Tatil Fransızların mabedi Pantheon

Fransızların mabedi Pantheon

01.03.2018 - 16:46 | Son Güncellenme:

Pantheon, Paris'in merkezinde, görkemli mimarisiyle turistlerin olduğu kadar kent sakinlerinin de değer gösterdiği bir yer. Bunda Pantheon'un içinde Fransızların büyük isimlerinin mezarlarının yer alması da önemli bir yer tutuyor. Peki Pantheon'a nasıl gidilir? Tarihi önemi nedir? Detaylar haberde...

Fransızların mabedi Pantheon

Pantheon, bugün Paris'in en çok ziyaret edilen noktalarından biri. Görkemli mimarisiyle yüzyıllardır Paris'in simgelerinden biri haline gelen Pantheon, kentin tarihinde yaşanmış pek çok olaya da tanıklık etti. İnşaasına 1758 yılında başlanan Pantheon, ilk olarak bir kilise olarak tasarlanmış, ancak Fransız Devrimi sonrası anıtmezar olarak kullanılmasına karar verilir.

Haberin Devamı

Fransızların mabedi Pantheon

Pantheon nerede? Nasıl gidilir?
Pantheon, Paris'i ikiye ayıran Seine Nehri'nin güney ya da diğer tanımıyla sağ yakasında bulunuyor. Quartier Latin mahallesi olarak bilinen ve başta Sorbonne Üniversitesi, Cluny Müzesi, St. Germain Bulvarı gibi önemli turistik noktaların da bulunduğu bölgede yer alan Pantehon'un simetrik olarak her iki yanında tarihi eğitim kurumları var.

Sorbonne Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi ve ünlü Ste. Genevieve Kütüphanesi'nin de yanında bulunan Pantheon'un karşısında yer alan caddenin bir ucu Lüksemburg Sarayı ve bahçesine ulaşır.

Fransızların mabedi Pantheon

Luxembourg ve Saint Michel metro-RER duraklarına çok yakın bir mesafede bulunan Pantheon, Seine Nehri, Sorbonne Üniversitesi, Luxembourg Bahçesi, Cluny Müzesi ve Notre Dame de Paris Kateddrali'ne oldukça yakın bir konumda yer alır.

Haberin Devamı

Fransızların mabedi Pantheon

Foucault Sarkacı nedir?
Fransız fizikçi Leon Foucault, 1851 yılında Pantheon'un kubbesinden sarkıttığı 67 metrelik sarkaç ile dünyanın kendi etrafında döndüğünü göstermek istemiştir.

Fransızların mabedi Pantheon

Pantheon'un tarihçesi nedir?
İnşaatına 1758 yılında başlanan Pantheon'un mimarı Jacques-Germain Soufflot'dur. Yapımına Paris'in en büyük katedrallerinden biri olması amacıyla başlanan Pantheon, Fransız Devrimi'nin ardından 1790'da bir anıt mezar olarak açılır. Paris'e hakim bir tepede inşa edilen Pantheon, kentin koruyucusu olduğuna inanılan Sainte Genevieve'e adanmıştır. Foucault Sarkacı ve çok sayıda heykel ile duvar resminin yer aldığı Pantehon'un alt katı, Fransa tarihinin ünlü simalarının mezarlarıyla doludur.

Fransızların mabedi Pantheon

Victor Hugo, Jean-Jacques Rousseau, Emile Zola, Voltaire, Marie Curie, Alexandre Dumas gibi tarihi kişiliklerin mezarlarına ev sahipliği yapan Pantheon, bu açıdan da büyük öneme sahiptir.

Fransızların mabedi Pantheon

Hazırlayan: İhsan Dindar