Dünya Fotoğraflar ilk kez ortaya çıktı! Nazi Mareşali von Richthofen'in albümünden kareler

Fotoğraflar ilk kez ortaya çıktı! Nazi Mareşali von Richthofen'in albümünden kareler

28.03.2017 - 07:57 | Son Güncellenme:

Sovyetler Birliği işgali ve İspanya iç savaşında hayati rol oynayan komutanın albümündeki fotoğraflar yayınlandı. Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük askeri harekatının bugüne kadar görülmemiş kareleri arasında, enkaza dönmüş Sovyet tankları, bütün binaları enkaza dönmüş şehirler, yakılmış köylerden çıkan Rus esirler ve teslim olan Rus askerleri bulunuyor. Smolensk şehrinin genel görüntüsü ise, dehşet verici bir etkiye sahip. Almanların esir aldığı Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin'in en büyük oğlu Yakov Jugashvili de albümde yer alıyor.

Fotoğraflar ilk kez ortaya çıktı Nazi Mareşali von Richthofenin albümünden kareler

Alman Mareşal Wolfram von Richthofen'in II. Dünya Savaşı ve öncesinde çekilmiş fotoğraflardan oluşan siyah beyaz albümü, ortaya çıktı.

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük askeri ilerleyişi Barbarossa Harekâtı'nın bugüne kadar görülmemiş fotoğrafları arasında enkaza dönmüş Sovyet tankları, bütün binaları enkaza dönmüş şehirler, yakılmış köylerden çıkan Rus esirler ve teslim olan Rus askerleri bulunuyor.

Haberin Devamı

5 milyon Sovyetler Birliği vatandaşının esir alındığı savaşta, bir kampta tutulan kalabalık Rus tutsakların durumu ise içler acısı. Smolensk şehrinin genel görüntüsü ise, dehşet verici bir etkiye sahip.

Fotoğraflar ilk kez ortaya çıktı Nazi Mareşali von Richthofenin albümünden kareler

İnanılmaz karelerin yerin aldığı albümde, Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin'in en büyük oğlu Yakov Jugashvili'nin esir alınması da var.

Mareşal von Richthofen, İspanya iç savaşında milliyetçilerin yanında saf tutan Nazilerin bölgeye gönderdiği komutanlar arasındaydı. 1939 tarihli bazı karelerde, İspanya'da elde edilen zafer sonrasında Adolf Hitler ile birlikte görülen mareşal, büyük zafer yürüyüşünü izliyor. Fotoğraflar, Berlin'de çekilmiş.

Esir alınan ve çalışma kamplarına götürülen Yahudiler de albümdeki fotoğraflarda yer bulmuş.

Haberin Devamı

Albümdeki birkaç kare ise, oldukça naif. Balık tutmaya meraklı olan Mareşal von Richthofen nehir kenarında poz vermiş.

Savaşmadığı cephe yok

18 yaşında Alman ordusuna katılan Wolfram von Richthofen, önce I. Dünya Savaşı'nda hem batı hem de doğu cephesinde yer aldı. Ardından kuzenlerinin teşvikiyle hava kuvvetlerine katıldı, kuzenlerinden biri ünlü savaş pilotu 'Kızıl Baron' adıyla bilinen Manfred von Richthofen'di. Savaşta en çok muharebe kazanan pilot olan Manfred, kuzeni Wolfram ile çıktığı ilk görevde öldü.

Kuzenin ölümünden sonra hava saldırılarına devam eden Wolfram, savaştan sonra mühendislik okudu. Adolf Hitler'in 1933'te iktidara gelmesiyle yeniden bir savaş makinesine dönüşen pilot, İspanya iç savaşında milliyetçilerin yanında yer aldı. Almanya'nın yeni hava taktiklerini deneyen Naziler, 27 Nisan 1937 tarihinde Guernica'yı yoğun hava bombardımanı ile yok etti.

II. Dünya Savaşı'ndan önce Naziler için çığır açıcı hava-yer koordinasyonu gelişmelerinde önemli pay sahibiydi, savaşın patlak vermesiyle Polonya ve Fransa cephelerinde başarıya ulaştı, İngiltere ve Balkan ülkelerinde görev aldı.

Hayati rol oynadığı operasyon ise, 22 Haziran 1941 tarihinde başlayan Sovyetler Birliği işgali oldu. Nazi kayıtlarında Barbarossa Harekâtı olarak geçen ve tarihin en geniş çaplı askeri operasyonu olan işgalde, özellikle Ukrayna ve Kırım'ın alınmasında kariyerinin zirvesine çıktı.

Haberin Devamı

Nazilerin Sovyet topraklarından püskürtülmesiyle Akdeniz cephesine gönderildi, 1944'te beyin tümörü ameliyatı geçirdi. Peşinden emekli edilen Mareşal Wolfram, Almanların teslim olmasıyla ABD askerlerinin elinde savaş esiri oldu. Bir kez daha ameliyat edildi ve kısa süre sonra öldü.