Dünya Filistin’de öfke büyüyor

Filistin’de öfke büyüyor

18.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD yönetiminin, Filistin’e yardımlarında 65 milyon dolarlık bölümünü askıya alma kararı, Kudüs kararı nedeniyle Washington’a duyulan öfkeyi artırdı. BM kaynakları da, kesintinin bölgeyi zora sokacağını vurguladı

Filistin’de öfke büyüyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, önceki gün, Filistin’e verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünü “tekrar gözden geçirmek üzere” askıya aldığını açıklamasının ardından tepkiler sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararı sonrası Filistin’de Washington’a duyulan öfkenin, yardımın askıya alınmasıyla giderek arttığı bildiriliyor. Washington yönetiminin, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) verilecek yardımın 65 milyon dolarlık bölümünü askıya alması üzerine karar, Gazze’de protesto edildi. Mülteciler Halk Komiteleri ve sivil toplum kuruluşlarınca UNRWA binası önünde düzenlenen gösteriye katılanlar, ABD kararını eleştiren pankartlar taşıdı.

Haberin Devamı

UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl, söz konusu kararın bölgesel güvenliği etkileyeceğini belirtirken, hayati öneme sahip sağlık, eğitim ve yiyecek temini gibi hizmetlerin riske girmesine neden olacağını söyledi. Krahenbühl, bunun aksamasını önlemek amacıyla diğer bağış yapan ülkelerden daha fazla kaynak sağlamaya çalışacağını, ayrıca “küresel bir yardım toplama kampanyası” başlatılmasını sağlayacağını kaydetti.

Milyonları etkiler

Ürdün, Lübnan, Suriye’nin yanı sıra Batı Şeria ve Gazze’de milyonlarca Filistinli’nin yiyecek ve sağlık konularında yardıma muhtaç olduğunu anlatan Krahenbühl, ayrıca örgütün 700 kadar okulunda eğitim alan 525 bin kişinin de etkileneceğini vurguladı. Krahenbül, bu tip kararların, birden fazla tehdit altında bulunan Ortadoğu’da, radikalleşmeyi artıracağını da savundu.

Haberin Devamı

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa El-Bergusi ise, yardımın bir bölümünün askıya alınmasını kınarken, “Bu kararın, Filistinli mültecilerin dönüş hakkını ortadan kaldırmayı hedefleyen İsrail baskılarıyla benzeşen, tehlikeli siyasi bir bağlamı var” dedi. Hamas da, ABD’nin, kararıyla “Filistin davasını tasfiye etmeyi” hedeflediğini belirtti. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “ABD yönetiminin UNRWA’ya yapılacak mali yardımları kısıtlaması, Filistin davasını tasfiye planı kapsamında gelen kabul edilemeyecek bir Amerikan politikasıdır. Bu planın başında da Filistinli mülteciler meselesi geliyor” ifadeleri kullanıldı.

Gazze’de yaşayan 2 milyondan fazla kişinin yarısının işsiz, işsizlik oranının ise yüzde 46 olduğu belirtilirken, bu kişilerin UNRWA desteğine ihtiyaç duyduğu kaydediliyor.

UNRWA, 1948 Arap-İsrail ihtilafı sonrası, Filistinli mültecilerin hayat koşullarının iyileştirilmesi ve haklarının korunması amacıyla, 8 Aralık 1949’da BM Genel Kurulu kararıyla kurulmuştu. Türkiye’nin kuruluşundan bu yana aktif şekilde yeraldığı ve 2017 Temmuz ayından beri Danışma Komisyonu Başkan Yardımcılığı’nı yürüttüğü UNRWA, Filistinlilere eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, mikrofinans, altyapı, barınma, ilk yardım ve mültecilerin haklarının korunması konularında hizmetler sağlamakta.

Haberin Devamı

‘Elçilik bu yıl taşınabilir’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’ni Kudüs’e bu yıl taşıyacağını söyledi. İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre, halen Hindistan’da bulunan Netanyahu, yaptığı açıklamada, büyükelçiliği taşıma kararının, “ABD’de daha önce görülmemiş siyasi hareketliliğin bir parçası” olduğunu ifade etti.

Netanyahu, büyükelçiliğin bir yıl içinde taşınması yönündeki beklentilerin, “çok güçlü” bir değerlendirme olduğunu belirtti. ABD’nin daha önce görülmemiş değişimlere sahne olduğunu aktaran Netanyahu, bu değişimleri, “büyükelçiliğin bu yıl içinde taşınması, İran’a karşı büyük farklılık, ABD’nin BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) karşı yeni pozisyonu” şeklinde sıraladı.