Ekonomi Fırsatçıya geçit yok

Fırsatçıya geçit yok

21.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Gıda enflasyonuyla mücadelede çok stratejik bir yol haritası çizdiklerini belirten Albayrak, soğanda olduğu gibi meyve ve sebzede de fırsatçılık ve stokçuluğa izin verilmeyeceğini vurguladı.

Fırsatçıya geçit yok

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gıdada fırsatçılık yapanlara geçit verilmeyeceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilecek MÜSİAD EXPO kapsamında düzenlenen 22. Uluslararası İş Forumu (IBF) dün başladı.

Forumda konuşan Albayrak, enflasyonla mücadelede, özellikle gıdada çok stratejik bir yol haritasını hazırladıklarını belirtti. Albayrak, yapısal adımlarla, enflasyonda çok büyük bir mesafe kat edeceklerini belirterek, şunları söyledi:

“Yapısal adımları atarken, fırsatçılarla, stokçularla mücadelemizi de en üst seviyede sürdüreceğiz. İşte sadece son 1 - 2 günde Polatlı’da yapılan denetimlerde çıkan netice. Arkadaşlar 24 deponun sadece 3’ünde satış yapıldığını tespit ettiler. 24 depoda 50 bin tondan fazla soğan depolanmış ve satılmıyor.

Sadece Polatlı coğrafyasında 200 bin ton civarı soğanın ‘fiyatlar yükselir’ beklentisi ile depolarda tutulduğunu tespit ediyorlar. Denetim devam ediyor. Bu manada fırsatçılığa ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz.”

Haberin Devamı

Ekimde rekor...

Albayrak özellikle ekimden itibaren birçok alanda Türkiye’nin normalleşme sürecine sağlam şekilde girdiğini vurgulayarak, “Kurda, CDS primleri ve tahvil faizlerinde son birkaç aylık spekülatif süreçlerin öncesi göstergeleri yakaladık. Daha da iyileşme sürecine hızla ilerliyoruz” dedi.

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) ortaya koydukları gerçekçi hedeflerin, bu yılın son çeyreğinde kendini göstermeye başladığına işaret eden Albayrak, şunları kaydetti:

“Ağustos ve eylülün ardından ekim ayında cari fazla vereceğimizi birçok ortamda ifade ettik. Ağustos çok iyi geldi, eylül gayet iyi geldi, şimdi ekim açıklanacak gibi belki ekimde tüm zamanların rekorunu kıracak bir rakam çıkabilir.

Kasımda şu 18 gün itibarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranı noktasında çok güçlü rakamlar gelmeye başladı. Adını dengelenme koyduğumuz bu süreçte şu ana kadar beklentilerimizin dışında bir gelişme yaşamadık.”

‘Kredi faizleri daha da düşer’

Berat Albayrak, kredi faiz oranlarında son dönemde yaşanan düşüşlere değinerek, “Kredi faizleri yüzde 40’lar, 45’ler, 50’lerin konuşulduğu bir ortamda bugün, ben gün gün BDDK’dan takip ediyorum. Kredi faizleri yüzde 30’un altına, yüzde 25’lere, yüzde 25’lerin altına inmeye başladı. Bu yüzde 25’lere ve altına doğru başlayan süreç, bu trend aralık ayında daha da düşecek inşallah” dedi.

Haberin Devamı

Enflasyonda ve piyasada belirsizliğin kalkmasıyla enflasyonun daha da düşeceğini dile getiren Albayrak, son ÖTV ve KDV düzenlemelerinin etkisi ile çok pozitif bir kasım ayı enflasyonu tablosuna doğru ilerlediklerini söyledi.

‘Kur daha düşer mi?’

Albayrak, ekimin ortalarında açıkladıkları Enflasyonla Topyekün Mücadele seferberliğinin, iş insanlarının da güçlü desteği ile ciddi bir ivme yakaladığını belirterek, şunları söyledi:

“Özellikle kasım ve aralık ayı rakamlarında ciddi bir iyileşme yakalayarak enflasyon hedeflerimize çok yakın bir netice yakalayacağımızı düşünüyoruz. Kurun son bir aylık sürede geldiği seviye ortada. O kadar pozitif bir gelişme ortaya koyuldu ki ben iş dünyasındaki birçok temsilcisinden mesaj alıyorum; ‘Sayın bakanım kur aşırı düştü, inşallah daha da düşmez değil mi?’ şeklinde.

Psikolojik olarak da piyasa olarak da maliyetler ve fiyatlamalar olarak da çok iyi bir gelişme.”

Haberin Devamı

‘İlk faz denge başarılı’

Albayrak, “Yeni Ekonomi Programı’nda ilk faz olarak ilan ettiğimiz dengelenmenin hedeflediğimiz ölçüde ve başarılı gerçeklemesini sağlayarak ülke ekonomimize güveni güçlendirmeye başladık. Türkiye, ağustos ve eylülde karşı karşıya kaldığı girişimlere rağmen güçlü duruşu ile yola devam etti” diye konuştu.

‘Türkiye kazandırır’

Türkiye’nin güvenli yatırım iklimini güçlendireceğini ve yatırımcı güvenini artırarak yoluna emin adımlarla devam edeceğini vurgulayan Bakan Berat Albayrak, “Türkiye ile ticaret, iş, iş birliği yapan şirketler, firmalar, sermayedarlar hükümetimizin desteği ve güvencesi altındadır. Bugüne kadar Türkiye ile iş birliği yapıp ne kadar kazanan şirket ve ülke varsa her geçen gün sayısı artmaya devam etmektedir” dedi.