Gaga Burun ve Burun Dolgusu

Burun estetiği ve fonksiyonu ile ilgili birtakım sorunların giderilmesi için rinoplasti ameliyatı yıllardır tek çözüm yolu olarak karşımıza çıkmaktaydı. Ancak gelişen teknoloji ve uygulama teknikleri burun ile ilgili yapısal bozuklukların düzeltilmesi için yeni tedavi yöntemlerinin çözüm yolları arasına girmesini sağlamıştır. Bu yeni yöntemlerden en güncel olanı burun dolgusudur.

Peki dolgu uygulaması burunla ilgili tüm estetik ve fonksiyonel sorunların tedavisi için kullanılabilir mi? Bu sorunun yanıtı maalesef ''evet'' değil. Burnun görünümünün daha estetik bir hale getirilmesi için elbette uzman doktor muayenesi şart... Öncelikle bir dermatolog veya plastik cerrahın yapacağı değerlendirme sonucunda, burun dolgusunun sizin için uygun bir yöntem olup olmadığına karar verilmelidir. Aksi takdirde boşuna zaman ve para harcamanız, nihayetinde mutsuz olmanız kaçınılmaz. Dilerseniz burun dolgusunun hangi sorunların çözümü için kullanılabileceğine bakalım...

Haberin Devamı

Kliniğimde burun dolgusu ile rahatlıkla tedavi ettiğim, en sık başvuru konusu olan sorunlar:

Gaga burun (Pollybeak nose)

Burun sırtındaki hafif eğrilik (Nasal hump)

Burun ucu düşüklüğü (Nasal tip ptosis)

Burunda asimetri

Burun ameliyatı sonrasında oluşan hatalar

Son yıllarda dolgu uygulaması ile çözümünün imkansız olduğu düşünülen ''gaga burun'' deformitesi de yeni gelişen dolgu teknikleri ile çok daha kabul edilebilir, genel estetik kriterlere çok yakın bir görüntüye kavuşturulabilir.

Tüm bu estetik sorunların yanında burun dolgusu ile bazı fonksiyonel problemlerin tedavisi de yapılabilir. Özellikle burnun anatomik yapısındaki deformasyon nedeniyle, nefes alırken burun kanatlarının kapanarak hava girişine engel olması ciddi bir sorundur.

Bu hastalar dolgu uygulaması ile burun ucunun kaldırılması ve burun delikleri arasındaki asimetrinin düzeltilmesi sayesinde çok daha rahat nefes alabilirler. Bu tarz fonksiyonel sorunun çözümü kişinin fiziksel performansını arttırarak hayat kalitesini olumlu yönde etkiler.

Burun dolgusu için pek çok dolgu ürünü geliştirilmiştir. Bunlar arasında hyalüronik asit, kalsiyum hidroksiapatit ve polymethyl methacrylate içeren dolgular bulunur.Bu dolguların hepsi ile başarılı sonuçlar alınabilir. Ancak yanlış ürün seçimi yapılması durumunda ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Hyalüronik asit içeren dolgular, hyalüronidaz adı verilen bir enzimle kolayca eritilebilir. Böylece dolgu uygulaması sırsında ve sonrasında gelişebilecek herhangi bir komplikasyon kolayca tedavi edilebilir. Bu nedenle benim kişisel görüşüm, burun dolgusu amacıyla hyarüronik asit kullanmanın daha doğru ve güvenli bir tercih olduğu yönündedir.

Doğru ürün kullanımı yanında, dolgu uygulamasını yapacak hekimin eğitim düzeyinin, burnun estetik anatomisine hakimiyetinin ve gelişebilecek komplikasyonların yönetimi konusundaki yetkinlik düzeyinin yapılacak burun dolgusunun sonucunu doğrudan etkileyeceğini unutmayınız.

Dr. Bülent Bağcı

Dermatoloji Uzmanı

http://www.bulentbagci.com/burun-estetigi.html