Gündem Gebeler için kozmetik uyarı

Gebeler için kozmetik uyarı

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Leyla Didem Kozacı, Kozmetik ürünlerin, gebe ve emziren kadınlardaki olumsuz etkilerini ortaya koyan bir çalışmaya imza attı.

Gebeler için kozmetik uyarı

Araştırmada, kimyasal maddeler içeren kozmetik ürünlerin, toksikolojik etkilere sahip olduğuna dikkat çekilerek, “Fitalatlar gibi endokrin bozucu kimyasal ajanlar cilt nemlendiricileri, yumuşatıcıları ve aerosoller, tırnak ürünleri çok geniş yelpazede uygulama alanı bulmaktadır. Fitalatlar plasenta yoluyla anneden fetüse geçerek gelişen erkek fetüste advers etkilere (kriptorşidizm) yol açabilmekte. Bu maddelerin annede gestasyonel süreyi kısalttığı, tiroid hormonunda azalmaya yol açtığı bildirilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

UV filtrelerinin kozmetik ürünlerde kullanıldığı, UV filtrelerinin östrojen reseptörlerine bağlanarak östrojenik ve anti androjenik aktivite gösterdiğinin belirtildiği araştırmada; anneleri gebelik döneminde endokrin bozuculara maruz kalan erkek çocuklarda erişkin yaşlarda testis kanseri ve sperm sayısında azalma olabileceği vurgulandı. Araştırmada, gebelik döneminde endokrin bozucuları kullanan annelerin çocuklarında fetal gelişim sırasında veya erken çocukluk döneminde obezite gelişme riskinin arttığı öne sürüldü.

Rujdaki kurşun

Araştırmada gebelikte steroid içerikli ürünleri kullanan kadınların; düşük plazma kortizol düzeyine ve düşük plasenta hacmine sahip oldukları, düşük doğum ağırlıklı bebekler dünyaya getirdikleri de vurgulandı. Gebeler ile küçük çocukların özellikle ağır metal olan kurşun maruziyetine açık oldukları, bu durumun kısırlık ve düşüklere neden olduğu belirtilirken, kurşun içeren ruj, göz farı, ‘sürme’nin hamile ve emziren anneler tarafından kullanılmasının fetüsü ve bebekleri kurşun zehirlenmesi riskine maruz bıraktığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Kozmetiklerde kullanılan nano malzemelere ilişkin ise şu tespitler yapıldı; “Hayvanlarda deriye enjekte edilen nano partiküllerin lenfatikler yoluyla lenf nodlarına ulaştıkları, bu yolla karaciğer ve böbrek gibi organlara gidebildikleri gözlendi. Nano partiküllerin farelerde plasentadan geçerek nörotoksik etkiler oluşturduğunu, tırnak cilası gibi kozmetiklerde kullanılan gümüş nano partiküllerin plasentadan fetüse ve emzirme döneminde süte geçtiğini gösterdi. Hamilelik döneminde kişisel bakım ürünlerinin kullanılmasının sınırlanması en önemli adım olacaktır.”

10 bin kimyasal madde!

Kozmetik endüstrisinin 10 bin kadar kimyasalı içeren madde kullanıldığı, cilt rengi açıcıların Afrika başta olmak üzere doğurganlık çağındaki birçok kadın tarafından kullanıldığı, bu ürünlerde yüzde 79 kortikosteroid, yüzde 58 hidrokinon, yüzde 8.5 kostik ürünler, yüzde 31.7 bitkisel ekstraktlar bulunduğu ve yaygın kullanımın halk sağlığı sorunu olarak ele alınmasını gerektiği belirtildi.