Dünya G7 tartışması sürüyor

G7 tartışması sürüyor

12.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

G7 tartışması sürüyor

Kanada’da düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nin yarattığı yankı devam ediyor. Diğer ülke liderleriyle özellikle ticari konularda uzlaşmaz tavır sergileyen ABD Başkanı Donald Trump, zirve sonrası Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun yanı sıra kendisini eleştiren en yakın müttefiklerine de ateş püskürdü. Trudeau için “ikiyüzlü ve zayıf” ifadelerini kullanan Trump, diğer ülkeler içinse “Üzgünüm, ne arkadaşlarımız ne de düşmanlarımıza ticarette bizden faydalanmalarına daha fazla izin veremeyiz. Amerikalı çalışanlar önceliğimiz olmak zorunda” dedi. Ülkesinin kendisini “ticaretten söküp atmak” isteyen ülkeleri korumak adına neredeyse NATO’nun tüm mali yükünü üstlendiğini hatırlatan Trump “artık değişim zamanı” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise, Avrupa’dan ABD’ye yapılan ihracatla ABD Başkanı Donald Trump tarafından getirilen gümrük vergisi artışını eleştirdi ve buna karışı önlemler aldıklarını söyledi. Merkel, “Aldatılmaya izin vermeyiz. Aksine böyle bir durumda harekete geçeriz” diye konuştu.

AB’den destek

Avrupa Birliği de, Trump’ın “iki yüzlü ve zayıf” olmakla suçladığ Kanada Başbakanı Trudeau’ya destek çıktı. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, “AB, G7 Sonuç Bildirgesi’nin bütünüyle arkasında durmaktadır” dedi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in Trudeau’yu “zorlu zirveye mükemmel hazırlanmış olması ve başkanlık etmesi” dolayısıyla kutladığını anımsatan Schinas, “AB, uluslararası, kurallara dayalı ve çok taraflı sistemi desteklemeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Yazarlar