Dünya Fransa’da bilanço ağır

Fransa’da bilanço ağır

10.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sarı Yelekliler’in cumartesi günkü eylemlerinin ağır bilançosu açıklanırken, Cumhurbaşkanı Macron’un sendika temsilcileriyle görüşüp açıklama yapacağı belirtildi

Fransa’da bilanço ağır

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak eylemlerini sürdüren “Sarı Yelekliler”in cumartesi günü ülke çapında gerçekleştirdikleri protesto gösterilerinin bilançosu açıklandı. Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, önceki gün düzenlenen gösterilere 136 bin kişi katılırken, çıkan olaylarda bin 220 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise, cumartesi akşamı yaptığı açıklamada olaylarda 17’si polis 135 kişinin yaralandığını bildirdi. Yaşanan şiddetin “kabul edilemez” olduğunu belirten Castaner, olayların “kontrol altında” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise, protestoları hem toplum hem demokrasi adına “bir kriz” olarak tanımlayarak, “Ticaret için bir felaket, ekonomimiz için bir felaket” dedi. Paris Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Gregoire da eylemcilerin bu hafta daha dağınık hareket etmesi sebebiyle önceki haftalara göre hasarın daha fazla olduğunu ifade etti.

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım’da başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen “sarı yeleklilerin” eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüşmüştü. Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron’dan ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor. Sarı Yelekliler’in protesto ettiği akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterileri sürdüreceklerini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Fransa’da bilanço ağır

Macron da devrede

Bu arada tepkilerin odağında olan ve hükümetteki kurmaylarına olayları sakinleştirmek amacıyla devreye sokan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, bugün bizzat işçi ve memur sendikalarının yanı sıra işveren sendikalarının temsilcileriyle Elysee Sarayı’nda görüşme yapacağı açıklandı. Macron’un, ayrıca bu hafta içinde önemli açıklamalarda bulunacağı da belirtiliyor.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe ise, 4 haftadır süren eylemlerde yaşanan çatışmaların ardından “ulusal birliği yeniden tesis etme” sözü verdi. Philippe, barışçıl göstericilerle diyaloğun “devam etmesi gerektiğini” söyleyerek, “Hiçbir vergi ulusal birliğimizi tehlikeye atmamalı. Şimdi çalışarak ve bir araya gelerek ulusal birliğimizi yeniden inşa etmeliyiz” diye konuştu. Philippe, göstericilerin Cumhurbaşkanı Macron’un istifasını istemesi konusundaysa “diyaloğu teşvik için önlemler alınacağını” vurguladı.

Cumartesi günü yapılan Paris merkezli eylemlerde “Macron istifa” sloganları atılmış, polisle çatışmalar yaşanmış ve çok sayıda araç ateşe verilmişti. Tansiyonun yüksek olduğu bölgelere zırhlı polis araçları sevk edilmiş, Republique ve Opera gibi farklı noktalarda eylem yapan göstericiler birçok mağazayı yağmalamış ve çevreye zarar vermişti. Ülkenin birçok kentinde düzenlenen gösteriler nedeniyle çok sayıda cadde trafiğe kapatılmış, Paris’te ise hayat durmuştu.

Haberin Devamı

Trump’tan tavsiyeler

Öte yandan Fransa’da gösteriler devam ederken ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden paylaştığı mesajlarda Macron’a protestoları sonlandırmak için tavsiyelerde bulundu, yine ülkesini çektiği Paris anlaşmasını eleştirdi.

ABD Başkanı cumartesi günü de Twitter’dan “Biz Trump’ı istiyoruz!” diye bağırıyorlar” diye yazmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Trump’ın sözlerine “Trump, Fransız siyasetine burnunu sokmamalı” şeklinde cevap verdi.