Dünya Filistin konusunda hava gergin

Filistin konusunda hava gergin

27.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsviçre’nin Davos kasabasında bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın, Filistinlilerin ABD’ye saygısızlık yaptığını öne sürerek, “İsrail’le masaya oturulmadığı sürece Filistin’e mali yardım verilmeyeceğini” söylemesine yönelik tepkiler sürüyor.

Filistin konusunda hava gergin

İslami ve ulusal eğilimli grupların çağrısı üzerine Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir araya gelen yüzlerce Filistinli, “Kudüs bizimdir... Bu topraklar bizimdir” “Mülteciler meselesinin tasfiyesine hayır” yazan dövizler taşıdı. Filistin Arap Cephesi yöneticilerinden Cemil Aşur, yaptığı konuşmada, “ABD’nin son kararlarını protesto etmek için toplandıklarını” söyledi. ABD’nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) verilecek yardımın bir kısmını askıya alarak Filistin davasını tasfiye etmeyi hedeflediğini belirten Aşur, mültecilerin geri dönüş hakkı ve Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğu konusunda tüm Filistinlilerin kararlı olduğunu ifade etti. Aşur ayrıca uluslararası topluma “UNRWA’daki mali açığı ortadan kaldırmak için acilen harekete geçilmesi” çağrısında bulundu. Bununla birlikte Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde de, İsrail askerleriyle Filistinli gençler arasında çıkan olaylarda bir Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD tarafından mali yardım sağlanması için Filistin’in İsrail’le barış görüşmelerine tekrar başlaması gerektiğini belirtirken, Filistin yönetiminin geçen günlerde Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ziyaretini boykot etme kararını da “saygısızlık” diye nitelendirmişti.

Haberin Devamı

‘Peşinden koşmayacak’

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İsrail ve Filistin arasındaki sorunun çözümü için taraflara yardım etme konusunda kararlı olduklarını ancak ülkesinin “barışa ulaşmak için gerekli çabayı ortaya koymayan Filistin liderliğinin peşinden koşmayacağını” savundu. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı da eleştiren ve “cesur olmamakla” suçlayan Haley, “ABD, barışa ulaşmak için gerekli çabayı ortaya koymayan Filistin liderliğinin peşinden koşmayacak” dedi. Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise Başkan Trump’ın, Filistin’in ülkesine “saygısız davrandığı” yönündeki açıklamalarını ve “Filistin’in barış anlaşması istemediği” iddialarını reddederek, ABD ve İsrail’in “’yanlış ve utanç verici” suçlamalarla uluslararası toplumu yanıltmaya çalıştığını vurguladı. Devlet Başkanı Abbas’ın hayatı boyunca barış arayışı içinde olduğunu ifade eden Mansur, Abbas’a yönelik suçlamaları “şeytanlaştırma girişimi” olarak nitelendirdi. BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov ise taraflar arasındaki sert söylemlerin yeni bir çatışma riskini artırdığı uyarısında bulundu.