilişkin BM kanalıyla tarafsız ve bağımsız bir soruşturma yapılması için çağrıda bulundu.

İsrail askerlerinin göstericilere yönelik müdahalesi dün de devam ederken, önceki gün gerçekleşen olayların ardından askerlerin plastik mermi kullandığı ifade ediliyor. İsrail’in Haaretz gazetesi, Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinde protestoların çatışmaya dönüşmesiyle çok sayıda Filistinlinin plastik mermilerle vurularak yaralandığını belirtti. Gazze’de de devam eden protesto gösterilerine yine müdahale edildi ve bir Filistinli hayatını kaybetti.

Batı Şeria’ya bağlı tüm kent, belde ve mülteci kamplarında, Gazze’de yaşanan olaylar nedeniyle genel greve gidildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yaptığı açıklamada, Gazze sınırında yaşanan olaylar nedeniyle 3 gün ulusal yas ilan edildiğini ve salı günü için genel greve gidileceğini duyurmuştu.

Soruşturma çağrısı

BM, Filistinli sivillere yönelik katliamı “aşırı güç kullanımı” olarak niteleyerek bağımsız soruşturma çağrısında bulundu. İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcülerinden Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Gazze’de Filistinli göstericilerin tehdit oluşturup oluşturmadıklarına bakılmaksızın İsrail tarafından katledildiğini söyledi. Sözcü Colville, Gazze sınırında 30 Mart’tan bu yana devam eden “Büyük Dönüş Yürüyüşü”ne katılan en az 112 Filistinlinin öldürüldüğüne, ölenler arasında 14 çocuğun bulunduğuna dikkati çekti. “Ölümcül güç ilk yöntem olarak değil, sadece en son çare olarak kullanılır” diyen Colville, Gazze’deki “dehşet verici ölümcül şiddet”i kınadı.

Filistin ayakta

Nakba gününde protestolar Beytüllahim ve Ramallah kentlerinde yoğunlaştı. Çatışmalarda bir Filistinli daha İsrail askerleri tarafından öldürüldü.

İngiltere de, Gazze’deki protestolarda İsrail güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullanması sonucu Filistinlilerin ölümüne ilişkin bağımsız ve şeffaf soruşturma başlatılmasını desteklediğini duyurdu. İngiltere’nin Ortadoğu’dan Sorumlu Bakanı Alistair Burt, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarının “şoke edici” olduğunu vurgulayarak “Hayatlarını kaybedenlerin sayısının artmaya devam etmesi son derece endişe verici. Böyle bir şiddet, barış çabalarını tahrip ediyor” dedi. Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert de Gazze’de yaşanan ölümleri araştırmak için bağımsız bir komisyon kurulması çağrısında bulundu. Öte yandan Birleşmiş Milletletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelerinden Kuveyt’in Gazze’deki olayların ardından yaptığı soruşturma talebi ABD’nin engeline takıldı.

Filistin ayakta

LEYLA'YA KIYDILAR

Gazze’de yaşanan katliamın ardından hayatını kaybeden Filistinlilerden bazılarının cenazeleri kaldırıldı. 8 aylık bebek Leyla Enver Gandur’un cenazesi de gözyaşları arasında toprağa verildi. Gazze’nin Sabre Mahallesi’ndeki evinden alınan Leyla’nın naaşı, Büyük Ömer Camisi’nde kılınan namazın ardından Filistin Meydanı Kabristanı’nda defnedildi. Cenazelerde İsrail ve ABD’ye büyük tepki vardı.