GDO'lu ekmek sağlığımızı nasıl etkiler?

Ekmek son yıllarda en çok gündeme gelen, tüketilip tüketilmemesi konusunda en çok sorun yaşanan besinlerden biri. Besin ögesi bakımından zengin olan ekmek, sağlıklı beslenme programlarında da mutlaka yer almalıdır. Son günlerde yer alan GDO'lu ekmek ve kanser açıklamaları ekmekte kullanılan GDO'lu soya ununa dayanmaktadır.

Ekmeğin yeterli ve dengeli beslenme planında vazgeçilmez bir besin olduğunu belirten Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel son günlerdeki GDO'lu ekmek tartışmaları üzerine görüşlerini Pembe Nar'a açıkladı.

"Karbonhidrat açısından zengin olan ekmek, aynı zamanda glikoz kaynağı da olduğundan beynin besin kaynağı sayılabilir. Ekmek özellikle sinir ve sindirim sisteminde görev alan B grubu vitaminlerini içermesi açısından önemlidir. Karbonhidrat metabolizmasında görevli olan tiamin (B1), protein ve yağ metabolizması için yararlı riboflavin (B2) ve metabolik işlevlerde görevli olan niasin gibi birçok vitamin çeşidini içerir.

Haberin Devamı

GDO nedir? GDO'lu ekmek hangi sağlık sorunlarına neden olur?

Gıdaların üretimi sırasında eklenen katkı maddeleri gıdanın besin değerini de etkilemektedir. Ülkemizde daha çok GDO olarak bilinen, genetiği değiştirilmiş organizmaların hayvan yemleri dışında kullanılması yasaktır. Gıdalara eklendiğinde de birçok sağlık problemine neden olabilir.

GDO’lu ekmek üretiminde temel malzemeler olan un, su, tuz ve mayanın dışında katkı maddeleri yasak olmasına rağmen kullanılabilmektedir. Son günlerde gündemde olan ve ekmeğe katılan soya unu ekmeğin hacmini arttırmak, hamur rengini beyazlatmak ve bayatlama süresini uzatmak için kullanılmaktadır. Ancak kullanılan soya unu GDO özelliği taşıyorsa bu durum çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilir.

İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda GDO'lu ekmek ve içinde bulunan GDO'lu proteinlerin ve kimyasalların bazılarının sindirime uğramadığı için vücut içinde kalabildiği ve uzun vadeli zararlara neden olabileceği görülmüştür. GDO'lu ürünlerin sıkça kullanılır hale gelmesi besin alerjisininde hızla artmasına neden olmuştur. Uzun vadede görülen etkilerinin arasında ise otizm gibi hastalıklar, üreme düzensizlikleri, sindirim problemleri ve kanser görülebilir. Hamilelerde görülen zararları ise daha ciddidir ve fetüsü etkileyebilecek durumdadır.

Haberin Devamı

Diyet yaparken hangi ekmek tercih edilmeli?

Ekmek tüketiminde önemli olan nokta tüketilen ekmeğin türüdür. Beyaz ekmek yerine besin değeri açısından daha zengin ve lif içeriği yüksek olan tam tahıllı ekmeklerin tüketilmesi gerekmektedir. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi tam tahıllı ekmeğe göre daha yüksek olduğundan kan şekeri hızla yükselir ve tokluk hissi uzun sürmez. Tam tahıllı ekmekler B grubu vitaminleri açısından da daha zengindir ve beslenme programlarında yer almalıdır."

Merak Et, Sağlıklı Kal!
Alp Türkalp


Facebook: https://www.facebook.com/meraklihastalar/