Dünya Gaf mı, itiraf mı?

Gaf mı, itiraf mı?

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin bugüne kadar “yapmış olduğu en büyük hata”nın Ortadoğu’ya girmeleri olduğunu söylerken, bu kararın sorumluluğunu da ABD’nin Cumhuriyetçi eski Başkanı George W. Bush’a attı.

Gaf mı, itiraf mı

ABD Başkanı Donald Trump, çarpıcı açıklamalarına bir yenisini daha ekleyerek, “ülke tarihindeki gelmiş geçmiş en büyük hata”nın, Cumhuriyetçi eski Başkan George W. Bush tarafından verilen, Afganistan ve Irak işgalleriyle Ortadoğu’ya girilmesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Hill TV”ye verdiği röportajda bu kez kendi partisinden başkan olmuş Bush’u eleştiren Trump, “Ülkemizin tarihinde yapılmış, gelmiş geçmiş en kötü tekil hata, ülkenin, Başkan Bush tarafından Ortadoğu’ya sokulmasıdır. Barack Obama, ABD askerlerini oradan çıkarmakla yanlış yapmış olabilir, ama bence, asıl girmemiz, ülkemizin tarihinde yapılmış en büyük hatadır. Çünkü Ortadoğu’da 7 trilyon dolar harcadık. 7 trilyon dolar ve milyonlarca can... Çünkü biliyor musunuz, ben iki tarafı da saymayı seviyorum. Milyonlarca can... Benim kanımca ülkemizin tarihinde yapılmış en kötü tekil hata. İçsavaşı anlarsınız; içsavaş içsavaştır. Bu farklı. Bizim açımızdan Ortadoğu’ya girmek bu ülke için kötü bir gündü” ifadelerini kullandı. Pentagon ise Irak, Afganistan ve Suriye’deki 2001-2018 yılları arasındaki savaş harcalamarını yaklaşık 1.52 trilyon dolar olarak duyurmuştu.

Haberin Devamı

Trump, bu yılın başlarında da benzer ifadeleri kullanmış, “Birkaç ay öncesindeki son hesaplara göre Ortadoğu’da 7 trilyon dolar harcadık. Büyük bir hata, ama durum bu. Ve bugün Ortadoğu, oraya pek de akıllıca olmayan bir şekilde 17 yıl önce girdiklerinden daha kötü durumda. Çok üzücü...” demişti. Bunu seçim kampanyasında da dillendiren Başkan, ABD’nin Irak’ı işgal etmesini “büyük bir hata” olarak nitelendirmiş, ülkesinin Ortadoğu’ya askeri olarak fazla müdahil olmasından şikayet etmişti.

‘Bakanım yok!’

Öte yandan, röportaj sırasında uzun süredir gündemden düşmeyen ve aralarında gerginlik olan Adalet Bakanı Jeff Sessions hakkında da değerlendirmeler yapan Trump, bu konuda kendini eleştirdi ve “Benim bir adalet bakanım yok!” ifadelerini kullandı. “Sessions konusunda çok üzgünüm, çünkü bana o geldi. Beni destekleyen ilk senatör oydu. Adalet Bakanı olmak istediğini söyledi ve ben bunların olabileceğini tahmin edemedim” diyen ABD Başkanı, birçok kişinin bu atama konusunda kendisini ikna etmeye çalıştığını da aktardı. Sessions, Mart 2017’de, Rusya soruşturmasına Adalet Bakanı sıfatıyla nezaret etmekten affını istemesi sonrası Trump ile karşı karşıya gelmişti.