Genel Sağlık Fıtık nedir, neden olur?

Fıtık nedir, neden olur?

08.10.2018 - 16:13 | Son Güncellenme:

Fıtık pek çok sebebi ve çeşidi bulunan, ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Zamanında müdahale edilmediği taktirde fıtık kişide büyük sıkıntılara yol açabilir. Peki fıtık sebepleri, belirtileri ve tedavisi nelerdir?

Fıtık nedir, neden olur

Fıtık nedenleri ve çeşitleri oldukça fazladır. Fıtık tedavisi rahatsızlığın şekline ve boyutuna göre farklılık gösterir.

Haberin Devamı

FITIK NEDİR?

Fıtık, anatomik yapının bozulması ile doku veya organların normal yerinden başka bir alana yer değiştirmesidir.

FITIK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

-Bel,

-Boyun,

-Kasık,

-Göbek

Fıtık belirtileri fıtığın meydana geldiği bölgeye göre değişir. Bu nedenle öncelikle fıtık oluşumunu tetikleyecek ve fıtığı doğrudan etkileyecek hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Fıtık, tedavi sonrasında tekrarlayabilmektedir. Uygulanan ameliyat sonrasında dikkatsiz davranmak, ağır kaldırmak gibi durumlar fıtığın tekrarlamasına neden olabilir.

FITIK TEDAVİSİ NASILDIR?

Kültürfizik gibi fazla zorlayıcı olmayan yavaş hareketler ve yüzme gibi spor faaliyetleri fıtığın gelişmesini engeller. Burada amaç omurları destekleyen kasların kuvetlenmesini sağlamaktır.

Haberin Devamı

Bu tanım çok geneldir. Boyun fıtığı, bel fıtığı, mide fıtığı, göbek fıtığı, kasık fıtıkları, ameliyat yeri fıtıkları, gibi birçok fıtık tanımı vardır.

Bel fıtığı omurların arasındaki disk denen kıkırdak yapının yerinden çıkarak sinirlere doğru baskı oluşturması ile oluşur. Beyin cerrahisi bölümünün tedavi ettiği bir durumdur. Halk arasında siyatik de denir.

Diğer fıtık çeşitleri (çocukluk grubu hariç) genel cerrahi kapsamında olup tüm fıtıkların tedavisi nihayetinde cerrahi yolladır. En sık rastlananı kasık fıtıklarıdır (ingüinal herni). Kasık bölgesinde şişlik, ağrı ile kendini gösterir. Şişlik genellikle yatınca kaybolur.

Yazarlar