Gebelikte Kozmetik Kullanımı ve Kişisel Bakım

Hayatın hemen her döneminde kadınlar için güzellik vazgeçilmez olmuştur ve bu uğurda birçok ürün ve yöntem denenmektedir. Bu durum gebelik döneminde de aynı önemi taşımaktadır. Kozmetik ürünlerinin her zaman dikkatli ve özenle seçilmesi gerekirken; işin içine kimyasallar, ilaçlar ve ışın girdiğinde gebelik dönemindeki önemi daha da artmaktadır. Kimyasallar ağız, solunum, deri ve bazen de tensel temas ile alınabilmektedir. Bu maddelerin bazıları anne karnındaki fetüsü etkilerken, bazılarının etkilemediği klinik testler ile onaylanmıştır. Bazıları ise belirli haftaya kadar etkilemekte, belirli haftadan sonra herhangi bir zarar vermemektedir.

Haberin Devamı

Bu dönemde anne adaylarının en çok merak ettikleri konu, saç boyama işlemidir. Hamilelik süresince saç boyatmanın zararlı olduğu bilinse de; yapılan çalışmalar ve hayvansal deneyler sonucunda olumsuz etki saptanmamıştır. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimleri Cemiyeti (ACOG) yayınladığı bültenlerde, gebelikte saç boyamanın sakıncalı olmadığını duyurmuşlardır. Saç boyatma ile ilgili halk arasında son derece net ve katı kurallar olması her hangi bir bilimsel açıklamaya dayalı olmamakla birlikte, yanlıştır.

Bu karmaşa da kafası karışan, tedirgin olan anne adaylarına, hücresel gelişimin tamamlandığı ilk üç aydan sonra da, saç boyama önerilebilir. Allerjik reaksiyon açısından dikkatli olmak koşuluyla tabi.

Gebelik döneminde en çok merak edilen diğer konular; el - ayak bakımı ve epilasyon konusudur. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde anne adayının kendisinin yapması zor olabileceğinden, kişisel bakımları için yardıma ihtiyaç duyabilirler. Manikür, pedikür, oje sürmek gibi bakımlarını rahatlıkla yaptırabilirler. Üstelik psikolojik olarak da kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Önemli olan kimyasal kokulardan arınmış, havalandırılmış güzellik salonlarını tercih etmeleridir. Zira mide bulantısı ve kusmayı tetikleyebilir. Aynı şekilde lazer epilasyon ve ağda genital bölge dahil olmak üzere, yaptırılabilir. Lazer sadece işlem yapılan alanda etkili olduğundan, mümkünse karin bölgesi haricinde uygulanabilir. Ağda ise tedavi gerektirmeyen ve önem arz etmeyen yırtık ve çatlaklara sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

Genellikle kozmetik ürünlerin içeriğinde paraben, koruyucu madde olarak kullanılır. Gebelik süresince içeriğinde paraben bulunmayan nemlendirici, güneş kremi, makyaj malzemesi ve sac bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Unutmayın ki gebelik süreci, kadınlar için en özel dönemdir. Bu dönemi en iyi şekilde yaşamak sizin elinizdedir. Hekiminizin önerileri doğrultusunda rahat geçirmeniz mümkün. Beslenmenize dikkat etmeyi ve ruh sağlığınız için, kişisel bakımınızı ihmal etmeyin. Çünkü kadın olmak bunu gerektirir.

Sevgiyle...

Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Instagram://drburcucetinkaya

Facebook://drburcucetinkaya