Diyetler Formunuzu korumanıza yardımcı olacak öneriler

Formunuzu korumanıza yardımcı olacak öneriler

09.03.2018 - 11:25 | Son Güncellenme:

Kışın gelmesiyle beslenme düzeniniz değişmiş ve kilo almış olabilirsiniz. Bunun yanında egzersiz yapmaya dahi vakit bulamıyor olmanız da formunuzu koruyamamanıza neden olan durumlardandır. Peki, fazlalıklardan kurtulmak için neler yapılabilir?

Formunuzu korumanıza yardımcı olacak öneriler

Ara öğün tüketin

Haberin Devamı

Kış aylarının gelmesiyle her zamanki yeme rutininiz değişmiş olabilir. Öğünlerinizin arasından uzun saatler geçtikçe bu durum bir sonraki öğünde daha fazla yemenize neden olacaktır. Bu sebeple tükettiğiniz porsiyonları kontrollü bir şekilde düzenlemelisiniz. Uzun süren açlık durumlarını önlemenin yolu ise ara öğünleri ve küçük atıştırmalıkları yeme rutininize eklemektir. Böylelikle formunuzu korumak için özel bir çaba sarf etmemiş olursunuz.

Su tüketiminizi artırın

Formda kalmanın en önemli adımlarından biri günlük su ihtiyacınızı karşılamaktır. Bir insanın günde ortalama 8 bardak su içmesi gerekir. Gerekli su ihtiyacı cinsiyete, yaşa, kiloya ve bireysel farklılıklara göre değişiklik gösterir. Yeterli miktarda su tüketmediğiniz takdirde ise vücudunuz toksinleri etkin bir şekilde atamaz. Vücut içerisinden atılamayan toksinler yağ hücrelerinin serbest kalmamasına ve kilo almanıza neden olur.

Haberin Devamı

Sebze ve meyve tüketin

Sebze ve meyvelerin çoğu düşük kalorilidir; vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Sebze ve meyvelerde bulanan vitamin ve mineraller vücudunuzdaki toksinleri etkisiz hâle getirir. İçeriğinde yüksek lif bulunan meyve ve sebzeler tüketmeniz, tokluk hissini arttıracağından formda kalmanızı kolaylaştırır. Düşük kalorili ve yüksek lif içeren meyve ve sebzeleri ara öğünlerinize ekleyerek sindiriminizi düzenleyecek ve şişkinliklerden kurtulacaksınız.

Porsiyonlarınıza dikkat edin

Formunuzu korumak için dikkat etmeniz gereken bir diğer husus porsiyonlarınızı düzenlemektir. Kış aylarının gelmesiyle daha fazla enerji yakılır ve daha kısa sürede acıkılır. Uzun saatler boyunca aç kalmanız bir sonraki öğünde daha fazla yemenize neden olacaktır. Bu durumu önlemek için porsiyonlarınıza mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Tabağınızın boyutunu küçültmek ve daha yavaş yemek sindirim sisteminizin daha rahat çalışmasını sağlar.

Egzersiz yapın

Hem sağlığı korumanın hem de formda kalmanın en önemli yollarından bir diğeri ise fiziksel aktivitelerde bulunmak ve egzersiz yapmaktır. Daha önceden spor geçmişiniz yoksa fiziksel aktivitelerinizi artıracak ufak etkinlikler planlayabilirsiniz. Örneğin yakın çevrenizde 30 dakikalık kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Egzersize her zaman ısınma hareketleriyle başlayıp haftanın 5 günü düzenli bir şekilde tempolu yürüyüşler yapmanız yağ yakımını hızlandırdığı gibi daha iyi hissetmenize de yardımcı olacaktır.

Yazarlar